Bunico, ai murit și nu am știut că erai consultant financiar!

Acasa >

Articol

Societatea românească e într-o continuă degradare, aceasta putând fi observată la nivel educațional, profesional, economic, politic, cultural, moral ș.a.m.d. Dacă un absolvent de facultate scrie corect, considerăm el reprezintă o raritate, că poate fi încadrat la capitolul „excelență”. Dacă un economist nu bâjbâie când vorbește despre calcule și implementarea legislației, îl privim ca pe un trimis al zeului socotelilor, dacă un reprezentant al vreunei instituții de cultură pare că a trecut prin labirintul lecturilor consistente, ne gândim să îl punem în ramă. Normalitatea a devenit ceva ieșit din comun, extraordinar, nivelul de pregătire sau cel al așteptărilor a scăzut mult. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Suntem plini ciucur de teoreticieni ai bunăstării, literatura motivațională dându-i habarnistului ignorant sentimentul că poate orice, dacă își vâră nasul între firele cărțuliilor ce-i îmbogățesc pe orientații lor autori. Consultantul financiar e un fel de guru al economiei, care azi te învață cum să nu sărăcești, să valorifici praful de pe tobă ș.a.m.d. Când auzi această formulă te gândești la un ins instruit, capabil să ofere răspunsuri sofisticate la întrebări dificile. 

Ieri am auzit la radio un material de promovare al unei astfel de lecții transmise în direct. Din pură curiozitate, la ora anunțată am ciulit urechile pentru a sorbi sfaturile duduii invitate în studio. Din puzderia de banalități și remarci, de care e capabilă orice vânzătoare din piață, am reținut un sfat pe care l-am auzit, acum mai bine de treizeci și cinci de ani, dat de bunică-mea, care nu era consultant financiar. Recomandarea era adresată fumătorilor și suna cam așa: puneți într-o pușculiță banii pe care i-ați da zilnic pe un pachet de țigări și veți vedea cât economisiți lunar, respectiv anual. Repet: același sfat îl dădea bunică-mea unui vecin, prin 1988.

Nu trebuie să scrie pe fruntea ta „consultant financiar” pentru a slobozi astfel de rețete de economisire. Dacă niște păreri banale se transformă în recomandări date de un profesionist, nu e greu să înțelegem cât de mult a decăzut societatea și ce așteptări trebuie să avem de la cei ce au rolul de a ne instrui. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Azi poți fi considerat mare cunoscător într-ale literaturii dacă știi că Cervantes, Balzac, Shakespeare sau Zola n-au fost jucători la naționalele de fotbal ale Spaniei, Franței sau Angliei.   

 

 

Autor
04 octombrie 2024 la 10:00

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 2 zile
Când vrei să Paști pe pajiști cu sarmale
E vremea colindelor. Mă scuzați, am încurcat șabloanele de Paști cu cele de Crăciun. Revin: trebuie să fim...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 4 zile
Unii te aruncă din tren ca să te urce în avion
Ca niște pristandale de studio, analiștii neamului numără procentele pe care candidații cu oarece șanse la turul doi...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 5 zile
Cine a scuipat venin până duminică, nu are cum să reverse blândețe de luni încolo
Am pășit, de luni, în Săptămâna Mare, așa că am și auzit îndemnurile unora la abținere de la...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 5 zile
Planuri clocite, pofticioși intoxicați
Dacă cineva își imaginează că Nicușor Dan s-a trezit într-o dimineață și, în timp ce își bea cafeaua,...
Editorialul zilei
2 min de citit