Articol
Cu ocazia împlinirii a 140 de ani de existență a cotidianului Tribuna, la Centrul de Informare Turistică a avut loc joi lansarea cărții „Literatură și pedagogie în Tribuna (1884-1903)”, realizată de lect. univ. dr. Sorana Maier Bițu și pr. prof. Univ. dr. habil. Constantin Necula.
Sorana Maier Bițu a decis că lansarea este un moment prielnic de a sărbători cei 140 de ani ai publicației: „Am gândit acest proiect de la începutul anului, alături de părintele Constantin Necula, Rareș și Mircea Bițu, gândindu-ne să marcăm faptul că se împlinesc 140 de ani de la apariția ziarului Tribuna, la Sibiu”.
Părintele Constantin Necula a ținut un discurs foarte profund despre importanța de care a dat dovadă cotidianul de-a lungul timpului, considerându-l ca fiind primul manual de „limbă civică”, lăudându-i și pe oamenii care au avut deschidere sufletească spre publicație.
„Am ales să fie texte din pedagogie și literatură pentru că un popor trebuie să învețe tot timpul si să aibă modele. Textele din Tribuna sunt fenomenale și Tribuna pe care am descoperit-o în perioada Slavici m-a impresionat mult prin scriitură și atitudine. În Sibiu au existat români de mare valoare, iar oamenii care susțineau Tribuna au fost de mare competență și deschidere sufletească. Mi-am dorit să punem în valoare texte care cu adevărat contează. Tribuna a fost primul manual de limba română civică pentru foarte multă vreme”, a transmis Constantin Necula.
Cuvinte de laudă la adresa autoarei a avut și profesorul Ion Dur care a ținut să ia cuvântul la finalul evenimentului: „Mă bucur că Sorana este o absolventă a Facultății de Jurnalistică al cărui pastor am fost chiar eu. Parcursul ei de până acum confirmă ceea ce am făcut împreună și ceea ce va face ea de acum încolo”.
Foto: Răzvan NEGRU