Sesiune de informare în cadrul proiectului „SLOWDOWN – Promovarea practicării unui turism durabil, pentru dezvoltarea economică responsabilă la nivel local și regional”, la Avrig

Reprezentanți ai Consiliului Județean Sibiu, Asociației Județene de Turism Sibiu, Primăriei orașului Avrig, Serviciului Public Salvamont Sibiu, unor operatori din domeniul turistic din zona central – sudică a județului, precum și reprezentanți ai unor asociații sau alte structuri neguvernamentale din domeniul dezvoltării locale , sportului și agrementului – turistic au participat vinerea trecută, la Casa de Cultură din Avrig, la cea de-a cincea întâlnire organizată în cadrul proiectului „SLOWDOWN – Promovarea practicării unui turism durabil, pentru dezvoltarea economică responsabilă la nivel local și regional”.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

La fel ca și în cazul activităților similare anterioare, întâlnirea din microregiunea Avrig a fost organizată pentru a populariza conceptul de turism SLOWDOWN, în scop de informare și promovare a proiectului în cadrul căruia Consiliul Județean Sibiu este partener, precum și de a identifica oportunitățile și provocările actuale din domeniul ecoturismului, problemele mai mici sau mai mari cu care se confruntă cei din zonă ce desfășoară activități turistice sau conexe turismului, ideile și soluțiile ce pot fi aplicate etc.

De asemenea, în cea de-a doua parte a întâlnirii, fiecare participant a avut cuvântul, scopul acestui tur nefiind doar de cunoaștere ci și de promovare a anumitor activități și puncte de interes, de evidențiere a unor particularități și situații ce pot fi îmbunătățite sau, din contră, pot constitui exemple de bună practică.

La finalul întâlnirii, participanții au fost provocați să scrie pe bilețele părerile despre punctele tari, valoroase, identificate în cadrul structurii proiectului, precum și propunerile ce ar putea aduce valoare acestuia. Toate aceste păreri, idei, propuneri etc. vor fi centralizate și vor fi folosite ca instrumente pentru activitățile viitoare ale proiectului.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

La nivel mondial există o tendință de încetinire a ritmului în care călătorim, scopul fiind de a ne oferi timp suplimentar în a savura experiențe locale, de a descoperi gastronomia, obiceiurile și cultura locului.

Toate acestea prind contur în județul nostru mulțumită proiectului „Slowdown – Promovarea practicării unui turism durabil, pentru dezvoltarea economică responsabilă la nivel local și regional”, finanțat prin Interreg Europe, care va permite schimbul de experiență și bune practici între parteneri din 9 țări europene.

Proiectul european încurajează practicarea unui turism prietenos cu mediul înconjurător, făcut în ritm lent, menit să permită călătorului acumularea de noi experiențe în tihnă, departe de tumultul cotidian specific marilor orașe. Astfel, turiștii pot afla mai multe despre obiceiurile, cultura, gastronomia, flora și fauna locurilor pe care le străbat. Se pune accent pe drumețiile pedestre, pe ciclism, pe călărie, adică pe deplasări nepoluante, care să aducă cu sine și beneficiile pe care timpul petrecut în aer liber le are asupra sănătății.

„Slowdown” coordonat, în calitate de lider de proiect, de Grupul European de Cooperare Teritorială Ister – Granum Ungaria (Slovacia), ceilalți parteneri fiind Comunitatea Autonomă a Regiunii Murcia (Spania), Metropola Amiens (Franța), Regiunea de Planificare Riga (Letonia), Grupul de Acțiune Locală Delta 2000 (Italia), Consiliul Județean Sibiu (România), Universitatea Finlandeză de Est (Finlanda), BIA Innovator Campus (Irlanda) și Consiliul Departamental Galway (Irlanda).

Bugetul total al proiectului: 1.994.419 euro, partea ce revine CJ Sibiu fiind de 219.256 euro (contribuția Interreg – 80% din valoarea eligibilă – 175.404,8 euro, contribuția totală a statului membru – 20% – 43.851,2 euro, din care, contribuția din bugetul Consiliului Județean – 2% – 4.385,1 euro și contribuția din Bugetul de stat – 18% – 39.466,1 euro.

Proiectul are obiective îndrăznețe, cum ar fi: dezvoltarea unui instrument/politici în vederea promovării formelor de turism durabil, sustenabil, menit să ducă la dezvoltarea comunităților locale, încurajarea turismului prin susținerea producătorilor locali și a spațiilor de cazare tradiționale, digitalizarea ofertelor turistice pentru a le îmbunătăți vizibilitatea și a facilita vânzarea serviciilor, facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități în infrastructura de turism lent, reglementarea accesului motorizat în zonele destinate turismului pedestru.

D.F.

26 octombrie 2024 la 17:30

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
Măldărășanu: ”Cu UTA, va fi cel mai greu meci al nostru!” Din ce motive se teme tehnicianul lui Hermannstadt…
Antrenorul echipei sibiene se teme că unii dintre jucătorii săi nu vor fi complet refăcuți după semifinala din...
Actualitate
5 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 3 ore
Circulaţie închisă timp de trei ore pe valea Oltului, la începutul săptămânii viitoare
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – CNAIR anunţă că luni şi marţi, (28 şi 29 aprilie)...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 4 ore
Pietonii în vizorul poliției: peste 100 de sancțiuni în 3 zile
Pentru a preveni riscul de accidente, polițiștii rutieri desfășoară în această perioadă o serie de acțiuni dedicate protejării...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 4 ore
Întreruperi de curent
Distribuție Energie Electrică Romania – Sucursala Sibiu anunță întreruperea alimentării cu energie electrică: Nr. crt. Data întreruperii Localitatea/Adresa Intervalulorar 1 29.04.2025 RASINARI, str. SUB COSTITA 08:30...
Actualitate
1 min de citit