Articol
Sindicatul Solidaritatea Sanitară Sibiu anunţă că "îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la ceea ce li se pregătește lucrătorilor din sănătate", cu referire la un proiect de ordonanţă de guvern apărut în spaţiul public, care ar reduce din drepturile salariale şi alte drepturi lucrătorilor din sănătate.
"Nu este suficient că până acum am fost umiliți de acele "ordonanțe trenuleț " prin care guvernanții ne-au încălcat drepturile an de an. Vor să o facă din nou prin o nouă ordonanță de același fel. Domnilor guvernanți! Nu vă mai mascați impotența pe spinarea celor care trudesc în sistemul de sănătate! Nu mai drenați fondurile spre sistemul privat în dauna sistemului de stat! În pandemie sistemul sanitar de stat a dus greul , nu privatul. Noi ne-am sacrificat în condiții extrem de grele în timp ce unitățile private au dat bir cu fugiții. Noi am fost cei care am muncit pe brânci în timp ce privații doar au profitat făcând bani. Cât vă mai bateți joc de noi?! Vreți să plecăm toți înafara țării?" a transmis Doru Damian
președintele Sindicatullui Solidaritatea Sanitară Sibiu.
Federația „Solidaritatea Sanitară” din România a anunţat că va spune "un NU hotărât reducerii drepturilor salariale" şi că analizând proiectul de OUG aflat în dezbaterea politicienilor, "constată că acesta ar determina atât blocarea salariilor cât și pierderea unor drepturi salariale". "Având în vedere faptul că acest proiect de OUG determină reducerea veniturilor salariale reale, atât prin suspendarea unor drepturi cât și prin efectul inflației, ne pronunțăm în mod categoric împotriva adoptării acestor măsuri".
FSSR consideră că posibilul OUG prevede suspendarea plăţii suplimentare pentru lucrul în zilele de repaus săptămânal și sărbători legale, voucherele de vacanță sau indemnizația de hrană.
"O astfel de măsură va accentua numărul nemulțumiților, amplificând ponderea opozanților față de cei aflați la putere. Nemulțumirea este, în egală măsură, față de așezarea poverii diferitelor restructurări pe seama celor ce muncesc (…) Este evidentă intenția de utilizare a crizei politice ca prilej pentru slăbirea suplimentară a sistemului public de sănătate, cu intenția de a amplifica procesul de privatizare a sănătății. (…) Nu transformați criza politică într-un prilej de profit economic pentru unii cetățeni!", a transmis FSSR.
Sindicaliţtii din sănătate mai consideră că "astfel de măsuri reprezintă un atac suplimentar la adresa angajaților din sănătate, deja afectați semnificativ de atacurile suferite în perioada campaniei electorale, determinând slăbirea suplimentară a capacității sistemului public de sănătate de a acorda servicii medicale de calitate cetățenilor" şi ameninţă că "adoptarea unor astfel de măsuri ce determină reducerea veniturilor angajaților din sănătate are drept consecință riscul unor proteste de amploare din partea celor afectați."