Ultima dezinsecție din municipiul Sibiu împotriva țânțarilor, realizată între 18-20 septembrie, a ridicat mai multe semne de întrebare. Pe lângă temperaturile scăzute la care s-a realizat acțiunea de combatere a insectelor, unii dintre sibieni au ridicat o altă problemă: substanța a fost împrăștiată și în jurul orelor 21.30-22.30, când pe străzile din oraș circulau destui oameni. Unii dintre aceștia spun că au fost deranjați de interacțiunea involuntară cu vaporii substanțelor folosite pentru combaterea țânțarilor pe care, oricum, răcirea vremii îi scosese din joc.
O altă problemă ridicată de sibieni este modul în care substanța a fost împrăștiată, unii dintre localnici susținând că pulverizarea s-a făcut la o distanță destul de mare față de zonele verzi sau copaci, adică locurile unde s-ar fi putut afla insectele. Acest lucru se poate vedea și în materialele foto-video prezentate de Tribuna. Mai mult, sunt voci ce se întreabă cât de eficiente au fost acțiunile de dezinsecție, în condițiile în care Sibiul se află pe primul loc în clasamentul național al pacienților diagnosticați cu boala Lyme, maladie transmisă de căpușe (citește aici articolul). De altfel, în folclorul urban românesc, după glumele pe marginea profiturilor obținute din schimbarea bordurilor și plantarea panseluțelor, au apărut și trimiterile la activitățile de dezinsecție, zice-se aducătoare de câștiguri grase.
Dar nu numai în Sibiu acțiunile de dezinsecție ridică semne de întrebare.
În Șelimbăr, comună aflată în vecinătatea municipiului reședință de județ, operațiunea de combatere a țânțarilor și căpușelor a impus solicitarea unor lămuriri pe care Primăria comunei nu le-a oferit încă.
Firmă abonată la dezinsecția Șelimbărului
Cu toate că despre Șelimbăr se poate spune că este un loc cu din ce în ce mai multe betoane, dată fiind dezvoltarea imobiliară, comuna alocă sume considerabile pentru acțiuni de dezinsecție, semn că există destule spații verzi. O simplă căutare în Sistemul Electronic de Achiziții Publice ne arată faptul că Primăria comunei Șelimbăr a identificat firma potrivită pentru a realiza acțiuni de dezinsecție și dezinfecție. Probabil că SC Magnolia Nev Garden SRL a convins administrația locală a Șelimbărului de calitatea serviciilor sale, de vreme ce Primăria a contractat mai multe astfel de pachete prin achiziție directă de la aceasta.
În 2022, Primăria Șelimbăr a contractat prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice servicii de dezinfecție și dezinsecție în valoare de 133.709 lei (26.741,8 EURO).
Probabil că administrația liberală a Șelimbărului a fost mulțumită de SC Magnolia Nev Garden SRL, astfel că în 2023 a mai contractat un pachet de servicii de la aceeași firmă. Pentru dezinsecție și dezinfecție s-au achiziționat servicii în valoare de 109.243 lei (21.848,6 EUR) în 9 martie 2023, în nota de comandă arătându-se că pentru suprafața de 109.243 mp se percepe un preț de 1 leu/mp (fără TVA). În nota de comandă se specifică o suprafață de gazon de 57264 mp și 10.700 mp rondou de flori, valori ce i-au uimit pe mulți locuitori din zonă, care nu știau că au atâta spațiu verde în comună. Tot în 2023, în iulie de data aceasta, se mai „cumpără” un serviciu de dezinfecție și dezinsecție – etapa 2 în valoare de 109.243 lei (21.848,6 EUR) de la aceeași Magnolia Nev Garden.
E limpede că SC Magnolia Nev Garden SRL a câștigat încrederea Primăriei Șelimbăr pentru că, de Ziua Femeii, în 8 martie 2024 instituția iese din nou la cumpărături de servicii și achiziționează din Sistemul Electronic servicii de dezinfecție și dezinsecție -etapa 1 în valoare de 126.050 lei (25.210 EUR).
