Articol
Ministerul Sănătății a actualizat, la începutul acestei luni, lista medicamentelor care conțin substanțe psihoactive ce pot da un rezultat pozitiv la testul antidrog. Pe listă se regăsesc 71 de medicamente.
La începutul acestei luni, Ministerul Sănătății a actualizat lista medicamentelor care conțin substanțe pentru care se recomandă ca cei care le consumă să nu conducă autovehicule, sau în cazul în care este musai s-o facă, să poarte mai întâi o discuție cu medicul care le-a prescris.
Noua listă a fost publicată în Monitorul Oficial în urmă cu câteva zile, iar Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat, într-o conferință de presă a Partidului Social Democrat, că medici psihiatri şi neurologi au întocmit-o, iar ulterior toate produsele medicamentoase care conţin aceste substanţe au fost identificate de Agenţia Naţională a Medicamentului.
„Lista este gata, poate fi pusă oricând, am vrut să fim siguri că nu greşim, lista este extensivă. Aş vrea să fac o precizare, lumea crede că este vorba despre substanţele care pot da teste fals pozitive. Nu! Este vorba de o listă care este adusă la cunoştinţa publicului şi este recomandat ca aceste substanţe să nu fie utilizate înainte de conducerea autovehiculelor sau, dacă sunt utilizate, să fie utilizate atunci când există o indicaţie din partea medicului şi o discuţie despre dorinţa omului de a conduce autovehicule. Sunt substanţe care, luate într-o cantitate mică, nu influenţează, ele sunt prezente pe listă. Este o listă care a fost făcută de către comisiile de specialitate de psihiatrie şi de neurologie, ulterior toate produsele medicamentoase care conţin aceste substanţe au fost identificate de Agenţia Naţională a Medicamentului şi lista este gata", a spus ministrul Sănătăţii.
Pe lista medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope au fost introduse câteva medicamente noi, printre care cele care conțin substanța Tramadol, combinații de Tramadol și Dexketoprofen, precum și combinația Tramadol – Paracetamol, dar și medicamente indicate în tulburările de somn, precum Gerodorm, Imovane și Sonlax.
Pe de altă parte, Rafila spune că ”medicamentele pentru răceală, cu foarte puţine excepţii, care sunt menţionate acolo, în listă, nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule”.
„Toate aceste medicamente ar trebui luate cu rețetă, după o informare prealabilă a pacientului de către medic”, consideră dr. Sorin Flaviu Lesnic, medic specialist în medicină legală, conform HotNews.ro.
Lesnic e de părere că medicul care prescrie aceste medicamente trebuie să le explice pacienților contraindicațiile, reacțiile adverse și precauțiile, iar farmaciile nu ar trebui să le mai elibereze decât pe baza rețetelor.
Șoferii ar mai trebui să știe că, în cazul în care sunt opriți în trafic de polițiștii rutieri și ies pozitiv la drug test, prezentarea rețetei de la medic cu prescrierea medicamentelor respective i-ar putea ajuta să își păstreze permisul de conducere.
Lista medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope*
Alprazolam
Anxiar
Bromazepam
Brufen Plus
Buccolam
Calypsol
Clorhidrat de Tramadol
Codeină fosfat
Concerta
DHC Continus
Diazepam
Dolnada
Dolten
Doreta
Dropizol
Edluar
Extraveral
Fenobarbital
Fentanil
Frisium
Frontin
Gerodom
Imovane
Ketamină
Lefisyo
Lisdexamfetamină
Luminal
Lunaldin
Mabron
Mabron Retard
Medazepam
Metadon
Metadonă
Methasan
Mialgin
Midazolam
Misyo
Morfină
Nitrazepam
Oxicodonă
Oxidolor
Paradoren
Pecfent
Praxolez
Remifentanil Kabi
Rivotril
Sevredol
Sintalgon
Sixmo
Skudexa
Sofentil
Sonlax
Spravato
Stilnox
Suboxone
Tabfyl
Temelor
Tramacalm
Tramadol
Tramadol/Paratemamol
Tramag
Tramal Retard
Ultracod
Vendal Retard
Victan
Xanax
Zadobra
Zeldiar
Zolpidem
Zolsana
Zubsolv
* actualizată de Ministerul Sănătății în Monitorul Oficial.