Articol
Angiologia este specialitatea medicală dedicată diagnosticării, tratamentului, prevenirii și reabilitării afecțiunilor vaselor periferice, incluzând atât arterele, cât și venele. Această ramură a medicinei este esențială pentru menținerea unei circulații sanguine optime și prevenirea complicațiilor vasculare.
La ora actuală România se confruntă cu o problemă gravă în acest sens anume bolile cardiovasculare, boli responsabile pentru 60% dintre decesele care se înregistrează. Acest procent plasează țara noastră printre statele cu cea mai scăzută speranță de viață din Uniunea Europeană, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. În acest context medicii vasculari, specialiști care se concentrează pe diagnosticarea și tratarea afecțiunilor ce implică sistemul circulator, inclusiv artere, vene și vase limfatice, au început o campanie de conștientizare și de prevenire. În acest sens acum se utilizează metode avansate de diagnostic și se oferă tratamente personalizate pentru fiecare pacient.
Din fericire, angiologia a devenit o specialitate dezvoltată și în Spitalul Clinic Militar de Urgență ,,Dr. Alexandru Augustin” din Sibiu. În acest sens primii pași au fost făcuți în 2021, când doctorul Helgiu Claudiu-Vasile (Medic primar chirurgie vasculară și de chirurgie generală) alături de echipa din cadrul Secției Clinice Chirurgie Generală a Spitalului Clinic Militar de Urgență ,,Dr. Alexandru Augustin” ofereau consultații de specialitate în cadrul Ambulatoriului integrat al spitalului.
”În general pacienții se prezentau la un control la chirurgie vasculară din motive diverse: pentru că îi dor gambele la mers, pentru că li se umflă picioarele, pentru că au varice, respectiv ulcere varicoase, pentru că resimt o durere în repaus, de obicei la degetele de la picioare, în special noaptea, precum și în alte situații care țin de sănătatea vasculară, în unele cazuri, acești pacienți sunt îndrumați spre un medic specialist”, spune chirurgul vascular, ținând să mai menționeze: ,,Sănătatea vasculară este cheia unei vieți active și de aceea îndemnăm pacienții să se prezinte din timp pentru diagnosticarea și tratarea bolilor arteriale și venoase. Odată cu înaintarea în vârstă, în urma unui stil de viață care presupune activități prelungite în poziția șezând (de ex: la birou) sau în picioare sau datorită unei combinații între înaintarea în vârstă și mobilitatea redusă, sau pentru cei care sunt fumători, hipertensivi sau au diabet zaharat, riscul acestor boli poate crește. La spital, diagnosticul se efectuează cu ajutorul aparaturii moderne din cadrul Laboratorului Radiologie și imagistică medicală.”.