După cum se poate observa, toate aceste contracte se învârt în jurul valorilor de 109.000 – 133.000 lei, la acest cuantum nefiind nevoie de o licitație, ele putând fi contractate prin achiziție directă.
Surprize de la DSP
Într-o solicitare transmisă către DSP Sibiu, Tribuna a întrebat dacă SC Magnolia Nev Garden SRL deține autorizație de la această instituție pentru activitățile de dezinfecție și dezinsecție, dat fiind faptul că sunt utilizate substanțe chimice, care trebuie manevrate în baza unei pregătiri și a unor proceduri specifice. Răspunsul transmis de Direcția de Sănătate Publică Sibiu a fost unul care ridică alte semne de întrebare: „Vă informăm că firma SC Magnolia Nev Garden SRL nu este autorizată pentru prestări servicii DDD”.
Am formulat câteva întrebări pe care le-am transmis Primăriei Șelimbăr, interesându-ne, printre altele, care au fost criteriile pentru care s-a apelat la aceeași firmă în ultimii ani sau dacă instituția a solicitat în documentația ce trebuie depusă de către prestator inclusiv o autorizație eliberată de DSP, pentru activitățile de dezinfecție și dezinsecție.
Solicitarea transmisă Primăriei Șelimbăr în 9 septembrie a primit și număr de înregistrare, fără a ne fi fost transmis vreun răspuns până acum. Am revenit cu rugămintea de a ni se răspunde la întrebările transmise și în 20 septembrie, dar nu am obținut nicio reacție din partea administrației locale șelimbărene.
Chiar dacă instituția nu a depășit termenul legal pentru a răspunde solicitării noastre, ne întrebăm de ce se întârzie oferirea unor răspunsuri la câteva întrebări punctuale, legate de o relație contractuală derulată pe parcursul mai multor ani.
Cât costă dezinsecția la Sibiu și cât costă la Șelimbăr
Într-un răspuns transmis de reprezentanții Primăriei Sibiu la întrebarea cât costă serviciul de dezinsecție pentru un metru pătrat în municipiul Sibiu, reprezentanții instituției edilitare ne-au transmis următoarele date: „Tarifele sunt următoarele: Dezinsecție exterior spații deschise, terenuri ale instituțiilor publice, parcuri, spații verzi, cimitire și similare – preț unitar 0,0233 lei/mp; Dezinsecție exterior – terenuri publice, inclusiv terenuri private ale persoanelor fizice și juridice, afectate de tratamente executate de pe aliniamentul stradal al căilor publice -preț unitar 0.0165 lei/mp; Dezinsecție căpușe -preț unitar 0,0289 lei/ mp.”
Potrivit cifrelor din oferta din 8 martie 2024, prețul serviciilor de dezinfecție și dezinsecție contractat de Primăria Șelimbăr de la SC Magnolia Nev Garden SRL este de 1 lei/mp. În ofertă se specifică faptul că în etapa 1 (cea achiziționată) vor fi două stropiri.
Având în vedere datele cuprinse în descrierea ofertei acceptate și în absența unui răspuns punctual din partea Primăriei Șelimbăr privind defalcarea costului de 1 lei/mp pe numărul de acțiuni rezultă că prețul plătit de Primăria Șelimbăr este mai mare decât cel achitat de Primăria Sibiu, preț care se situează între 0,0165lei/mp și 0,0289 lei/mp.
Conform ofertelor achiziționate în 2023 de Primăria Șelimbăr pentru dezinfecție și dezinsecție acest serviciu a costat în total 43.697,2 EUR. În comparație, în Sibiu sunt alocați pentru dezinsecții împotriva țânțarilor și căpușelor 4,53 milioane lei, pentru 4 ani. Împărțind suma va rezulta o cheltuială medie pe an de 1,13 milioane lei (adică 228.679 EUR), însă trebuie să avem în vedere diferența foarte mare de suprafețe verzi și populație dintre cele două unități administrativ-teritoriale