Articol
Nu ştiu cum se face şi cine aranjează asta, dar de fiecare dată înaintea unei sărbători a creştinătăţii, apare ceva care să strice gândurile (care încearcă să fie) curate ale oamenilor şi să îi devieze spre vrajbă, ură şi o nouă dezbinare.
De Crăciunul pandemist toţi se închinau la o dubă care aducea vaccinuri şi pe care o urmăreau metru cu metru. Nu e ajun de ceva sau lăsat de post fără o strâmbă ba de la politicieni, ba de la televiziuni, ba de la sistem, ba în general care să facă praf pregătirea pemntru sărbători. Paştile intelectualilor sau bătălia pentru alegeri, panicări pe diverse niveluri, orice, numai să nu îţi cadă bine sărbătoarea şi în loc să fii vesel, să scrâşneşti politic în stânga şi dreapta. Anul acesta Marea Dezbinare de sărbători au fost alegerile şi "antidemocratica" anulare a prezidenţialelor, de parcă chiar ai fi avut ce alege în finala aia.
23 decembrie. Cum să fii praf în materie de revoluţie, dar expert în Iohannis
A trecut 22-ul aniversar şi am înţeles că Revoluţia din 1989 mai mult încurcă decât e iubită. Aşa cum am mai scris, cam toată lumea (inclusiv revoluţionarii) caută să o arunce undeva la subsolul evenimentelor din an, de parcă s-ar aniversa cine ştie ce eveniment jenant. A, la Sibiu chiar s-a întâmplat ceva. Nu contează. La Sibiu au murit oameni. Să fie sănătoşi, au murit degeaba. Îi rezolvăm rapid cu un ceremonial care să aibă loc când avem noi chef ca să nu ne deranjeze prea tare planurile de weekend. Aşa cum s-a petrecut şi anul acesta, când ceremonialul a avut loc pe 20 decembrie că, neah, 21 pica sâmbăta şi îţi strica la frumuseţe să fii prezent o jumătate de oră să aduci, măcar aşa, cu prezenţa fizică, un omagiu celor datorită cărora cumva ai ajuns şi tu unde ai ajuns. Dar a trecut şi asta (la fel ca anul trecut când au procedat fix la fel) şi constat că a fost cam singurul eveniment public sibian care a marcat cumva Revoluţia din 1989. Să spui că nu au existat terorişti, că doar armata a tras şi că soldaţi neinstruiți te puteau împuşca fix în cap în timp ce mergeai, că Miliţia şi Secu' au fost eroi pozitivi, să visezi spioni ruso-americani care au făcut totul şi că tot ce a fost după 22 decembrie a fost doar o debandadă dirijată de Iliescu este dureros de stupid. E stupid, dar teoriile acestea bramburistice au fost răspândite, cultivate, repetate încă din 1990 de băieţii interesaţi în a spăla unele structuri şi a murdări altele.
Hai să luam faza cu "trădătorul" Milea. Pe cine a trădat? Pe Ceauşescu şi cam atât, dar asta nu se pune. A, câţiva teoreticieni şi interesaţi susţin că a ordonat să se tragă în oameni. OK, unde e documentul SCRIS care certifică asta? Acolo unde ar trebui să scrie "se trage în plin fără somaţie"? Din nefericire pentru experţii 89-işti şi alţi falşi cunoscători care nu aveau vârsta necesară atunci ca să emită acum judecăţi, unii dintre noi chiar ştim cum a fost prin armată atunci şi mai ştim exact şi care au fost ordinele. Că unii le-au defectat din motive de teamă, stupiditate sau chiar rea-voinţă, este treaba lor. Nu toţi şoferii au călcat oameni pe zebră.
