Articol
În anul 2015, Primăria Rășinari a reeditat „Monografia comunei Rășinariu”, lucrare publicată înainte cu exact 100 de ani de către preotul Victor Păcală, la acea vreme profesor al Institutului Andreian din Sibiu.
Lucrarea a fost premiată de Academia Română în 1916, care a răsplătit astfel munca preotului Păcală de a realiza o monografie completă, cu date privind istoria, obiceiurile, fauna și flora din satul aflat la doar 10 kilometri de Sibiu.
Între consemnările sale se află unele referitoare la obiceiurile de iarnă, Boboteaza fiind indicat ca momentul potrivit ca fetele nemăritate să-și afle ursitul.
Astfel, potrivit consemnărilor, sosirea preotului cu Botezul era mult-așteptată: „În ajunul Bobotezii, când umblă preotul cu crucea, fata de măritat smulge, fără să observe cineva, un fir de busuioc din mătăuzul preotului. Seara se culcă pe locul unde a stat preotul în timpul botezului, iar sub cap își pune brâul în care a învelit firul de busuioc furat și rostește:
Brâu
Brâulețu nieu,
lo te făc
Lac-colac
Și te pui noaptea su cap ;
Da tu încă să-ni aduci
Pe cini o hi să-ni hie,
Nie de soțâie
În vis să-l visez
Aievea să-l văz.
Noaptea, în vis, fata vrăjitoare își vede ursitul.”
O altă pildă este oferită de autorul monografiei Rășinariului, tot legată de sărbătoarea Bobotezei, însă cu trimitere la averea pe care o va avea ursitul celei care face „vraja”: „Fata care vrea să se vrăjească în ajun de Bobotează, își caută, încă de pe la 12 ore ziua, un târș pentru a-l avea la îndemână noaptea, pe la miezul nopții. Atunci apoi, tiptil-tiptil, se furișează până la râu si cu târșul lovește de câteva in apă. Dacă dimineața găsește târșul cu smicelele încărcate cu țurțuri de gheată, atunci si bărbatul care o va lua trebuie să fie om cu stare și din neam bun; contrar, bărbatul ei va fi un «coldan» sau «săracon».”
De precizat este că „târșul” face trimitere la un copac pipernicit, folosit în trecut la împrejmuirea grădinilor.
O întrebare care poate să încolțească în mintea tinerelor dornice să-și afle ursitul ar fi legată de reușita acestor „vrăji” făcute în ajunul Bobotezei. Dacă se verifică, da-ți-ne de știre!
Mihai POP