Articol
Sibienii sunt în febra pregătirilor de sărbători. Cu toate acestea, timpul liber pe care îi au în weekend îl pot petrece în punctul central al orașului, Târgul de Crăciun, pot vizita multele expoziții pe care muzeele le oferă în aceste zile, pot merge în drumeții, la film, sau la teatru cu cei mici.
Muzeul de Istorie Naturală, Sala Multimedia, din strada Cetății are deschisă până în ianuarie 2025, expoziția „530 de ani de istoria farmaciei”. Sibiul este orașul cu cea mai bogată tradiție, în zona Transilvaniei, în ceea ce privește dezvoltarea instituțiilor sanitare. Începând cu secolul al XIII–lea, Sfatul orașului Sibiu, Villa Hermani sau Cybinium, a înființat în 1292 un spital al comunității, preluat ulterior de călugării Ospitalierilor Sfântului Spirit. Este cea mai veche atestare documentară a unui spital de pe actualul teritoriu al României. Documentul care atestă că în Sibiu s-a deschis prima farmacie de pe actualul teritoriu al României datează din data de 15 august 1494. Farmacia este menționată sub denumirea de „farmacia orașului” (Stadapotheke). Mulți istorici consideră că farmacia orașului a fost înființată înainte de 1494.
Sala cu arcade a Palatului Brukenthal, din Piața Mare le oferă sibienilor și turiștilor expoziția „Natura noastră. Cartografia în secolele XIX-XX”, care poate fi vizitată până în 29 decembrie. Expoziția aduce în fața vizitatorilor o selecție de hărți din colecția de Cartografie a bibliotecii Muzeului Național Brukenthal, ilustrativă pentru patru ramificații pe care le-a dezvoltat cartografia în cursul secolelor XIX-XX. Mai exact, vor putea fi văzute hărți de știință și resurse, de comunicare și explorare, cultură și turism și, nu în ultimul rând, de politică și propagandă. De asemenea, tot la Muzeul Național Brukenthal este deschisă expoziția „Moștenirea șaguniană. Mitropolia Ardealului 1864-2024. 160 de ani de existență”, o expoziție aniversară ce aduce în premieră numeroase piese liturgice, documente, fotografii, cărți.
Catacombele din cadrul Mănăstirii Ursulinelor se mai pot vizita până în 22 decembrie, între orele 13,00 – 14,00. Între 23 decembrie și 29 decembrie acestea sunt închise, urmând a fi redeschise pentru vizitare în perioada 30 decembrie – 5 ianuarie.
Teatrul „Gong” a pregătit pentru weekend spectacolul „Am iubită de Crăciun” recomandat celor cu vârsta peste 14 ani. Acesta va avea loc vineri, 20 decembrie, la ora 18:00 și sâmbătă, 21 decembrie tot la ora 18:00. O comedie romantică despre iubire, prietenie și dorința de a găsi magia sărbătorilor în cele mai neașteptate momente. Spectacolul aduce pe scenă actori profesioniști și adolescenți, care dau viață unor povești de dragoste și situații comice ce te vor face să râzi și să visezi.
Ultimul atelier pregătit pentru cei mici de Teatrul „Gong” este Atelierul de Comunicare prin Artă – „Colindători”, pentru copiii cu vârsta între 6 și 10 ani și va avea loc sâmbătă, 21 decembrie la orele 10:00 și 12:00. Folosind materiale precum role de hârtie, fetru colorat, pânză, panglici, ațe, lipici, carioci sau hârtie, copiii vor crea colindători personalizați care să le amintească de tradiția colindatului în ajun de Crăciun.
Anii Drumeției îi invită pe iubitorii mișcării, sâmbătă, 21 decembrie la o lecție de Educație montană, o drumeție pe schiuri de tură – nivel mediu, la Arena Platoș – Păltiniș, ghid Catri Naicu. Duminică, 22 decembrie drumeții vor colinda cu mic, cu mare și vor împodobi bradul prin plaiurile din Gura Râului, alături de ghidul Nicoleta Ocneriu.
Muzeul Astra, Centrul de activitati și resurse regionale (Casa Artelor) și Creative BUZZ au deschis Târgul de Crăciun al artizanilor sibieni. Evenimentul va avea loc până duminică, 22 decembrie, la Casa Artelor din Sibiu, Piața Mică, nr.21, timp în care vizitatorii vor avea acces la bijuterii, accesorii și decorațiuni de Crăciun, jucării, cosmetice naturale, bunătăți de casă, miere, genți, lavandă, ceramică, haine unicat, toate meșterite de 35 de artizani sibieni. De asemenea, zilnic aici vor avea loc ateliere interactive de creație pentru copii.
Centrul Cultural "Ion Besoiu" aduce pe marele ecran, în cadrul secțiunii RetroCinemateca, vineri, 20 decembrie, de la ora 20,00, o comedie: „Sunt o babă comunistă”, regia Stere Gulea, cu Luminița Gheorghiu, Marian Râlea și Ana Ularu. „Viața liniștită de provincie a soților Emilia și Țucu este dată peste cap atunci când fiica lor se întoarce din Canada, împreună cu logodnicul ei american. Ce ar fi trebuit să fie o întâlnire fericită se transformă repede într-o situație complicată și în același timp amuzantă. Părinții fetei află că tânărul cuplu trece prin probleme financiare grave, așa că sunt dispuși la orice sacrificiu pentru ca viitoarea familie a fiicei lor să nu ducă lipsă de nimic. Practic, filmul spune povestea unei generații care nu se poate adapta realităților de după ’89. Eroina este Emilia (Luminița Gheorghiu), care, în mijlocul democrației noastre problematice, încearcă să mențină vie epoca de aur. Când fiica ei Alice (Ana Ularu) se întoarce acasă după câțiva ani petrecuți în Canada, Emilia încearcă să aducă argumente în favoarea vechiului regim, aruncându-l în conflict și pe Țuțu (Marian Râlea), soțul ei și tatăl lui Alice”.
Și nu în ultimul rând, Târgul de Crăciun din Sibiu este locul unde sibienii pot petrece orele libere ale weekend-ului. Cele 120 de căsuțe își întâmpină vizitatorii cu delicii pentru toate gusturile și o varietate de suveniruri și cadouri speciale. Anul acesta, Târgul de Crăciun se extinde și în Piața Mică și Piața Huet, unde există o serie de activități create pentru toate vârstele și gusturile. Căsuța lui Moș Crăciun cu Liftul Fermecat este una dintre noile atracții, unde vizitatorii vor fi transportați într-o lume magică: acasă la Moș Crăciun. În casa amenajată ca în povești, cei mici vor avea ocazia să-și exprime dorințele pentru Crăciun, să-și facă poze și să-l întâlnească pe Moș Crăciun. În Piața Mică a fost amplasată o cabană din lemn masiv, cu specific autentic tirolez și tot aici sunt atracțiile pentru copii precum trenulețul și caruselul, dar și proiecțiile colorate pe clădirile istorice. Nu este uitat patinoarul care este și el unul dintre punctele de interes ale târgului.