Articol
Multe bănci au rămas goale în școlile din România după reluarea cursurilor, din cauza cazurilor de gripă, boală ce se manifestă în special la copii.
Sezonul rece aduce, într-adevăr, o creștere a numărului de infecții respiratorii, iar în Sibiu, spitalele specializate în boli infecțioase și pediatrie sunt suprasolicitate. Reprezentanții Spitalului de Pediatrie informează că aproape toate locurile sunt ocupate, în special de copii cu diverse afecțiuni respiratorii.
„În ultimele săptămâni, pe fondul creșterii globale a numărului de infecții respiratorii s-a constatat o creștere semnificativă a numărului de prezentări și internări în cadrul spitalului nostru. Atât secțiile de Pediatrie, cât și cea de Boli infecțioase sunt ocupate aproape la capacitate maximă”, ne-au transmis reprezentanții Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu.
Potrivit acestora o parte dintre pacienții pediatrici, mai ales de vârstă mică sau cu forme moderat/severe de boală, au nevoie de spitalizare. La acest moment în secția de Boli infecțioase a Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu sunt internați 29 de copii cu infecție gripală din totalul de 37 de paturi.
În cea de-a doua săptămână a anului, peste 1000 cazuri de IACRS, pneumonii, gripă față de săptămâna anterioară
Potrivit directorului executiv al Direcției de Sănătate Publică a Județului Sibiu, Nicolae Horațiu Cojocaru, în acest interval de timp s-au înregistrat 1713 cazuri de IACRS, cu peste 1000 mai multe față de săptămâna anterioară.
Cele mai multe cazuri s-au înregistrat la grupele de vârstă 5-14 ani (24%) și 15-49 ani (38%), împreună realizând 63 % din totalul îmbolnăvirilor.
În schimb, procentul internărilor a fost mult mai mic (2%, față de 10%), ceea ce denotă faptul că formele de îmbolnăvire nu au fost grave. A crescut și numărul pneumoniilor, de la 265, la 408 cazuri în săptămâna de referință, dar cu toate acestea numărul de internări a fost mai mic (36%, față de 43% în S 01). Cele mai afectate grupe de vârstă au fost 15-49 ani (113 cazuri) și vârstnicii peste 65 de ani, cu 117 cazuri.
„Am constatat scăderea cu 31 de cazuri a numărului de îmbolnăviri de gripă (de la 245, la 214), dar numărul internărilor a crescut cu circa 10 procente față de raportarea anterioară, ajungând la 24%. Cele mai multe cazuri (69), reprezentând aproximativ 32% din total, au fost la grupa 15-49 ani”, spune directorul executiv, concluzionând că ”a fost înregistrat cel de-al doilea deces cauzat de gripă, din acest sezon – bărbat în vârstă de 59 de ani, confirmat prin RT PCR cu virus gripal A, nevaccinat cu vaccin antigripal, cu multiple comorbidități, internat ATI.”
În total, de la începutul sezonului de supraveghere 2024 – 2025, au fost raportate: 667 cazuri de gripă (din care 36 confirmate prin RT PCR); 21120 cazuri IACRS ; 4573 cazuri de pneumoniisi două decese
Inspectoratul Școlar Județean Sibiu monitorizează gripele și virozele din școli
Reluarea cursurilor în timpul sezonului de gripă poate duce la o creștere a transmiterii virusului în comunități. Copiii, prin natura interacțiunilor lor strânse în mediul școlar, pot facilita răspândirea rapidă a virusului gripal. Ca atare la nivelul instituțiilor școlare aceste subiecte sunt acum o prioritare și se caută gestionarea situației cu celeritate și responsabilitate. În acest sens acționează și inspectoratele școlare. Un exemplu de bune practici ne oferă chiar Inspectoratul Școlar Județean Sibiu. Înacest context Inspector Școlar General, Prof. Emilian-Marius NOVAC, ne-a declarat următoarele: „În urma centralizării pe care ISJ Sibiu a realizat-o în 14.01.2025, la nivelul unităților de învățământ din județul Sibiu se înregistrează 119 de cazuri de gripă și 833 cazuri de viroze în unitățile de învățământ din județul Sibiu. Pe nivele de învățământ situația este următoarea: cazuri de gripă: 6 la nivel antepreșcolar (creșă), 46 la nivel preșcolar (grădiniță), 30 la nivel primar, 21 la nivel gimnazial, 15 la nivel liceal și profesional și 1 la nivel postliceal; cazuri de viroze: 12 la nivel antepreșcolar (creșă), 152 la nivel preșcolar (grădiniță), 262 la nivel primar, 169 la nivel gimnazial și 238 la nivel liceal și profesional.”.
„Iorga” și „Caragiale”, ocolite de gripă
Am luat legătura cu directorul Școlii Gimnaziale „Ion Luca Caragiale'' Sibiu care a transmis că au fost doar 2-3 cazuri declarate la ei în instituție, iar absențele copiilor sunt din alte motive: „Până acum au fost declarate doar 2-3 cazuri de copii cu gripă. Restul copiilor absentează din motive personale”.
Același lucru se întâmplă și la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga“ Sibiu, unde directorul a spus că momentan nu sunt copii bolnavi: „Din fericire, la noi nu sunt cazuri de gripă”.
Sfatul unui medic de familie
„Gripa anul acesta se manifestă atipic fapt pentru care recomand ca părinții să fie atenți la simptome. Am întâlnit în această perioadă atât gripă A, cât și multe cazuri confirmate de gripă B, prezente încă de la începutul sezonului. Virusul gripal de tip B apare în general spre finalul sezonului și mai frecvent la copil. Simptomele se manifestă cu febră mare (peste 39 de grade Celsius), frison, dureri în gât, tuse, dureri musculare, oboseală, stare generală proastă, uneori diaree și vărsături. Simptomele din gripa de tip A sunt în general mai severe. În gripa B, pot predomina chiar manifestări digestive și poate asocia o afectare musculară. La copii, aceasta se manifestă prin dureri la nivelul membrelor inferioare”, spune un medic de familie din Sibiu.
Maria-Antonia OANA
Adrian POPESCU