Specialiștii recomandă o verificare periodică a instalațiilor de gaz și centralelor termice: „Alegeți să lucrați doar cu firme autorizate”

Acasa >

Articol

Odată cu sezonul rece se aproprie și perioada de verificare a instalațiilor de gaz și a centralelor termice. Prin urmare, sibienii trebuie să își pună la punct instalațiile, pentru a trece cu bine peste iarnă. Specialiștii recomandă o verificare amănunțită din partea persoanelor în domeniu pentru a nu întâmpina probleme mai târziu.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Sfatul lui Păsat Andrei, inginer la o firmă din Sibiu, este să apelăm la specialiști: „Recomandarea mea pentru sibieni este că din punct de vedere al siguranței când doriți să faceți verificările instalațiilor de gaz sau verificările tehnice periodice ale centralelor termice alegeți să lucrați doar cu firme autorizate ANRE/ISCIR”.

Siguranța înainte de toate

Pentru siguranță, minim o dată la doi ani sunt obligatorii o revizie și o verificare din partea persoanelor autorizate. Însă, oamenii trebuie să știe să facă diferența între revizia instalației de gaze și verificarea centralei.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

„Persoanele casnice trebuie să știe că sunt două tipuri de verificări care se fac:verificare revizie instalație de utilizare gaz și verificare periodică a centralei termice. Oamenii nu sunt informați. Ca verificările la instalația de gaz să poată fi făcute consumatorii trebuie să fie în termen de valabilitate minim 6 luni”, ne-a spus Păsat Andrei.

Doamna Elena spune că întotdeauna apelează la specialiști: „Verificarea este foarte importantă! La data fixată din 2 în 2 ani, sunăm la o persoană autorizată să vină la verificare. Dacă sesizăm o neregulă în funcționare, de asemenea apelăm la specialiști”.

Detectoarele de gaz sunt obligatorii

Potrivit lui Păsat Andrei, verificarea instalației de utilizare gaz are ca scop confirmarea etanșeității tuturor componentelor și poate fi realizată prin diverse mijloace. Cel mai des se folosesc două metode de verificare pentru ca totul să fie cât mai precis. Procedura se realizează atât cu un mijloc electronic de verificat, un aparat special care măsoară nivelul gazelor care ar putea fi emanate prin mici orificii, cât și clasic, cu ajutorul unei emulsii realizate cu apă și săpun, care se pune la îmbinările instalației. În cazul unor defecțiuni, dacă există mici orificii prin care gazele pot scăpa, se vor forma bule de săpun, iar specialiștii vor ști exact unde să repare.

De asemenea, detectoarele de gaz sunt obligatorii, nu mai sunt doar o recomndare. Firmele autorizate încurajează oamenii să își monteze în locuința lor, aparate de dectectare a scurgerilor de gaz.

Custom Image

Verificarea centralei, o necesitate

Verificarea tehnică periodică a centralei termice se realizeaza cu ajutorul aparatelor precum manometru, multimetru, pompă de verificare și analizor de gaze și constă în analizarea noxelor emanate de centrala termică sau cazanul de apă în urma arderii.

„Din punct de vedere tehnic este bine să o verificăm și să o punem la punct pentru iarnă. Ce se face la o verificare tehnică: se verifică tubul de condens să nu fie înfundat, dacă centrala este în condensare se verifică presiunea gazului, se verifică să nu fie scăpări de gaz sub centrală, aprinderea, se verifică ventilatorul, cu alte cuvinte se reglează. Este bine să facem aceste verificări pentru confortul și siguranța noastră”, ne-a explicat Păsat Andrei.

Centralele pe condensare sunt mai econome

Există câteva criterii în alegerea centralei, de exemplu cele pe condensare sunt mai econome, prin fenomenul de condensare se consumă mai puțin gaz. În funcție de sistemele de încălzire (radiatoare de tablă, aluminiu sau încălzire în pardoseală) putem alege o centrală optimă pentru nevoile noastre.

„Când căutăm o centrală trebuie să ne uităm dacă are schimbătorul din inox, care este mai durabil în timp sau dacă are schimbător de aluminiu, acesta necesită mentenanță anuală. Să ne uitam la volumul de modulare, cu cât este mai mare cu atat consumul este mai mic. Să ne uităm la gradul de silențiozitate, la modelul de pompă chiar și până la design, care poate conta în amenajarea unei noi locuințe”, ne-a declarat inginerul Păsat.

Nu există riscuri de explozie dacă centrala este mai veche. Singurele riscuri ar fi să se oprească, să curgă apă din ea sau dacă nu este corect legată la instalația electrică, atunci este posibil să se aprindă. Pentru a găsi firme autorizate ANRE/ISCIR putem accesa site-ul https://anre.ro/ și https://iscir.ro/. 

Autor
01 octombrie 2024 la 11:48

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 10 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 12 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit