Băieții nebuni de atunci și „băieții deștepți” de acum

Acasa >

Articol

Ca să înțelegem de ce se construiesc atât de greu drumurile din România, e de ajuns să trecem puțin prin istoria amenajării Transfăgărășanului. Atunci când am documentat materialul despre construcția șoselei alpine inaugurate exact acum o jumătate de secol, m-au amuzat relatările vremii așternute pe hârtie în limbajul „tovărășesc”, însă, în același timp, am înțeles mai bine diferențele dintre atunci și acum. Fără a beneficia de utilajele și tehnologia de azi, cei care plănuiseră construcția unuia dintre drumurile care îți taie respirația au reușit să-l amenajeze în doar 30 de luni, cu voință. Fără doar și poate, s-au făcut sacrificii, uneori acțiuni ce pot părea nebunești, însă drumul de munte a devenit realitate; fără studii de fezabilitate lăsate la dospit, fără n proiecte și licitații, fără subcontractări și codeli instituționale.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Într-adevăr, în anii ’70 statul era mână de fier, dar ce-l oprește azi să fie ferm. Poveștile cu muncitorii zeloși, cu buldozerul desfăcut bucăți și reasamblat într-o zonă inaccesibilă, cu dinamitări spectaculoase de stâncă ori cu ierni ce-ți înghețau sângele în trup or fi fost ușor romanțate, însă realizarea acestui drum într-un timp record arată clar că în toate a fost un sâmbure de adevăr. Azi, ne chinuim să amenajăm o sută de kilometri de autostradă pe câmp, iar lucrările durează ani și ani. Nu putem circula direct de la Sibiu la Nădlac, pentru că nu s-a reușit finalizarea unui flintic de tronson care îți întârzie călătoria și cu o oră, iar situația asta absurdă durează de ani buni.

Transfăgărășanul s-a construit tot în România, tot cu români, nu au venit nici chinezii, nici americanii, nici vreo divizie de extratereștri să așeze drumul pe munte. Fără să fim nostalgici, trebuie să admitem că lucrurile erau mult mai bine gestionate în urmă cu 50 de ani, în anumite privințe. Că se făceau o droaie de tâmpenii, e altă poveste, însă între construcția complicată a unui drum precum Transfăgărășanul și tărăgănarea amenajării unor șosele simple în zilele noastre e o diferență grăitoare. Nu trebuie să faci foraje în pântecele problemei, să te scufunzi în documentațiile stufoase, ci să pui doar o întrebare simplă: de ce atunci s-a putut și acum nu e posibil? Sunt convins că vor apărea și sfătoșii de serviciu, care ne vor explica că, că și iar că (cacofonia nu e întâmplătoare). Dincolo de orice discuții, aplicate sau anapoda, realitatea e aceeași, rece și de neclătinat: în urmă cu 50 de ani s-a construit un drum extrem de dificil, în 30 de luni, iar azi, în același interval, abia dacă se încropește un studiu de fezabilitate sau un proiect tehnic. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată
Autor
20 septembrie 2024 la 04:00

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 2 zile
Când vrei să Paști pe pajiști cu sarmale
E vremea colindelor. Mă scuzați, am încurcat șabloanele de Paști cu cele de Crăciun. Revin: trebuie să fim...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 4 zile
Unii te aruncă din tren ca să te urce în avion
Ca niște pristandale de studio, analiștii neamului numără procentele pe care candidații cu oarece șanse la turul doi...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 5 zile
Cine a scuipat venin până duminică, nu are cum să reverse blândețe de luni încolo
Am pășit, de luni, în Săptămâna Mare, așa că am și auzit îndemnurile unora la abținere de la...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 5 zile
Planuri clocite, pofticioși intoxicați
Dacă cineva își imaginează că Nicușor Dan s-a trezit într-o dimineață și, în timp ce își bea cafeaua,...
Editorialul zilei
2 min de citit