ANALIZĂ- VOTUL ÎN JUDEȚUL SIBIU: SURPRIZA COMPARAȚIEI CU VOTUL DE ACUM PATRU ANI. PLUS: SCADE INFLUENȚA PRIMARILOR

Acasa >

Articol

Rezultatul votului din județul Sibiu pentru alegerile parlamentare suportă cel puțin  două comparații. Prima este cu cifrele de la alegerile din 2020. Atunci, pentru prima dată, PSD și PNL primeau semnalul  (pe care l-au ignorat total ulterior) că județul Sibiu este dispus să voteze AUR. A doua comparație este cu alegerile locale, o comparație care  demonstrează  că oamenii își fac calcule diferite de cele ale primarilor, cu toate că pe unii i-au votat în urmă cu doar șase luni.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

CUM POȚI SĂ CÂȘTIGi PIERZÂND. ȘI INVERS.

În 2020, PNL era marele învingător în alegerile parlamentare din județul Sibiu: câștiga  trei deputați  (Raluca Turcan, Christine Thellmann și Ctin Șovăială – acesta din urmă transferat ulterior la FD) și un senator (Nicolae Neagu). Așa se face că acum, deși au câștigat în fața celorlalți, liberalii au pierdut în număr de mandate, dacă lucrurile rămân neschimbate (adică la stadiul de un deputat și un senator). Iar cifrele absolute arată astfel: Senat 2020- 49.491 voturi/ Senat 2024 – 33.923; Camera Deputaților 2020 – 49.364 voturi/Camera Deputaților 2024- 34.121 voturi. PNL a pierdut, de fapt, față de acum patru ani, peste 15 mii de voturi, ceea ce, probabil, în contextul general, nici nu este atât de mult.

Tot în urmă cu patru ani PSD trecea prin cea mai neagră perioada a sa și câștiga doar un parlamentar, în persoana liderului său județean, Bogdan Trif.  Astfel, rezultatul de acum (dacă rămâne neschimbat- adică un singur deputat)  ar putea arăta  că PSD se menține și asta  în ciuda acelora din interiorul partidului care bănuiau că va crește, dar și a celor din exterior care bănuiau că va scădea. În realitate, PSD a crescut în cifre absolute la alegerile parlamentare, prin comparație cu acum patru ani: Senat 2020-  16.305 voturi/ Senat 2024 – 25.323 voturi; Camera Deputaților 2020 –16.241  voturi/Camera Deputaților 2024- 25.550 voturi. Sunt, practic , ceva peste 10 mii de voturi față de acum patru ani.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Două mandate de parlamentari a avut în mandatul trecut AUR (Sebastian Suciu și Adrian Gh Cătană) și la fel pare că va avea și acum. Dar în cifre absolute, AUR a câștigat în județul Sibiu  20 de mii de voturi în plus față de acum patru ani la Senat (30.528 voturi  în 2024 față de 10.540 în 2020) și cam  tot atâtea la Camera Deputaților (30.518 voturi acum față 10.320 în 2020).

USR Sibiu a avut din 2020 până acum un deputat (Dan Barna , respectiv Marius Vulcan ) și un senator (Claudiu Mureșan, migrat ulterior la PSD). În cazul USR, deși probabil pare altfel, lucrurile sunt neschimbate    în materie de mandate , și aproape neschimbate  în număr  de voturi. Duminică, USR a obținut la Camera Deputaților  29.133 voturi, iar acum patru ani a avut 26.629. La Senat a avut acum patru ani 27.787, iar acum a câștigat 30.109.  Un plus, deci, de nici  3000 de voturi, asta în condițiile unui candidat în turul  II al alegerilor prezidențiale.

Firește, în tot acest peisaj au apărut la Sibiu  două formatiuni noi: SOS și POT. Fiecare dintre ele a primit suficiente voturi în județul Sibiu încât să depășească pragul electoral și să ajungă să reprezinte cetățenii în Parlament.

