Articol
Scriitorul, cercetătorul şi fostul preşedinte al ANCMRR Sibiu, col. (rtr.) Ioan Părean (1955 -2021) a fost declarat, post mortem, cetăţean de onoare al comunei Orlat.
"Titlul de cetăţean de onoare post-mortem se acordă domnului Ioan Vasile Părean, penru contribuţia adusă la creşterea prestigiului comunei Orlat", se arată în diploma d eonoare emisă cu acest prilej de către Primăria Comunie Orlat. Decizia a fost luată prin Hotărârea de Consiliu Local Nr. 48/22 octombrie 2024.
Fost ofiţer de vânători de munte, cu o activitate de 26 de ani în cadrul armatei, din care zece în cadrul Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu", neobosit cercetător al istoriei atât locale a Orlatului, cât şi naţionale, autor a numeroase cărţi şi articole, realizatorul revistei "Rezervistul sibian" şi colaborator al Tribunei, Ioan Părean a fost şi un om implicat în viaţa comunităţii, atât în localitatea sa natală, Orlat, cât şi la Sibiu, ca președinte al Filialei Județene Sibiu General "Ilie Șteflea" a ANCMRR "Alexandru Ioan Cuza" sau ca membru activ al vieţii literare sibiene. A fost membru al Uniunii Ziaruştilor Profesionişti din România.
Ioan Părean s-a născut la Orlat. Studiile liceale le-a făcut la Liceul Teoretic din Miercurea Sibiului, după care a intrat în cadrul Şcolii Militare de Ofiţeri Activi "Nicolae Bălcescu", pe care a absolvit-o ca ofiţer de vânători de munte, urmată de cursul de comandanţi de companie şi de ofiţeri de stat major. În paralel cu viaţa militară, a urmat cursurile Facultăţii Litere, Istorie şi Jurnalistică, secţia Istorie, din cadrul ULBS, cu un master în istoria Transilvaniei.
Ioan Părean a înfiinţat Editura "Salgo", unde au fost publicate o serie de lucrări despre istoria sibiului şi a Mărginimii. A fost autorul mai multor cărţi, printre titlurile cărora regăsim "Orlat – file de istorie”, „Legendele Orlatului”, „Legende din Mărginimea Sibiului”, „La cules de cucuruz – povestiri cazone”, "Baronul David Urs de Margina – un român pe nedrept uitat".