Observ însă că, deşi foarte la ne-curent cu realitatea, orice român a devenit expert în Iohannis şi îl detestă tot atât de mult pe cât îl iubea, tot el, în 2017. Culmea e că stahanoviştii detractorilor sunt aceiaşi stahanovişti care spărgeau norme în a arăta cât de bun e şi cât îl adoră. Paradoxal este şi faptul că Iohannis este acelaşi. Adică nu are un comportament diferit faţă de trecut. E neschimbat. Care e enigma? Enigma e că atunci avea toţi "civicii" şi progresiştii pe post care hăuleau pentru "preşedintele meu" şi "România educată". Care făceau plimbăreli prin oraş, îi cântau imnul la poarta casei, postăceau kilometri de text şi foto explicându-ţi bă, pesedistule, de ce trebuie să votezi obligatoriu cu Iohannis. Dacă spuneai o virgulă contra lui Iohannis, erai sfâşiat de viu, virtual şi verbal: erai psd-ist, comunist, medieval, urâtor al democrației, cel din cauza căruia Europa era cu ochii pe noi şi nu aveam navete spaţiale. Acum, dimpotrivă. Progresiştii şi civicii îi caută defecte şi le cultivă, au păreri defavorabile despre activitatea lui, au fost maram' "trădaţi" şi postăcesc alţi kilometri despre cât de ilegal stă el acum la Cotroceni pentru că nu a permis ca să o alegi pe Lasconi, despre cum a murit democraţia în România, etc, etc. Adică au întors-o mai ceva ca românii la 23 august 1944. Ce a făcut diferenţa? Două aspecte: pacea cu PSD şi îndepărtarea USR de la guvernare. Mai ales a doua. Eu le marchez ca pozitive, că altfel trăiam tot într-un scandal politic, se punea pumn pe gura liberei exprimări, se cultivau mai tare dublu-standardele, iar woke-ismul bântuia peste tot. Nu mai adaug aici liste negre, turnătorii şi restul tacâmurilor progresist-antidemocratice extrem de iubite de "tinerii frumoşi şi liberi" de zici că ei se trag din Ana Luca Teo Dej care băgau spaima în burghej.
24 decembrie, Ajun cu superstiţioşi
Citesc prea târziu o ştire care m-a prevenit, dar nu mai pot face nimic. Că "Ciclonul polar loveşte România în noaptea de sâmbătă" (Antena 1). Probabil Sibiul e prin Albania sau Congo, că nu a fost lovit de "ciclonul polar" care lovea România. Aveam cer semisenin, temperaturile impuse de prin noiembrie de plus 3-minus 3. Zăpadă deloc. Umezeală tot ca de obicei, adică mare. Şi mirosul acela de deşeuri arse care umple Sibiul pe la margini şi care după toate aparenţele şi cercetările în domeniu, nu are legătură cu "ciclonul polar". Apoi mă afund, tot graţie super-ştirilor, în Marea Enigmă a Ajunului: se spală rufe sau nu?
Printre căutările românilor pe net în Ajunul Crăciunului se află şi dacă se spală rufe în această zi sau nu. Nu ştiu unde scrie să NU speli rufe. Ajunul nu e sărbătoare, că de aceea i se spune Ajun. A, "tradiţia spune". Păi tradiţia rareori spre deloc are legătură cu creştinismul în general şi cu a fi un bun creştin în special. Ţine mai degrabă de superstiţii, de reminiscenţe păgâne sau chiar de şmecherii casnice vechi de secole, de prostit soţii. Un preot-blogger din Dobrogea a explicat, mai demult, fenomenul. "Interzis"-urile acestea datează din vremea când femeia se ocupa de casă. O muncă autoritară dar şi extrem de grea, dar asumată (atâta vreme cât şi acum unele femei se uită ciudat la bărbaţii care spală vase sau fac mâncare, că asta "nu e treaba lor"). Bărbatul pe stil vechi, fiind complet aerian în cele casnice (că nu era treaba lui, el având alte treburi de tipul "adus bani în casă"), putea fi dus de nas uşor de femeia care, în acea zi, cu atâtea pe cap (făcut mâncare, curățenii mici, aranjat masa, aranjat copiii pentru colindat, lemne pentru foc, foc, adus apă-încălzit apă şi altele de-ale gospodăriei tradiţionale-spaima generaţiei smartfon) nu mai avea nici timp, nici chef ŞI de spălat rufe. Aşa că inventa ceva gen "Cum să spăl mă omule rufe în Seara de Ajun? Păi NU ŞTII că dacă spăl rufe în Ajun, se efectuează o spălare a energiei pozitive din casă şi a bunului augur? Că spălatul rufelor de Crăciun aduce muncă multă şi boală în casă anul viitor?" Omul ăla, speriat de ce i-ar putea rezerva "soarta", dă înapoi şi zice că, da, "bine tu muiere fă cum ştii să fie bine". Asta este întreaga poveste a lui "conform tradiţiei nu ai voie să". Plus de asta, nu tu speli rufe ci maşina.
Spuneam pe 23 că "au dispărut bătătorii în tobe, colindătorii cu boxa şi fake-urşii care bubuiau printre blocuri fix când te gândeai să stai o oră relaxat". Fix la ora când voiam să stau relaxat, adică în jur de 16-17, ce se aude? Bubuit de tobe. Nu a durat mult, cam 20 de minute, iar boxa cu colinda-jiană "S-a născut Emanuel" era oprită. Au dat două ture, una dus, alta întors.
Nu ca în alţi ani dar suficient, bubuie petardele. De regulă, după ce se lasă întunericul, pe aleile de după blocuri, de obicei aceiaşi făptaşi, grupuri de puberi de 11-13 ani. Adică înţelegeţi, voi postaţi pe facebook mesaje despre păsărele moarte, căţeluşi şi pisicuţe speriate şi mesaje anti-petarde, iar copiii voştri, din banii voştri (că aveţi nu?) umblă cu bubuiala prin cartier. De unde iau ei petarde şi cine vinde ilegal minorilor aşa ceva? Rămâne o enigmă anuală pe care nu ne-o dezleagă nimeni. Oricum, e liber la bubuit, ştirea cu "controale pentru depistarea persoanelor fizice și juridice care desfășoară activități neautorizate din domeniul pirotehnic" a fost servită, deci ce controale să se mai facă în teren? Doar sunt Sărbătorile!
25 decembrie. Şi a venit Crăciunul!
Îmi plac zilele de sărbătoare. În sfârşit, se lasă liniştea după săptămâni întregi de agitaţie universală. Acum omul poate să zacă, rupt de oboseală, în faţa mesei pline, cu ochii în smartphone căutând texte de-a gata pentru felicitări de Crăciun, cine sunt semifinaliştii de la "Chefi la cuţite" ori să-i hăuie televizorul ştiri inutile 24 de ore din 24, că de aia e Crăciunul.
Am înţeles că, în materie de colinde, tot bogatul repertoriul tradiţional şi cult românesc s-a redus la "Deschide uşa creştine" şi ceva (neidentificat de mine) cu Fuego. Cel puţin aşa se aude. Serios, era o mai mare varietate în vremea când Naşterea Domnului se sărbătorea neautorizat în comunism.
Ca să vezi cum vorba anglofonilor, Christ este eliminat din Christmas, urmăreşte felicitările care circulă pe reţelele sociale. Mai ales cele oficiale. Ia să vedem la partide: PSD are un glob cu un brad şi o stea în opt colţuri, cu urarea neutră "Sărbători fericite"; PNL are o selecţie dintr-un brad cu globuri, cu urarea "Sărăbători în pace şi linişte alături de cei dragi!", AUR pune, finalmente, o icoană ortodoxă cu Naşterea Domnului, cu urarea "Sărbătoarea Naşterii Domnului să ne deschidă inimile pentru credinţă, iubire şi pace. Să aveţi sărbători pline de har şi binecuvântări divine". USR zici ca are aceeasi sursa cu PSD: un glob, cinci triunghiuri isoscele pe post de munti, un cer ROŞU din care ninge. Mesajul este "USR vă urează Crăciun fericit". Măcar pomenesc de Crăciun. În plus, s-au gândit să profite de Naşterea Domnului ca să pună ceva propagandă în folos propriu. Fix în ziua de Crăciun, trei mesaje cam populiste despre munți și păduri care "sunt bogățiile naturale ale țării", despre aer curat, despre cum să construieşti CU EI, "o Românie curată, în care munții să rămână verzi" şi că "Soluțiile nu vin niciodată din extremism". (poate asta le vor explica si simpatizanţilor lor).
Ca lideri politici avem pe Ciolacu cu acelaşi glob de l-am văzut la PSD, Bolojan cu aceeaşi poză de la PNL, Elena Lasconi cu un video cu ea spunând ceva, George Simion are o poză cu soţia şi copilul în faţa unei biserici şi un mesaj de mulţumire lui Dumnezeu, asta după ce ieri a postat un brad kitschos ornamentat cu iniţialele AUR. Preşedintele Klaus Iohannis a pus tot cam ca PNL dar imaginea e mai clară: un brad cu globuri. Tot preşedintele este SINGURUL din zona "pro-europeană" care pomeneşte scris despre Naşterea Domnului.
Acum marginalizatul Nicolae Ciucă (mamă-mamă ce declaraţii de amor primea înainte de alegeri!) a postat şi el o imagine cu Naşterea Domnului dar pe filieră romano-catolică, cu o urare standard. Bună şi aşa, măcar este totuşi, o icoană. Diana Şoşoacă (că pagina SOS România nu am găsit-o) are ceva fenomenal: probabil (spre sigur) cu intervenţia inteligenţei artificiale a ieşit ceva uluitor. O imagine stilizată, gen benzi desenate, cu un Drept Iosif extrem de tânăr o Sfântă Fecioară ultrastilizată, cu Pruncul Iisus. SĂ zicem că merge. Dar DEASUPRA lor apare Diana Şoşoacă într-o atitudine de rugăciune, iar în dreptul şi dreapta ei (stânga) fiind Steaua Magilor cu sigla SOS România. Mă pot astfel lăuda că le-am văzut pe toate.
Mesaj pe facebook de la un "iluminat": "Este perioada in care entităţile extrag cea mai mare cantitate de energie negativă, opriti slujbele şi ritualurile religioase". Păi dacă entitățile fac urât la "slujbe şi ritualuri religioase", înseamnă că ele nu sunt din categoria "bune" ci din categoria invers. Iar tu eşti de partea, ia ghici tu, ca să nu spun eu.
Scriam cumva de ce fain e de Crăciun că e linişte? Ei bine, nu mai e. Este ora 16 aproximativ ("fix-fix şi ceva", ca în BD) şi deja bubuie tobele prin cartier. Nu mai sunt cei cu urşii, ci cei cu capra.
A, dacă mergeţi prin Târgul de Crăciun din Piaţa Mică, pompos numit "Santa-s Land" pentru ca orice turist din Bucureşti, Făurei, Botoşani, Dâmboviţa ori Alba nevorbitori de sibiană să înţeleagă ce e acolo, veţi revedea trenuleţul şi caruselul care erau în Piaţa Mare. Dacă vrei să iei ceva în "chalet"-ul acela din faţa Casei Artelor, poți alege: capuccino la 10 lei, Irish Coffee la 28, bere Heineken (0,3) la 18 lei, vinuri la 22 – 28 lei paharul de 150, vin fiert (scris "Glühwein") la 15 lei la 0,24, grog (ceai cu rom) la tot atâta, Jack la 26 lei 0,4, rom Stroh la 24 lei tot 0,4.
Morala: Să nu uităm că Crăciunul este despre NAŞTEREA DOMNULUI IISUS. Nu despre moşi hohoho, NU despre becuri la ferestre, nu despre reni stupizi şi "spiriduşi" aiuristici, NU, despre shopping nebunesc, NU despre îmbuibare, NU despre stat la masă şi autolăudat că eu am făcut şi am dres, şi ÎN NICIUN CAZ despre vreo vrăjitorie ca să îi dai cu "magia sărbătorilor". Şi că e o sărbătoare CREŞTINĂ, nu comercială. În rest, cum spuneau bătrânii: "Naşterea Domnului nost' să vă fie cu folos!" Şi aşa am petrecut Crăciunul comercial, cu gândul la Naşterea Domnului.