Articol
Conform tradiției, și anul acesta, în cadrul celei de-a IV-a ediții a „Colocviilor academicianului Niedermaier”, Paul Niedermaier va prezenta două teme alese special pentru a marca rodul cercetărilor sale în ”laboratorul Academiei Române” care au adus prestanță României și reputație Sibiului.
Dr. Paul Niedermaier a absolvit în 1961 Institutul de Arhitectură Ion Mincu, Bucureşti. A susţinut şi teza de doctorat în 1975, conducător ştiinţific fiind acad. prof. Grigore Ionescu. Între 1961 şi 1963 a fost arhitect proiectant la DSAPC Timişoara, iar între 1963 şi 1971 arhitect şi conducător al secţiei de restaurare la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu. Din 1971 devine cercetător ştiinţific la Centrul de Ştiinţe Sociale Sibiu, numit ulterior Institutul de Cercetări Socio-Umane din Sibiu. A condus institutul o lungă perioadă în calitate de director. În 1999 începe să predea la Facultatea de Litere, Istorie şi jurnalistică, din cadrul ULBS. Ulterior la Facultatea de Istorie şi Patrimoniu devine profesor consultant, apoi conducător de doctorate, în cadrul Catedrei de Istorie Veche şi Medie. Este membru titular al Academiei Române; preşedintele de onoare al Comisiei de Istorie al Oraşelor din România din cadrul Academiei Române; vicepreşedintele Comisiei Mixte de Istorie Româno-Maghiare; membru în Consiliul Ştiinţific al Institutului Transilvănean de la Universitatea Ruprecht din Heidelberg; membru în Consiliul de Conducere al Asociaţiei de Studii Transilvane din Heidelberg; membru al Institutului pentru Cultura şi Istoria Germanilor din sud-estul Europei de la Universitatea Ludwig Maximilian din München; membru în Comisia pentru Istoria și Cultura Germanilor din Europa de Sud-Est, o asociație care reunește oameni de știință din Germania și Austria. A publicat peste 10 volume, devenite repere în cercetările academice, şi este semnatarul a peste 200 de studii de specialitate publicate în România, Austria, Belgia, Elveţia, Germania, Slovenia şi Ungaria.
La ora actuală cercetătorul se numără printre cei mai valoroși membri titulari ai Academiei Române ( n.n în care activează 181 de membri titulari și corepondenți, precum și 135 membrii de onoare). În decursul prodigioasei cariere a primit multe premii și distincții. Menționăm pe cele mai importante: “Verdienstorden der Bundesrepublik Deutschland“; “Verdienstkreuz am Bande”; Siebenbürgisch-Sächsischer Kulturpreis 2007; Ordinul „Serviciu credincios“, în grad de Cavaler; Ordinul “Pentru merit”, în grad de Cavaler; “Pro civitate Austriae”, Österreichischer Arbeitskreis für Stadtgeschichtsforschung, Universität Wien” și Premiul “Mihail Kogălniceanu “ al Academiei Române. După trecerea la cele veșnice a regretaului Acad. Mircea Păcurariu, este singurul sibian membru titular al Academiei Române.
Academicianul Paul Niedermaier va aniversa cei 87 de ani în Primăria Sibiu. Aici va prezenta distinsei comunități sibiene (în data de 27 septembrie, la ora 12.00) o primă prelegere – despre migrație și habitatele generate de acest fenomen – cu referiri la volumul ”Die Siedlungsgeschichte Siebenbürgens und dessen Umlands vom 9. bis zum 14. Jahrhundert”, intervenție urmată de un comentariu în antiteză cu actualul azimut regional geostrategic. A doua prelegere este rezervată aniversării celor 125 ani de la ctitoria Templului Iudaic din Sibiu (n.n. eveniment petrecut în septembrie 1899), context în care Paul Niedermaier va devoala aspecte inedite din studiul ”Einem gotischen Synagoge in Sibiu", publicat în volumul ”Städte, Dörfer, Denkmäler. Studien zur Siedlungs – und Baugeschichte Siebenbürgens”.