Articol
Când spui referendum te gândești la un exercițiu democratic foarte important, de-a dreptul crucial pentru societatea chemată la urne. Doar că acest tip de consultare a populației a devenit un instrument pe care partidele politice nu se dau în lături să îl folosească. Rețeta e simplă: identifici o temă sensibilă, propui un referendum pe care îl programezi în ziua alegerilor și îți lipești imaginea de partid sau candidat de emoția provocată odată cu aruncarea pe piață a temei referendumului.
Avem câteva exemple de referendumuri organizate în scop politic, al căror rezultat nu s-a aplicat niciodată. Este vorba despre referendumul privind reducerea numărului parlamentarilor la 300, demers din care Traian Băsescu și-a făcut o temă de campanie și cel din 2019 care așternuse pe buletin o întrebare alambicată. Chiar dacă mulți nu au înțeles ce se dorea, de fapt, prin acea consultare, au crezut că e ceva legat de lupta împotriva corupției. Nu s-a ales nimic nici de rezultatul votului în favoarea reducerii numărului de parlamentari, nici de cel din 2019. Singurii beneficiari au fost cei care și-au lipit numele de aceste exerciții electorale, de pe urma cărora or fi căpătat oarece procente.
Rețeta nu e pur românească, ea fiind regăsită și la alegerile de duminică, din Republica Moldova. Să revenim la intențiile prezentului: Nicușor Dan vrea să inițieze un referendum prin care să-i întrebe pe bucureșteni dacă n-ar vrea ca Primăria Generală să administreze tot bănetul Capitalei, să fie singura care emite autorizații de construcție, scoțând astfel din joc primăriile de sector.
Dincolo de faptul că această propunere contrazice principiul descentralizării și urmărește concentrarea banilor și a puterii în mâinile unei singure instituții și a unui singur om, respectiv primarul general, trebuie observat aspectul esențial: Nicușor Dan a devenit un așa-zis „coagulator al Dreptei”, Nicolae Ciucă ajungând, paradoxal, un fel de remorcă a acestuia. Logica e simplă: Ciucă se lipește de imaginea Nicușorului, Nicușorul convoacă referendum, alegătorii încântați de idee asociază demersul cu imaginea generalului ce-i mână în luptă pe liberali. Tocmai de aceea, și PSD încearcă să-și bage capul în poza referendumului, propunând o întrebare legată de lupta împotriva consumului de droguri. Că PNL a ajuns la mâna lui Nicușor Dan care adună oștile așa-zisei Drepte și îi pune în aceeași ogradă pe alde Ciucă, Lasconi, Orban și Tomac, e trist. Cum trist e și faptul că suntem, în continuare, socotiți drept niște păcălici ce pot fi prostiți cu parfumul contrafăcut al referendumului, îndărătul căruia zac mirosurile vechi și grele ale politichiei.