Articol
Despărțirea lui Dan Fleșeriu de BC CSU Sibiu, în urmă cu câțiva ani, a fost ”cu cântec”. De atunci s-a tot vorbit despre faptul că tehnicianul a reclamat că ar mai fi avut de încasat bani după rezilierea contractului, reclamând clubul din orașul său natal la forurile competente din România și chiar cele continentale. La o vreme, BC CSU a avut interdicție la transferuri din cauza restanțelor față de Fleșeriu, caz în care s-a pronunțat inclusiv președintele Federației Române de Baschet, Carmen Tocală.
Între timp, Dan Fleșeriu a ajuns la CSM Constanța, la cârma tehnică s-a aflat în ultimele două sezoane, dar recent a reziliat cu ”marinarii”, fiind liber de contract.
Contextul face că, o anumită parte a suporterilor ”galben-albaștrilor” contestă de ceva timp managementul BC CSU și pe antrenorul Tomas Rinkevicius, iar rezultatele din acest sezon, cu șapte înfrângeri la rând în ultima vreme, amplifică glasurile contestatarilor, care l-ar dori revenit pe bancă pe Fleșeriu.
Tehnicianul acum în vârstă de 49 de ani, pe care-i va împlini chiar în prima zi a noului an, a ținut să facă mai multe clarificări în urma discuțiilor care-l privesc apărute pe rețelele de socializare, de mai multă vreme zvonindu-se că, prin intermediul mai multor apropiați, intenționează să pună presiune pe managementul clubului pentru a se întoarce la BC CSU.
Într-un mesaj postat pe contul propriu de Facebook, Dan Fleșeriu susține că numele său continuă să fie asociat cu CSU deși a încheiat colaborarea cu acest club de mai multă vreme și că se consideră că cei care, în ultima vreme, au nemulțumiri vizavi de managementul clubului și de parcursul echipei sunt tratați de cei din conducere cu dispreț, acuzându-i că ar fi dirijați de ”cineva din umbră”, în speță chiar de Fleșeriu.
”Deja de ani de zile am decis să închei colaborarea cu conducerea CSU Sibiu, însă, cu toate acestea, numele meu continuă să fie asociat cu diverse nerealizări ale clubului.
Există persoane care își exprimă nemulțumirile și sentimentele față de club, dar, din păcate, sunt tratate cu lipsă de respect. Acestea sunt văzute ca fiind dirijate de cineva din umbră, ca și cum nu ar avea dreptul sau capacitatea de a-și exprima propriile opinii. Din păcate, clubul pare să fi fost monopolizat de câteva persoane, iar publicul larg care contribuie semnificativ – poate chiar în calitate de principal sponsor, dacă ne uităm la sumele colectate din vânzările de bilete – este marginalizat, având voie doar să aducă omagii, nu să ceară explicații sau să exprime opinii.
Fiindcă am considerat că nu mai există loc pentru atâta orgoliu în baschetul de seniori de la Sibiu, am ales să plec”, a notat Fleșeriu pe Facebook.
Spune că nu a influențat retragerea Romgazului
Dan Fleșeriu a mai notat, în postarea respectivă, că i se pare ”ridicol” să fie făcut vinovat de retragerea Romgazului din rândul finanțatorilor BC CSU Sibiu și spune că nu are nicio legătură cu rezultalele slabe ale ”galben-albaștrilor” din ultima vreme.
Fleșeriu a recunoscut că a participat la o întâlnire între managementul BC CSU și reprezentanții Romgaz înainte de a pleca de la Sibiu și a semna cu CSM Constanța, întâlnire în cadrul căreia ”au fost stabilite două cerințe fundamentale”, elaborarea unui plan concret pentru juniori și seniori, precum și ”constituirea unei echipe de conducere formată din profesioniști”, acceptând să facă parte din proiectul respectiv, însă acuză că cei din staff-ul administrativ al clubului a considerat că implicarea sa ar fi inutilă.
”Nu înțeleg de ce aceiași oameni continuă să fluture ”fantoma mea”, probabil în speranța că vor găsi scuze pentru situația actuală.
Aș vrea să fie clar: nu am nicio legătură cu performanța actuală a echipei de seniori a Sibiului, în afara înfrângerilor acesteia din meciurile disputate împotriva Clubului Sportiv Municipal Constanța.
Cât despre sponsorul de la Mediaș, mi se pare ridicol să se sugereze că aș fi influențat eu deciziile Romgaz sau că i-aș fi determinat să nu mai continue relația contractuală cu CSU Sibiu.
În realitate, înainte de a semna contractul cu CSM Constanța, când încă eram în Sibiu am fost invitat și am participat la o întâlnire organizată cu reprezentanții companiei Romgaz și conducerea CSU Sibiu. În cadrul întâlnirii, au fost stabilite două cerințe fundamentale:
1. Elaborarea unui plan de dezvoltare integrat pentru juniori și seniori;
2. Construirea unei echipe de conducere formată din profesioniști, cu competențe atât în baschet, cât și în management sportiv, utilizând resursele umane existente.
Am acceptat atunci, fără rezerve propunerea de a face parte din acest proiect, declarând deschis dorința mea de a contribui la dezvoltarea baschetului sibian. Cu toate acestea, conducerea clubului a considerat că implicarea mea nu era necesară, alegând să nu colaboreze cu mine.
În ceea ce privește decizia Romgaz de a nu mai sponsoriza oficial echipa, nu cunosc motivele exacte. Ce pot spune este că includerea mea în proiect NU a fost o condiție impusă pentru continuarea sponsorizării, ci doar una dintre propunerile făcute de către acest sponsor. Am înțeles, însă, că o companie listată la bursă își dorește performanță de la A la Z –inclusiv în management. Rezultatele așteptate nu se rezumă la scorurile de pe tabela de marcaj, ci includ indicatori superiori: promovarea tinerelor talente, dezvoltarea baschetului juvenil, integrarea resurselor clubului și a oportunităților oferite de ULBS, plus, cel mai important, o strategie, nu doar soluții de moment”, a adăugat Fleșeriu.
Iar la final, săgețile otrăvite…
Dan Fleșeriu a mai spus, în mesajul respectiv, că îi roagă pe cei din conducerea clubului să mai susțină că el s-ar afla în spatele unei ”revoluții” prin care ar intenționa să revină la BC CSU, dar totodată susține că nu ar accepta să lucreze alături de lucreze alături de un staff al lui BC CSU care ”are un singur scop: păstrarea controlului într-o echipă de conducere restrânsă asupra bugetului provenit din fondurile publice”: ”Ce s-a ales? Nu știu, dar nu accept să fiu invocat permanent și vă rog, public, să încetați. Mi-ați făcut mult rău încercând să ascundeți ceea ce acum pare ca a devenit evident pentru toți.
În concluzie, iubesc baschetul și voi rămâne un susținător al acestuia, ori de câte ori voi fi solicitat, pe viață.
Cu toate acestea, nu aș mai accepta să lucrez alături de persoane care au un singur scop: păstrarea controlului într-o echipă de conducere restrânsă asupra bugetului provenit din fondurile publice de magnitudinea milioanelor de lei primite de la Minister, Primărie și Universitate, fără a oferi transparență sau rezultate pe măsura investițiilor”.