Probabil pentru amatorii de cifre, diferențele dintre voturile la Camera și la Senat vor atrage atenția. În politică se spune că acestea rezultă din votul cunoscătorilor, al celor care studiază listele și decid dacă vor sau nu vor să voteze pe cineva (de obicei capetele de liste) înscris acolo.

PRIMARII ȘI INFLUENȚA LOR

Toate partidele, fără excepție, au încercat să transfere capital dinspre personalități investite cu încredere. Au încercat să facă asta folosind bunăvoința preoților, a personalităților din diferite medii și – evident- a primarilor și/sau președinților consiliilor județene.

În județul Sibiu, acum șase luni, au fost primari aleși cu procente uluitoare. Un  caz unic este Păuca, acolo unde 100% dintre voturile valabile au ajuns la primarul PNL Niculae Dancu (singurul candidat).

Și președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, singurul președinte ales în Sibiu a treia oară consecutiv, a avut ce împărți dacă avem în vedere că a fost aleasă cu peste 62 de mii de voturi.

Realitățile, însă, au distrus mitul acestui tip de transfer. S-a întâmplat prima oară la alegerile din primul tur al prezidențialelor și s-a reptat acum, la parlamentare.

La Păuca, PNL a obținut la parlamentare 40,93% (Camera Deputaților) , un procent evident mai mic față de 100% al primarului și chiar față de cei aproximativ 70% obținuți de PNL la Consiliul Local Păuca. Totuși, Păuca rămâne fief PNL, fiind în topul liberal pe locul II, după Șeica Mică.

Și la PSD s-a întâmplat la fel. Probabil cel mai apreciat primar social-democrat din județ este Maria Greavu, realeasă în fruntea Primăriei Loamneș cu peste 72 %. PSD a avut, însă,  în Loamneș acum, la Camera Deputaților, 30,85%.

Cele de mai sus sunt exemple care, totuși, nu fac de rușine propriile partide (ba din contra). Dar sunt  organizații politice  în județ, atât la PSD cât și la PNL, în care partidul primarului ales acum șase luni nu doar că nu a câștigat parlamentarele  în unitatea administrativ-teritorială , ci nu s-a aflat nici măcar pe locul doi. Iar la prezidențiale-turul I  dezastrul a fost și mai mare.

La Chirpăr, spre exemplu, primarul PSD Eugen Feldoiu nu a reușit să convingă că echipa de deputați și senatori  a PSD Sibiu  este cea mai bună. A câștigat AUR cu 25,2%, apoi PNL cu 23,39% , iar PSD a fost doar pe locul III, cu 18,35% (procente pentru Camera Deputaților).

La Moșna, AUR și SOS au fost înaintea partidului primarului liberal, iar PNL doar pe locul III. Iar exemplele pot continua.

Un caz special îl reprezintă în județul Sibiu  locurile unde PNL a pierdut la alegerile locale de acum șase luni, după zeci de ani de zile în care primarii liberali câștigau mandate. La Orlat, la Gura Râului, la Bazna spre exemplu, PNL nu pare să-și mai revină. Este pe locul patru sau mai jos.

USR a câștigat în patru locuri din județ, cel mai important fiind municipiul Sibiu, oraș  în care nu are primar. Nu are nici la Șelimbăr și a câștigat și acolo. De asemenea, a câștigat în cele două locuri unde a câștigat alegerile locale: Turnu Roșu și Cisnădie.

De altfel, la Cisnădie, PNL a ajuns la aceste alegeri pe locul trei , după USR (cu primar în funcție) și AUR.

O situație interesantă, poate, este Mediașul, acolo unde PSD mizase pe sprijinul fostului candidat la funcția de primar Horațiu Potra (care a pierdut alegerile locale în fața primarului liberal la o distanță de doar 226 de voturi). Schema nu doar că nu a fucționat, ba  a dus, cumva, PSD pe locul patru, la 13,12% (Camera Deputaților). PNL a câștigat la Mediaș, în aceste condiții, aproape neașteptat, urmat de AUR și USR.

Autor
02 decembrie 2024 la 17:01

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 8 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit