Articol
Întrebarea principală este: CHIAR e ncesar ca Parcul ASTRA să arate altfel doar ca să arate altfel?
O opinie interesantă am primit, de exemplu, de la domnul F.A., din Sibiu. Care ne spune că în acest caz, problema se află "la un palier superior – acela al acțiunii concrete pentru împiedicarea acestui proiect aberant".
"Cele câteva luări de poziție în spiritul articolului dvs. exprimate de unii cititori sunt prea puține pentru a schimba o hotărâre adoptată la nivelul Primăriei. Să nu ne iluzionăm că va exista o reacție ca cea din str. Spartacus. Acolo cetățenii erau nemijlocit afectați. (…) Mutilarea Parcului Astra nu va necesita efort birocratic pentru vreun sibian. Nicio deplasare. În această situație presiunea asupra administrației locale va rămâne aproape de zero. Din păcate și la Sibiu domină același pasivism care caracterizează întreaga țară".
Aşa este. Sibienii sunt greu de implicat în ceva. O dată câ sunt, majoritatea, loviţi de maladia comodităţii şi a lui "de ce eu". Sunt vehemenţi pe reţele, duri în comentarii, dar când e vorba de "hai cu noi", deja totul se blegeşte ca după bromură. La sibian, în general, dacă ar sta în fotoliu şi ar rezolva alţii iar el să vină direct la lucrul gata, e modul perfect de a "face ceva". Iar cei care chiar vor să facă ceva sunt prea puţini. Ăsta e şi scopul confortului: să te moaie ca să facă ce vor din tine.
O soluţie care ar ţine mai degrabă de implicarea cetăţenilor
Cititorul nostru ne – şi se – întreabă ce ar fi, totuşi, de făcut pentru a salva Parcul Astra dar și pentru a se evita pe viitor asemenea "decizii aberante". Şi propune ca noi, ziarul, să demarăm o campanie, cu strângere de semnături, iar lista/petiţia să fie prezentată în Consiliul Local. Bun, stimate domn şi dragi sibieni care mai împărtăşiţi această opinie, e aici o problemă. Un ziar este în primul rând menit să informeze şi să educe (asta au uitat-o 98% dintre cei de meseria noastră). O implicare directă ar însemna, spun eu, o depăşire de atribuţiuni.
Suntem un ziar. Informăm. Semnalăm. Avem opinii. Cerem păreri. Dar ne oprim aici. Ajutăm cetăţenii, îi îndrumăm, le spunem realizatea sau măcar ce/cât cunoaştem din ea, suntem chiar şi noi cetăţeni dar nu putem ţine 100% locul cetăţenilor. Nu facem lobby pe lângă consilieri locali sau alte structuri. De ce? Pentru că imediat s-ar interpreta, chiar politic: că ne băgăm nu pentru sibian, ci facem jocurile cuiva ca să căştige ăia şi să piardă îilalţi, ca să-l săpăm pe Cutare pentru ca să câştige Cutare 2.
Cel puţin eu sunt sigur că mulţi profită indirect de atitudinea noastră civică pentru a-şi asigura un "spate" pentru răfuielile personale sau ale brigăzilor din care face parte.
S-a pomenit şi de strada Spartacus. Chiar dacă am mediatizat problema şi chiar ne-am poziţionat împotriva acelei ciudăţenii de schimbare a numelui, cei care au adus, cum să spunem, victoria normalităţii, au fost sibienii. Deci tot sibienii ar trebui să pună mâna şi să mişte ceva şi cu Parcul ASTRA. Noi acordăm tot sprijinul mediatic ce îl putem da. Nu se mai spune că Tribuna "trebuie să-și merite numele și să devină o adevărată tribună a sibienilor în lupta împotriva greșelilor și/sau abuzurilor administrației locale.". Asta şi încercâm să facem, mulţumim.
"Problema Parcului Astra nu este decât un simptom al unei boli cronice a Primăriei Sibiu: lipsa reală de transparență. Există doar o aparență de consultare a populației. Cum funcționează acest mecanism vicios? Ședințele de plen ale Consiliului Local se țin, de regulă, în ultima zi de joi a lunii. Vinerea anterioară se publică în ziarul Tribuna lista proiectelor de hotărâri. Comisiile pe domenii se întrunesc luni sau marți. Chiar consilierii se plâng de faptul că timpul pentru a studia un material de multe ori voluminos este mult prea scurt. De regulă, la o ședință, se dezbat în jur de 40 de proiecte de hotărâri. Cele mai multe sunt doar efemeride, acte de administrație curentă care se vor acoperite de votul aleșilor locali: reparații de școli, vânzarea câte unui mic teren etc. Totuși, în anumite luni se ascund lucruri importante în carul cu fân, acestea ar trebui oferite publicului larg cu mult timp înainte pentru a putea avea o reacție cetățenească", ne mai spune cititorul nostru.
Păi asta a fost şi ideea. Căutând ceva comun pe lista proiectelor şedinţei trecute (o demolare pentru a se construi un bloc), listă publicată şi de noi la Mica Publicitate, am descoperit mai multe lucruri interesante. Printre ele, Parcul ASTRA şi Guşterlandul. Şi am scris despre ele mai pe larg.
Probleme de comunicare oficială şi consultaţia publică
Domnul F. A., mai pomeneşte în scrisoarea sa şi despre problemele de comunicare dintre consilierii locali şi cetăţeni: "Deficiența se vădește și la nivelul legăturii practice dintre sibieni și aleșii lor. Cei mai mulți, având activități profesionale, sunt greu de găsit. Ei nu au ore stabilite pentru audiențe și nici spații adecvate pentru acestea în clădirea Primăriei. În acest cadru, ei adoptă hotărârile în funcție de opinia proprie ori după dispoziția șefului local al partidului din care fac parte". Corect. Puţini consilieri locali au luat poziţii publice referitor la anumite proiecte controversate şi nu ştiu câţi au opinii publice cu privire la ele.
În aceaşi scrisoare mai primim o serie de propuneri cu privire la "corectarea, cel puțin parțială, a gravelor neajunsuri în funcționarea democrației locale": publicarea listei proiectelor de HCL "cu mult mai mult timp înainte", pentru ca cetățenii să poată afla, reflecta şi lua atitudine. Este posibil, în măsura în care aceasta este făcută publică. O altă propunere este obligarea consilierilor locali să facă publice modalitățile în care pot fi contactați. Păi Primăria are destule moduri de a fi contactată: Sunt audienţele la primar, viceprimari, secretar general şi adminsitrator public; audienţa online; adresă email pentru petiţii; adresa de mail a Primăriei plus numere de telefon. Detalii de contact sunt aici (valabil pentru orice locuitor al Sibiului): https://sibiu.ro/ro/contact
Nu există, într-adevăr, program de audienţe/consilier local, dar fiecare dintre aceştia are adresa sa de email in cadrul paginii web a Primăriei. Deci oricând pot primi sesizări, propuneri, de la o persoană sau mai multe, în grup sau individual. Adresele se găsesc aici: https://sibiu.ro/consiliu/consiliu
Se mai propune ca "pentru acele foarte puține proiecte de hotărâri realemente de interes public, așa cum este Parcul Astra, termenul de consultare să fie mult mai lung iar populației să-i fie dată posibilitatea de studiere și de exprimare în timp util". Atunci când acesta este (în general observăm că se mai sare peste acest "detaliu") Bănuim că este reglementat prin lege. Şi considerăm că tot la fel, atunci când este, este timp suficient ca sibienii să îşi exprime părerea. Numai să o facă. De obicei NU o fac. "Ordinul ministrului dezvoltării regionale și turismului nr. 2701/2010 pentru aprobarea Metodologiei de informare și consultare a publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriului și urbanism" ne-a fost ataşat şi el, mulţumim, el cuprinde etapele obligatorii de informare și consultare a publicului pentru toate categoriile de planuri de urbanism.
Cât despre prezenţa unui jurnalist la fiecare ședință de CL pentru informarea cetăţenilor despre ce se hotărăşte, aceasta deja o facem. Şi se hotărăşte oricum, cu sau fără el acolo.
Sper că am răspuns la toate punctele arătate sau propuse de cititorul nostru. Inclusiv la ale altor cititori, care nu ni le-au spus. Noi suntem deschişi, orice nelămuriri din orice domeniu ni le puteţi transmite şi poate le rezolvăm împreună.