Ce se întâmplă cu facturile la curent din 2025. Preţurile la energie din România sunt printre cele mai mici din Europa

Începând cu 1 aprilie 2025, liberalizarea pieței de energie electrică din România ar putea aduce schimbări semnificative pentru consumatori, în special pentru cei vulnerabili.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis că un obiectiv al strategiei naționale în domeniul energiei este acela de a proteja consumatorii vulnerabili, astfel încât nicio gospodărie să nu ajungă sub pragul de sărăcie după ce îşi plăteşte facturile la energie.

„Eu nu am un glob de cristal ca să văd în el viitorul şi să pot afirma cu certitudine că preţul va fi X sau Y. Şi sunt convins că nimeni nu o poate face. Sau cine o face fie are o doză de naivitate, exces de zel, fie are o doză de iresponsabilitate sau chiar rea-voinţă.(…) Cert este că preţurile plătite acum de gospodăriile din România sunt printre cele mai mici din Europa. Tocmai a fost publicat raportul Eurostat pentru trimestrul al doilea din acest an. Continuăm să plătim al 4-lea cel mai mic preţ pentru gaze naturale şi al 5-lea cel mai mic pentru electricitate. (…)Un apartament din Primăverii, care din diferite motive ajunge să se încadreze într-un consum lunar de 100 kWh, plătește un preț cu 40% mai mic decât cel plătit de o familie cu 2 copii, poate cu venituri mult mai mici, dintr-un apartament din Vaslui și un consum de peste 300 kWh pe lună. Și acest inechități trebuie corectate începând cu 1 aprilie 2025. (…)Adăugăm costurile cu echilibrarea ale furnizorilor, marja de profit și toate celelalte taxe și tarife reglementate și vedem că în toate zonele de distribuție prețul final de vânzare este cuprins între 1,1 și 1,22 lei/kWh, deci sub plafonul actual de 1,3 leikWh, a scris Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe pagina sa de Facebook.

Sebastian Burduja consideră că piața liberă nu trebuie să ne sperie. Aceasta, într-un cadru sănătos, vine cu beneficii pentru consumatori, la pachet cu o mai mare responsabilitate din partea clienților, de a fi mai exigenți cu furnizorul, de a căuta prețul și serviciile corecte, care se potrivesc fiecăruia.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

“Până la 1 aprilie ne propunem să adoptăm mecanismul de sprijin la care am început să lucrăm și, cel mai important, să accelerăm investițiile în energie. Doar cu investiții vom ajunge să nu ducem grija facturilor la energie. Am început discuţiile cu factorii implicaţi încă din luna iunie a acestui an, am analizat multiple scenarii şi am făcut o serie de simulări. Am iniţiat un comitet de lucru interministerial, având două obiective principale: pe termen scurt – protejarea consumatorilor vulnerabili şi pe termen mediu şi lung – combaterea sărăciei energetice. Pentru primul obiectiv, cel de protejare a consumatorilor vulnerabili după 1 aprilie, un scenariu care se conturează şi care va fi supus dezbaterii încă din prima şedinţă a comitetului este ca nicio gospodărie să nu ajungă sub pragul de sărăcie după ce îşi plăteşte facturile la energie. Deci niciun român care nu îşi permite plata facturilor nu va fi lăsat în urmă, ci protejat de statul român prin subvenţii ţintite, aşa cum se întâmplă în toată Uniunea Europeană”, a mai scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

La ora actuală, românii plătesc între 68 de bani și un leu și 28 de bani pe kWh, dar consumul este cel care face diferența. Schema de plafonare expiră, însă, la 1 aprilie anul viitor. Prețul energiei electrice după plafonare va fi cu până la 120% mai mare decât înainte de plafonare, susțin asociațiile din domeniul energiei.

Autor
07 noiembrie 2024 la 08:33

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 3 ore
FC Hermannstadt o va întâlni pe vicecampioana CFR Cluj în finala Cupei, la Arad
Echipa sibiană se va duela pentru trofeul Cupei României cu CFR Cluj în finala de peste trei săptămâni,...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 5 ore
Suporterii sibieni explică motivul pentru care au părăsit peluza, la pauza semifinalei cu Rapid. Acuzațiile aduse forțelor de ordine. De la ce s-a pornit, cât e adevăr și cât fantezie?
Cei prezenți, miercuri seara, pe Stadionul ”Municipal”, la semifinala de Cupă dintre FC Hermannstadt și Rapid, au fost...
Actualitate
9 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 6 ore
E OFICIAL! Calificarea lui FC Hermannstadt mută finala Cupei României de la Sibiu, la Arad, pe ”Francisc Neuman”
Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal a stabilit, în această după-masă, ca finala din acest an a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 8 ore
S-au trezit prea târziu! Baschetbaliștii sibieni au obținut al patrulea succes consecutiv acasă, dar vor juca în plau-out
  ”Galben-albaștrii” au obținut, miercuri seara, a șasea victorie din ultimele opt meciuri disputate în Liga Națională și, totodată,...
Actualitate
3 min de citit