Articol
Aşa cum ştiţi, suntem deschişi dialogului cu cititorii noştri (am impresia că suntem şi singurii din presa locală care mai fac asta, restul îi folosesc şi aruncă la statistici privind mamă ce vizualizaţi sunt). Mai ales când dialogul se desfăşoară în graniţele normalităţii, nu a bârfelor, insultelor şi miştoului prost făcut. Mai ales că cititorul poate să îţi dea informaţii interesante atât pentru "noi presa" cât şi pentru restul de locuitori ai oraşului.
De exemplu, unul dintre semnalele pe adresa noastră a venit din Lazaret şi are ca temă gunoaiele. Adică deşeurile. Cele de mari dimensiuni, că a fost o campanie de colectare a acestora. Cititorul nostru ne spune că în pre-ziua în care era programată ridicarea "gunoiului mare" el deja era "ridicat" de alţii, care au făcut o colectare şi mai selectivă şi mai rapidă decât cei plătiţi să o facă..
"Ar trebui semnalat Primăriei, Poliţiei locale, faptul că aseară (în ziua de dinaintea colectării, n.n.) şi toată noaptea au zumzăit pe străzile din cartierul Lazaret (…) cu microbuze care… colectau lucrurile vandabile de pe la porţi. Selectau deşeurile de fier şi piese de mobilier, electrocasnice ce se puteau valorifica şi-şi încărcau microbuzele cu ele. Am avut la poartă mobilier, (o) bicicletă şi o imprimantă veche. Au dispărut în maxim 30 de minute.(…) Au rămas preşurile vechi la poartă. Poate sunt şi necăjiţi printre ei, dar cei mai mulţi se căpătuiesc cu ce strâng de la portile oamenilor, le vând ulterior prin Târg sau le duc pe bani la centrele de fier vechi. Şi restul de nevalorificabile se aruncă din nou tot prin Sibiu, pe zona verde. Piesele de fier le duc la centre de colectare şi plasticul din ele ajunge pe malul Cibinului sau în Cibin. Piesele de mobilier luate de pe la porţi care în urma selecţiei nu corespund, ajung şi ele aruncate ce ştii pe unde. Poliţia şi poliţia locală ar trebui să circule prin cartierele care au programată ridicarea şi să pună pe fugă aceşti ''intreprinzatori de ocazie'. ", se arată în sesizarea cititorului.
Răspuns: nu ai ce le face, asta e…
Stimate domn, treaba este cam aşa. Nu ştiu, în legislaţia în vigoare, să existe ceva care să interzică să iei din gunoiul depus pe domeniul public. Chiar dacă este voluminos. Plus de asta nu eşti obligat de nimeni tu, ca "proprietar" de gunoi, să-l predai NEAPĂRAT firmei colectoare. Îl laşi afară şi cine-l ia noroc bun, bine că m-a scăpat de el. Ca să nu păţeşti ca mine când am vrut să scap de o canapea, am adus nişte "necăjiţi" din aceia de mi i-aţi pomenit aici, le-am dat ca prostul şi bani, iar ei mi-au trântit-o în mijlocul străzii că "venim şi o luăm după aia". Ajuns în casă, am văzut că mi-au ciordit şi un telefon mobil pe care oricum trebuia să-l arunc, că era vechi şi uzat dar ştii, gestul a contat.
Plus că şi eu am luat de la gunoiul aruncat de alţii: cărţi, de exemplu, că la noi în cartier e ful de culţi care aruncă multe cărţi, că-s evoluaţi şi nu mai citesc decât mesaje şi postări pe smartfon. Da, cunosc categoria asta de colectori "alternativi" care recuperează de la gunoi apoi le dau de noi pe la Obor, ori fac bani pe la fier vechi, ori îşi fac rost de lemne de foc din mobilierul disponibilizat. Dar singurele măsuri este să îi impozitezi, asta dacă îăi găseşti. Hai să realizăm şi că multe produse second hand sau de consignaţie de le luăm noi, sunt şi ele colectate din "gunoiul" din Germania sau alte ţări "civilizate". Ăsta e mersul lucrurilor.
Iar poliţia, locală sau ne-locală, nu are ce le face decât dacă sunt parcaţi unde nu e voie sau dacă sunt surprinşi că aruncă gunoaie pe loc nepermis. Dar cine stă seara-noaptea pe malurile Cibinului să vadă ce-cum se aruncă?
Uite aş fi vrut să am nişte colectori din aceştia la noi la bloc, că au depus unii două televizoare din acelea cu tub catodic, ne-plasmă, şi au venit nişte bagabonţi şi le-au rupt şi spart de era ca la porci. Mai bine le luau, poate erau şi funcţionale.
Şi ca să vă consolez cumva, vă spun că aşa e peste tot în Sibiu şi nu cred că doar în Sibiu. Dar acei strângători sunt deja profesionişti şi am impresia că au şi împărţeală pe teritorii. Asta e, la Sibiu deşeurile voluminoase nu sunt pentru cine se pregăteşte ci pentru cine se nimereşte. Nu vă necăjiţi, important este ca cineva să vă scape cumva de ele, să nu stea degeaba la poartă.