Articol
Scriam cu ceva timp în urmă că reclamele difuzate azi pe posturile de radio și TV sunt din ce în mai slabe, ca să nu spun că unele dintre ele par să fie creația unor imberbi. Zilele trecute l-am auzit pe unul dintre principalii creatori din industria de publicitate remarcând același lucru. Omul e autorul unora dintre cele mai bune spoturi difuzate în România (rămase în conștiința publicului și după mulți ani), a învățat meserie în anii de pionierat ai marketingului românesc, a evoluat în vremuri în care te descurcai cum puteai, învățai din propriile greșeli și construiai solid.
Pe lângă observația legată de tot mai neinspiratele spoturi, acesta a mai pus pe tapet o problemă și anume tot mai slaba pregătire ce seceră aproape toate domeniile de activitate. Din nou, e un lucru despre care am vorbit și noi și pe care îl resimțim, pe zi ce trece, la fiece pas. Mulți dintre angajatori nu au înțeles, pe vremea când existau mai mulți profesioniști pe piață, că un angajat bun îți aduce o seamă de avantaje. Firește, un angajat bun trebuie și bine plătit. Problema e că azi găsești foarte rar inși pricepuți în adevăratul sens al cuvântului la ceea ce fac. Jurnaliștii se luptă cu gramatica, cei din publicitate cu lipsa de talent și inspirație, inginerii cu noțiunile de bază, dascălii cu pedagogia, proaspetele generații de absolvenți nereușind, de multe ori, să dea legitimitate patalamalei. Poate că în prezent unii dintre angajatori au înțeles lecția eficienței și ar fi dispuși să plătească bine un angajat priceput, dar ia-l de unde nu-i.
Ce legătură au toate astea cu remarca de la început, referitoare la reclamele tot mai slabe? Există o legătură, pentru că reclamele și felul în care sunt ele percepute vorbesc despre starea societății. Cei ce vor să promoveze produse și servicii o fac într-un mod de multe ori neinspirat pentru că sunt slab pregătiți, iar consumatorul, receptiv la mesajul îndoielnic, are și el ștacheta coborâtă.
Situația devine dramatică atunci când cel ce gândește o reclamă renunță la o idee ingenioasă, conștient de degradarea intelectuală a publicului. Și uite așa amatorismul iese la iveală în toată splendoarea sa, într-un domeniu barometru. Din păcate, publicitatea nu e singura industrie în care vârfurile s-au tocit și diletantismul are pretenții de profesionalism.