Articol
Ca să nu zică băieții ăia de ne-au făcut hatârul intrării în spațiul Schengen că n-am oferit și noi un program artistic la schimb, luni, instituțiile de forță ale statului au descins în mai multe județe din țară pentru anihilarea unei rețele de traficanți de persoane. Așa, să vadă Europa, că suntem vigilenți, că nu trece migrantul nici înot, nici terestru, nici prin aer frontiera românească fără să-l ginească forțele de ordine. Poate că e doar o coincidență acțiunea din prima zi a săptămânii, poate că ni se pare doar că ea s-ar suprapune pe anunțul acceptării României în Schengen. Să nu fim răi, să mai credem și în situații întâmplătoare. Dar nu despre suspecta potrivire (în viziunea unora) ne-am propus să vorbim azi, ci despre o cu totul altă nebunie.
Printre cei duși la audieri în urma acțiunilor de ieri, am putut vedea și un tip cu o abordare dubioasă care, întrebat de ce a fost „călcat” de polițiști încerca să ne explice că, probabil, din cauză că l-a susținut pe Călin Georgescu. Firește, omul nu fusese „vizitat” pentru te miri ce convingeri politice ori distribuire de materiale electorale, ci pentru că era bănuit de lucruri mult mai grave. Dar ce anume îi furnizase acest alibi ridicol? Probabil toată nebunia de zilele trecute, în care televiziunile prezentau inși chemați să dea cu subsemnatul pentru că ar fi distribuit pe rețelele de socializare clipuri cu mesajele lui Călin Georgescu. Inițial, m-am crucit și am râs auzindu-l pe acel suspect bălmăjind penibila explicație, însă imediat mi-am dat seama că România a fost lovită de o nouă psihoză, aceea a materialelor de promovare a unui candidat la prezidențiale. Orice ins suspectat că a furat, a tâlhărit sau a violat le va putea spune reporterilor ce îi țin calea la intrarea în sediul poliției sau parchetului că a fost ridicat pentru că i-a făcut campanie lui Georgescu. Mă rog, e chestiune hilară, ușor demontabilă, dar marea și adevărata problemă este că se vor găsi destui care să îl creadă.
Televizata vânătoare de vrăjitoare, intens mediatizatele cazuri de oameni interogați pentru activitatea de pe rețelele de socializare au înșurubat în mintea multora ideea unui asediu asupra democrației, iar de aici până la victimizări conjuncturale nu e decât un pas. Fără îndoială, ultimele trei săptămâni au produs câteva mutații periculoase la nivelul mentalului colectiv, îmbolnăvind pe alocuri societatea românească. Și nici nu se arată semnele vreunei însănătoșiri.