Articol
Cu cât ne apropiem mai mult de campania electorală, cu atât simțim mai usturător ipocrizia cronică a politicienilor. Decizia CCR de a trânti candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale a stors din glăsuitorii partidelor transpirația falsității. Brusc, toți se dau loviți în plexul principiilor democratice de scoaterea din cursă a Dianei Șoșoacă și invocă imixtiuni politice, în funcție de calcule și interese personale. Cel mai vehiculat scenariu e acela care vorbește despre intenția de a-i crea culoar lui George Simion către turul doi, unde se va confrunta cu Marcel Ciolacu. Cei ce invocă această strategie fac trimitere la alegerile din anul 2000, când Ion Iliescu a reușit să mobilizeze un număr covârșitor de votanți speriați de perspectiva triumfului lui Corneliu Vadim Tudor. Dacă ar fi să judecăm lucrurile strict după întâmplările trecutului, mecanismul pare unul funcțional, doar că au trecut de atunci 24 de ani, iar electoratul și-a schimbat comportamentul, devenind, uneori, imprevizibil. Așa cum se crede despre alegători că se pot mobiliza în turul doi, de ce nu s-ar mobiliza și în primul tur, astfel încât să blocheze culoarul despre care vorbeam.
Dacă există o oportunitate privind demarajul lui George Simion după eliminarea din joc a Dianei Șoșoacă, ar putea exista și o mobilizare menită să contracareze situația creată. Cu alte cuvinte, indecișii sau cei ce ar fi votat un candidat considerat de dreapta ar putea înclina balanța în favoarea competitorului PNL, pentru a nu-i permite lui George Simion intrarea în turul doi. E posibil ca liberalii să și facă din acest subiect o temă de campanie și astfel ceea ce părea că îi dezavantajează să se transforme într-o șansă de a obține mai multe voturi. În politică, majoritatea deciziilor pot lua o întorsătură bruscă, efectul de bumerang fiind des întâlnit. Diana Șoșoacă devine prin decizia CCR unul dintre cei mai importanți jucători ai acestei campanii electorale, fără a participa direct la bătălie și poate influența scorurile mai mult decât ar fi făcut-o în competiția directă.
Cât despre declarațiile publice ale politicienilor ce invocă principiile democratice încălcate odată cu interdicția anunțată la sfârșitul săptămânii trecute, ele nu sunt altceva decât un joc de imagine. În realitate, pe mulți dintre acești vajnici străjeri ai democrației îi doare în șpiț de principii și încălcări ale drepturilor constituționale, ei judecând totul în cheia avantajelor personale. Orice s-ar spune, acest episod, cu toată încărcătura și urmările lui, se înscrie în golăneala specifică politicii românești.