România riscă să piardă bani din cauza nerealizării reformei privind managementul în companiile de stat. Hotnews.ro anunța că pierderea la care se așteaptă Guvernul poate atinge 500 de milioane de euro (parte din cele 2,7 miliarde euro cât reprezintă valoarea totală a cererii de plata tranșa a treia din PNRR).
˝Comisia Europeană consideră că la unele companii, precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz și Transelectrica au fost numite, în consiliile de administrație, persoane care sunt incompatibile cu funcțiile pe care le dețin, iar procedurile de selecție nu au fost suficient de transparente˝- scrie Hotnews.ro care completează că autoritățile nu dau semne că ar dori să schimbe ceva în bine, nici prin perfectarea legislației și nici prin îndepărtarea persoanelor care fac obiectul nemulțumirilor semnalate de la Bruxelles.
La ROMGAZ, cel mai mare angajator din județul Sibiu, Consiliul de Administrație (CA) este format din șapte persoane dintre care trei cu apartenență politică: la PSD, UDMR și la PNL, mai exact la PNL Sibiu. Numele membrului CA care ocupă această poziție susținut de liberalii sibieni este Gheorghe Silvian Sorici, fost consilier județean și fost consilier local la Cisnădie. Acesta a încasat lunar, în 2023, aproximativ 15 mii de lei pentru activitatea în CA Romgaz.
Economedia a explicat în detaliu în urmă cu două luni care sunt problemele în legătură cu selecțiile conducerilor societăților de stat. Practic, în cazul Romgaz, potrivit sursei citate, în ceea ce privește anunțurile publice pentru ocuparea posturilor din consiliul de administrație˝dovezile furnizate indică faptul că au fost plasate anunțuri banale în secțiunea „mică publicitate” a ziarelor˝. În plus, sunt sesizate ˝relații ierarhice sau influențe politice între candidați și membrii comitetului de selecție˝.