Articol
În Piața Mare, mii de credincioși au participat la sărbătoarea Bobotezei, o zi plină de tradiție și spiritualitate. Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți, au oficiat slujba de binecuvântare a apei, un moment esențial în celebrarea acestei sărbători. Pentru ca fiecare credincios să poată lua acasă agheasma, au fost puse la dispoziție 4 butoaie mari la cele 4 ieșiri din piață și 19.000 de sticle.
Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a subliniat importanța acestei sărbători religioase și semnificația apei din punct de vedere spiritual:
„Iubiți credincioși dăm Slavă Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările care s-au lăsat asupra noastră în anul care a trecut și mai ales pentru faptul că ne-a învrednicit și ne binecuvântează să parcurgem în tot timpul anului marile praznice, calătorind împreună cu Hristos. Apa a primit de la Dumnezeu o finalitate dublă, unde nu există apă nu există viață. Cei care vor gusta sau se vor stropi să fie spre sănătatea sufetului și al trupului, spre luminarea minții”.
Acesta a mai adăugat: „Acum întreg cosmosul este cuprins de Harul Mântuitor al Duhului Sfânt. Astăzi firea apelor s-a sfințit prin Pogorârea Duhului Sfânt (…). Azi vom încerca să trecem peste toate neputințele și să cerem ajutor constant de la Dumnezeu”.
Pentru sibieni Boboteaza are o semnificație deosebită: „Este una dintre cele mai importante sărbători creștin-ortodoxe care reprezintă Botezul Domnului. Este importantă pentru sufletul și credința noastră”, ne-a spus Camelia.
Unii dintre ei au luat ceva mai multe sticle pentru a le împărți apropiaților care nu au reușit să ajungă la slujbă: „Vreau să le duc agheasmă și părinților mei. Sunt mai învârstă și nu au putut participa la eveniment”, ne-a zis Cosmin.
„Boboteaza pentru noi este o sărbătoare de suflet. Este o zi în care ne reîntoarcem la tradițiile noastre, ne întărim credința și ne deschidem inimile”, a spus o sibiancă.
Pentru cei care nu au reușit să își ia acasă Agheasma Mare, mai au timp până în 14 ianuarie să o primească din butoaiele aflate la Catedrala Mitropolitană.
Foto: Răzvan NEGRU