Articol
În ultima ședință a Consiliului Local s-a adus în discuție problema cerșetorilor care își fac veacul pe străzile din centrul Sibiului, fenomenul acesta fiind destul de răspândit și neplăcut pentru locuitori și turiști. Am decis să aflăm ce spun sibienii despre acestă problemă, dacă îi irită sau dacă le este frică de acești indivizi.
Pe Marina o enerveză teribil și îi este frică de ei pentru că sunt dubioși. Deși îi privește uneori cu milă, tot îi consideră o problemă pentru societate
„Mă enervează la maxim! Ieri treceam pe undeva și era unul tare dubios, sunt singură și mi se face rău când mă abordează în fel și chip. Sunt împotrivă! Sincer, uneori când trec pe lângă ei mă gândesc dacă trebuie să mă opresc să îi cumpăr o pâine. Este o problemă reală, locuiesc în Orașul de Jos și uneori îmi e frică să ies”, a spus aceasta.
Cristina spune că ea nu le dă bani, dar le mai cumpără câte ceva de mâncare.
„Categoric este o problemă, eu nu sunt o persoană care să dau bani cerșetorilor maxim le cumpăr ceva de mâncare. Sunt și oameni care cerșesc individual, dar sunt conștientă de rețeaua asta care se află în spatele cerșetorilor. Nu ar trebui pedepsite persoanele care cerșesc, ci cei care sunt în spatele lor”.
„Primăria poate să îi adune și să îi pună la muncă. Sunt și ei ai societății și trebuie să facă ceva cu ei, așa cum au făcut pentru câini, un adăpost, să le găsescă și lor un loc”, a spus Sorin.
„Să îi pună la muncă în folosul comunității”
Cornel este revoltat pe cei care aleg să cerșească, cu toate că sunt apți pentru muncă.
„Oameni fără mână sau fără picior, nu mă deranjează, le mai dau câte ceva, dar cei care pot lucra sunt nesimțiți. Noi mergem zi de zi la muncă și ei vin la cerșit, deși sunt apți de lucru. Nu sunt de acord cu așa ceva! Autoritățile ar trebui să îi adune pe toți și să îi pună la treabă în folosul comunității”.
Mircea crede că este destul de jenant acest fenomen pentru că Sibiul este un oraș turistic și autoritățile trebuie să ia măsuri.
„Sunt o problemă și mă deranjează. Nu îmi place să îi văd la cerșit mai ales că majoritatea nu au motive să cerșească, dar acesta este obiceiul lor. Jandarmii ar trebui să se ocupe de ei cel puțin să îi alunge, dacă legal nu pot face nimic. Este jenant și pentru mine,dar și pentru turiști. Dacă nu să dea legi ca să îi pună la muncă, ei primesc ajutor social și mai și cerșesc. Trebuie să se ia măsuri”.
Bucureștiul este sub standardele Sibiului
Dacă stăm să comparăm cu alte orașe se pare că Sibiul nu stă chiar atât de rău la capitolul cerșetorie. I-am întâlnit pe Filip și Petru doi tineri din București, care vizitează Sibiul de două ori pe an. În opinia lor, Sibiul este mult mai sigur și mai prietenos decât Bucureștiul, unde sunt mult mai mulți cerșetori.
„Sincer nu prea am văzut oameni nevoiași pe aici. Bucureștiul este sub standardele Sibiului, aici e mai curat, mai prietenos, mai safe, noi venim cam de două ori pe an și simțim o diferență. Chiar nu am văzut mulți cerșetori, față de ce e la noi”, au spus tinerii.
Foto: Răzvan NEGRU