Scriitorul Ioan Părean – cetăţean de onoare post-mortem al comunei Orlat

Acasa >

Articol

Scriitorul, cercetătorul şi fostul preşedinte al ANCMRR Sibiu, col. (rtr.) Ioan Părean (1955 -2021) a fost declarat, post mortem, cetăţean de onoare al comunei Orlat.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

"Titlul de cetăţean de onoare post-mortem se acordă domnului Ioan Vasile Părean, penru contribuţia adusă la creşterea prestigiului comunei Orlat", se arată în diploma d eonoare emisă cu acest prilej de către Primăria Comunie Orlat. Decizia a fost luată prin Hotărârea de Consiliu Local Nr. 48/22 octombrie 2024.

Fost ofiţer de vânători de munte, cu o activitate de 26 de ani în cadrul armatei, din care zece în cadrul Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu", neobosit cercetător al istoriei atât locale a Orlatului, cât şi naţionale, autor a numeroase cărţi şi articole, realizatorul revistei "Rezervistul sibian" şi colaborator al Tribunei, Ioan Părean a fost şi un om implicat în viaţa comunităţii, atât în localitatea sa natală, Orlat, cât şi la Sibiu, ca președinte al Filialei Județene Sibiu General "Ilie Șteflea" a ANCMRR "Alexandru Ioan Cuza" sau ca membru activ al vieţii literare sibiene. A fost membru al Uniunii Ziaruştilor Profesionişti din România.

Ioan Părean s-a născut la Orlat. Studiile liceale le-a făcut la Liceul Teoretic din Miercurea Sibiului, după care a intrat în cadrul Şcolii Militare de Ofiţeri Activi "Nicolae Bălcescu", pe care a absolvit-o ca ofiţer de vânători de munte, urmată de cursul de comandanţi de companie şi de ofiţeri de stat major. În paralel cu viaţa militară, a urmat cursurile Facultăţii Litere, Istorie şi Jurnalistică, secţia Istorie, din cadrul ULBS, cu un master în istoria Transilvaniei. 
Ioan Părean a înfiinţat Editura "Salgo", unde au fost publicate o serie de lucrări despre istoria sibiului şi a Mărginimii. A fost autorul mai multor cărţi, printre titlurile cărora regăsim "Orlat – file de istorie”, „Legendele Orlatului”, „Legende din Mărginimea Sibiului”, „La cules de cucuruz – povestiri cazone”, "Baronul David Urs de Margina – un român pe nedrept uitat".

Imagine intercalată
Imagine intercalată
Autor
22 octombrie 2024 la 13:55

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 10 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 11 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit