Articol
Ziua de 11 Noiembrie are semnificații istorice internaționale dar și naționale. În această zi se celebrează Ziua Armisțiului, în țări precum Statele Unite ale Americii, Australia, Canada, ziua în care Primul Război Mondial s-a încheiat. La ora 11, în cea de-a 11-a zi a celei de-a 11-a luni a anului 1918, forțele aliate au semnat armistițiul cu Germania. Ulterior această zi, denumită de americani Ziua Veteranilor, a fost sărbătorită cu respect și recunoștință în mediul cazon în amintirea sacrificiul miilor de militari. În acest context MApN a organizat ceremonii militare şi religioase în Bucureşti şi în garnizoanele în care există unităţi militare care au executat misiuni în teatre de operaţii.
Memoria istoriei
Se cuvine a reitera memoriei publice că, în perioada 1996-2022, România a pierdut 31 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 200 au fost răniţi. Nu putem uita motivul pentru care 11 Noiembrie a fost instituită ca fiind Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații ( prin Legea nr.150 din 22.10.2014), anume moartea primului militar român, căzut la datorie pe 11 noiembrie 2003 în teatrul de operații din Afganistan. Pentru această zi România a ales ca simbol al recunoștinței și respectului pentru veteranii de război și veteranii teatrelor de operații, bujorul românesc. Cu această ocazie, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” și structurile militare din garnizoana Sibiu, împreună cu Asociațiile Naționale ale Veteranilor de Război și Veteranilor din Teatrele de Operații, au organizat la Cercul Militar din Sibiu, ceremonia dedicată eroilor și veteranilor teatrelor de operații.
Respect și sperantă pentru zile mai blânde
A fost un prilej de a trece în revistă misiunile internaționale la care au participat și militarii din Sibiu, care alături de camarazii lor din țară s-au fovedit a fi cei mai buni ambasadori ai României, atrăgând respectul națiunilor aliate alături de care au servit, prin înaltul lor grad de profesionalism, seriozitate și disciplina de care au dat dovadă în orice împrejurare. „Cercul Militar Sibiu s-a dovedit a fi un loc prea mic pentru starea de bine generată de Ziua Veteranilor din teatrele de operații. S-au strâns la un loc trecutul cu tâmple albe, prezentul continuu și viitorul promițător, continentele cu lumi care încă se fac și se desfac, scriind perpetuu istoria trăită de cei care au fost și sunt vârful de lance al României ferme, al României mândre, al României așa cum trebuie ea să fie!” a mărturisit col.(rz.) Marius Popența.
Camarazi pe vecie
În sprijinirea celor răniți sau a familiilor camarazilor căzuți la datorie au fost create organizații neguvernamentale, precum Asociația Militarilor Veterani și a Veteranilor cu Dizabilități sau Ordinul Militar al Veteranilor din Teatrele de Operații, care desfășoară în mod curent activități menite a îmbunătăți calitatea vieții militarilor veterani și a militarilor în general, a legislației de profil, de a susșține activități dedicate cultului eroilor, sau promovarea valorilor și tradițiilor militare în mediul școlar.