Articol
Consilierii USR Șelimbăr, Daniela Ilie și Daniel Vidrighin, au discutat vineri, începând cu ora 19:00, cu cetățenii, printr-un live pe o rețea de socializare, despre creșterea cu 50% a taxei de salubrizare. Cei doi consilieri au răspuns la întrebările celor interesați despre modul în care Primăria Șelimbăr gestionează situația.
Datorie istorică a Primăriei Șelimbăr pentru ridicarea deșeurilor
Totul pornește din anul 2015, când a fost înființată asociația ADI Eco. În 2016, prin licitație, Soma a câștigat atribuirea serviciului de ridicare a deșeurilor din mai multe localități, între care și Șelimbăr, beneficiarul fiind ADI Eco. Primăria Șelimbăr, la fel ca restul UAT-urilor, este prinsă în acest contract care, din spusele celor doi consilieri USR, s-ar întinde până în anul 2029.
Taxa pe salubrizare de 12,5 lei/persoană a fost menținută între anii 2019 și decembrie 2024, timp în care Primăria Șelimbăr a încasat taxa de la persoanele fizice și juridice de pe teritoriul comunei. În acești cinci ani s-ar fi acumulat o datorie de până la 9 milioane de lei.
„În acest moment, Primăria Șelimbăr are o factură de 800.000 de lei în fiecare lună pentru salubrizare, împărțită aproximativ astfel: 480.000 pentru persoane fizice și restul de 320.000 pentru cele juridice. Datoriile acumulate provin din faptul că nu toată lumea declară ceea ce produce, fie că vorbim de firme sau cetățeni. Nimeni nu verifică cu adevărat dacă ceea ce este declarat corespunde cu cantitatea de deșeuri produsă.” – Daniela Ilie, consilier USR Șelimbăr.
O altă sursă a decalajului între ceea ce se declară și ceea ce se ridică ar fi: firmele de construcții, care ar declara mai puțin și restul ar arunca în alte locuri; chiriașii pentru care proprietarii declară persoane mai puține; persoanele fizice care se înregistrează cu mai puține persoane la salubrizare; și agenții economici care declară minimul prevăzut.
„Datoria acumulată a fost pentru că nu s-a acționat la timp. Înghețarea taxei din 2019 până acum ne-a adus în situația unei scumpiri de 50%, scumpire care acum nu rezolvă problema pentru că o datorie atât de mare nu o să poată fi acoperită din noua taxă și o să crească în continuare.” – le-a spus cetățenilor Daniela Ilie, consilier USR.
După spusele celor doi consilieri, niciunul nu a votat majorarea taxei, deși era necesară, pentru că nu s-a venit cu un plan concret de revenire. Daniela Ilie s-a abținut, iar Daniel Vidrighin a votat împotrivă.
Unul dintre participanți a întrebat: „De ce s-a introdus taxa nouă deși nu era votată?”. Răspunsul a venit din partea consilierului Daniel Vidrighin: „Era servită! La fel ca în construcții. Pregătirea terenului se face uneori înainte de a avea toate aprobările, știu că le vor avea” – a răspuns consilierul Daniel Vidrighin.
Cei doi consilieri spun că Șelimbărul produce cea mai mare cantitate de deșeuri din județul Sibiu și sunt de părere că această majorare este insuficientă pentru a acoperi datoria și asta din cauză ca nu s-a acționat din timp pentru a preveni aceasta situație.