Articol
În preajma sărbătorilor de iarnă unele dintre cele mai căutate preparate de pe masa de Crăciun sunt dulciurile. În funcție de timp și pricepere alegem dacă să pregătim prăjiturile și cozonacii după rețeta clasică a bunicii sau să le cumpărăm gata făcute.
La doar un click distanță găsim destule persoane care fac prăjituri pentru toate gusturile, torturi sofisticate, cozonaci pufoși care îți aduc aminte de gustul copilăriei și clasicele prăjituri asortate. Prețurile variază în funcție de preparat și cantitate.
60 de lei kg de cozonac
Un tort făcut în casă pornește de la 55 lei/kg și poate ajunge și la 70 lei. Un platou de prăjituri asortate pornește de la 90 lei și poate ajunge și la 130 lei/kg. Cozonacii de casă cu umplutură clasică sau sofisticată costă între 60-80 de lei/kg.
Gama este foarte variată. În funcție de preferințele clientului, putem comanda prăjituri de casăasortate printre care cele cu Snickers, Bounty, Rafaello, Krantz, Tosca și clasicele Albă ca Zăpada, Televizor, Lămâiță, Tăvălita, cu caramel, vanilie, nucă și gem.
În supermarket găsim cozonaci de la 14 la 50 lei, în funcție de gramaj și conținut, iar o cutie de prăjituri asortate costă 45 lei, jumătate de kilogram. Un tort de biscuiți cu nuci costă 66 lei, 800 grame.
Prăjiturile de casă asortate sunt o alegere minunată pentru orice ocazie specială sau pur și simplu pentru a răsfăța familia și prietenii. Acestea pot include o varietate de gusturi și texturi, ingrediente proaspete și delicioase. Și pentru că eram curioși să vedem câte dintre gospodine mai stau să frământe cozonaci pentru Crăciun, am stat de vorbă cu Elena.
200 de lei, plus rezervele proprii
Femeia este pensionară și aproape în fiecare weekend pregătește ceva dulce pentru familie. Într-o agendă mare, cu foi îngălbenite are toate rețetele pentru orice tip de prăjitură. Pentru că le-a făcut de multe ori, le știe din minte fără să mai consulte agenda. De obicei face Cremsnit, Prăjitura Bețiva și Albă ca Zăpada. Acum de sărbători pregătește cozonaci cu nucă și stafide. Cât despre costuri, aceasta spune că îi ajung 200 lei ca să prepare cozonaci și prăjituri, pentru că multe dintre ingrediente le are din rezervele proprii.
„Ca în fiecare an îmi cumpăr toate ingredientele necesare, mă apuc de pregătit aluatul, îl umplu cu nucă, stafide, uneori și cu rahat. Nu este chiar așa de greu precum pare, ai nevoie de timp și de răbdare. Cheltui cam 200 lei pentru ingrediente”, spune Elena.