Articol
Sibienii și turiștii cetății, în acest an în care Templul iudaic sibian a marcat 125 de ani de la inaugurarea sa istorică petrecută în 1899, au ocazia de a admira arhitectura magnificului Templu din Salzgasse (azi Strada Constitutiei), au oportunitatea de a afla aspecte inedite despre tradițiile și sărbătorile evreiești dar și despre istoria și cultura evreiască în ”Noaptea Sinagogilor Deschise”, programată pentru Sambata, 19 octombrie. Acest obiectiv construit între anii 1898 și 1899, în stil eclectic, inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Sibiu în 2015, având codul de clasificare SB-II-m-B-120711) de mare interes turistic, poate fi vizitat începând cu ora 19:00 si până la ora 22:00, într-un cadru deschis și primitor. Vizitatorii sunt rugați să evite să aibă bagaje voluminoase și rucsacuri.
Ce spun organizatorii
„Manifestarea își propune să creeze punți de cunoaștere, să celebreze diversitatea culturală și să contribuie la o mai bună înțelegere a culturii și istoriei poporului evreu, dar și la îmbogățirea vieții culturale a orașului Sibiu” ne-a declarat Tiberiu Baruch, președintele Comunității Evreilor din Sibiu, reamintind opiniei publice că intrarea este liberă în Templu. În incinta Sinagogii sunt expuse și câteva repere arhivistice reunite într-o expoziție permanentă.
Reamintim că recent Academicianul Paul Niedermaier a devoalat câteva aspecte inedite și despre prima Sinagogă sibiană, care a funcționat în Orașul de Jos (str. 9 Mai), context în care a punctat „caracteristicile templelor iudaice, ca instituții revoluționare asociate cu reforma lui Josa”, care reflectă arta și arhitectura sinagogală dar și emanciparea evreilor, în căutarea identității culturale și artistice moderne”. Anul viitor comunitatea va completa actualele planșe de informare cu date despre Sinagoga din str. Blănarilor, care a fost dezafectată, un imobil tot de valoare patrimonială.
Gratiela David, reprezenta comunității iudaice din Ploiești, în completarea evenimentelor zilei de 19 octombrie avea să ne mai precizeze: „Acest cadru este propice și comunicării interculturale, arătând celor interesați locul de învățătură, de reuniune și de perpetuare a tradițiilor noastre ritualice, un cadru care este un punct de reper în viața comunității evreiești. Prin toate activitățile susținute cu această ocazie comunitățile iudaice din țară întâmpină pe toți cu drag având convingerea că experiența și percepția valorilor evreiești este mai puternică atunci când ne întâlnim unii cu alții.”