Articol
În martie 2021, sibienii erau anunțați, pe pagina de Facebook a Forumului Democrat al Germanilor, că municipiul va avea un cimitir pentru animalele de companie, pe Dealul Gusteriței. Propunerea venea din partea consilierilor locali PNL și FDGR, care au inițiat și adoptat un proiect de hotărâre, însă nu înainte de a discuta cu primarul Astrid Fodor, cu viceprimarii de atunci și cu reprezentanții Animal Life. La vremea aceea, iubitorii de animale au primit vestea cu entuziasm, cu gândul că despărțirea de companionii lor se va face într-un mod civilizat și sigur din punct de vedere sanitar.
După mai bine de trei ani, Primăria Sibiu anunță în luna octombrie 2024 că a fost aprobat PUZ-ul în ședința de Consiliu Local. Până la acesta, au fost necesare 17 avize!
Primăria Sibiu a explicat într-un răspuns trimis la solicitarea Tribunei stadiul acestui proiect și etapele care au fost parcurse: „După demersurile pentru emiterea Avizului de oportunitate, a urmat etapa obținerii a nu mai puțin de 17 avize solicitate prin Certificatul de Urbanism din partea societății Transelectrica, Gărzii Forestiere Naționale, DSP etc. pentru obținerea acestora fiind solicitate și o serie de studii suplimentare. Spre exemplu, Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu a solicitat întocmirea studiului arheologic de fundamente, neincluse în Caietul de Sarcini sau Certificatul de Urbanism. De asemenea, a fost solicitat și avizul ANIF și cel din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru care a fost necesară întocmirea unui studiu pedologic, fiind astfel obligatorie dezmembrarea terenurilor pentru a releva strict suprafețele care fac obiectul Cimitirului de Animale și ale parcării aferente, procedura durând alte 4 luni.”
Cimitirul va avea o suprafață de 5000 mp care permite amenajarea a peste 600 de morminte pentru animale. Alți 500 mp vor fi folosiți pentru realizarea unei parcări. Locația aleasă pentru această investiție este în vecinătatea adăpostului pentru câini.
Drumul lung spre cimitirul de animale de companie a ajuns în faza contractării serviciului de proiectare pentru studiul de fezabilitate. Urmează apoi ultima cotitură: contractarea lucrărilor și executarea lor. Abia atunci va exista, probabil, o estimare mai clară în legătură cu finalizarea acestui proiect.
În județele învecinate, astfel de cimitire funcționează de zeci de ani. În Hunedoara, de exemplu, a fost deschis în anul 2010. Și în Brașov există un cimitir pentru animalele de companie care practică tarife funerare cuprinse între 719 și 950 de lei, în funcție de talia animalului și pachetul de servicii ales.