Este timpul piftiilor, în Muzeul ASTRA

Acasa >

Articol

Este timpul piftiilor, chiar dacă vremea este caldă. Reprezentanții Muzeului ASTRA organizează vineri, sâmbătă și duminică, începând cu ora 10,00, „Răceala piftiilor în 2025”, un eveniment în care sibienii sunt chemați să vadă care este rețeta și cum le făceau bunicile și străbunicile noastre.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Până atunci, reprezentanții Muzeului le oferă sibiencelor rețeta de piftie din comuna Rășinari.

„Piftiile numite și răci, răcituri, aituri, cătărigi se făceau din șorici, picioare, ciolan și urechi afumate. Erau preparate înainte de Bobotează atunci când era frig de crăpau pietrele. Se spune că cel mai bine ar fi să se afle și pe masa de Anul Nou, fiindcă porcul este considerat norocos, crescând fără a da multă bătaie de cap gospodarilor și mergând tot înainte, râmând pentru a-și găsi hrana.

Pentru a face piftiile, picioarele și urechile se lăsau în apă de cu seara, pentru a se înmuia. A doua zi se dădeau în câteva clocote și apoi se despicau, se rădeau cu cuțitul foarte bine, se clăteau și se puneau la fiert împreună șoriciul, ciolanul și apă cât să le acopere bine. Se lăsau să fiarbă la foc domol cel puțin 3 ore, până când carnea se desprindea ușor, lăsând oasele curate. Apoi se strecura zeama și se alegeau oasele. Carnea și șoriciul se așezau în blide. Pentru 4 picioare, 2 urechi și un ciolan, se zdrobea o căpățână de usturoi și se pisa împreună cu o lingură de sare până când devenea o pastă. Această pasta se lungea cu zeama fiartă și se amesteca în aceasta, acum se gusta pentru a vedea dacă mai trebuie sare.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Apoi se turna zeama peste carne și se puneau la rece să se închege, când începeau să se închege, se presăra pe deasupra boia dulce sau iute”, au transmis reprezentanții Muzeului ASTRA.

Sursa foto: facebook Muzeul ASTRA

(I.D.)

08 ianuarie 2025 la 07:09
660 de vizualizari

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 13 minute
Apariția și dispariția Parcului din Piața Mare. Informații din Sibiul anilor ´40
În poveștile despre trecutul orașului spuse de bunicii sibieni apare deseori parcul din Piața Mare, desființat în anul...
Actualitate
8 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 22 minute
Dacă vor ajunge în finală, sibienii ar putea juca ACASĂ cu trofeul Cupei României pe masă! ”Municipalul”, preferatul federației
Pentru al treilea an consecutiv, Stadionul ”Municipal” ar urma să găzduiască finala Cupei României. Arena sibiană a fost...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 50 minute
Ce spune ”Șumi” despre zvonurile că ar urma să fie înlocuit chiar cu Măldărășanu: ”Îi doresc baftă și îi curăț vestiarul!”
La un pas să rateze obiectivul, calificarea în cupele europene, Marius Șumudică își simte viitorul amenințat pe banca...
Actualitate
1 min de citit
Autor b.o.n.
acum 55 minute
Antrenorul Rapidului crede că Hermannstadt are prima șansă de a se califica în finala Cupei
Marius Șumudică a declarat, într-o conferință de presă, după sosirea la Sibiu, că echipa lui Măldărășanu este favorită...
Actualitate
1 min de citit