Articol
Cel mai performant georadar din țară, la acest moment, se află în Sibiu. O firmă specializată în servicii topografice și cadastrale a investit 100.000 de euro în acest echipament, cu ajutorul căruia se poate realiza o hartă a tuturor rețelelor existente în sol.
Echipamentul IDS GeoRadar Stream DP este un sistem georadar utilizat pentru detectarea subterană a structurilor și obiectelor, fiind destinat în principal aplicațiilor de cartografiere a utilităților subterane și de inspecție geotehnică. Acest sistem face parte din gama avansată de echipamente de acest tip și este apreciat pentru caracteristicile sale de performanță ridicată.
„Funcționează pe baza unor unde electromagnetice care identifică anomaliile din sol. Toate datele oferite de georadar sunt apoi interpretate de specialiștii noștri și rezultă o hartă detaliată cu rețelele existente. De asemenea, putem identifica cu ajutorul lui fundații, ziduri și alte asemenea construcții vechi din siturile arheologice,” declară Ing. Cristi Vesa, director general Stereographic.
De asemenea, compania din Sibiu mai deține un scaner 3D care scanează clădiri la precizie milimetrică, rezultând o mapare 3D precisă a obiectivelor.
„Cu ajutorul undelor laser, scanerul măsoară 500.000 de puncte pe secundă. Putem livra clientului o schiță 3D a clădirii și relevee, fie că vorbim de monumente istorice, clădiri de birouri sau de locuit, ori sedii de instituții,” mai spune Ing. Cristi Vesa, director general Stereographic.
Printre clădirile scanate pe plan local se numără Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu și Turnul Sfatului. Începând cu luna februarie, acest scaner o să ajungă la București, unde va scana sediul Băncii Naționale a României.