Articol
Toamna și-a făcut simțită prezența încă de la începutul lunii septembrie, așa că sibienii se pregătesc,încetul cu încetul,să pună murături pentru sezonul rece. O plimbare printre tarabele din Piața Cibin înseamnă o actualizare a prețurilor. Comparativ cu luna august, când prețurile erau mai ridicate, prima luna de toamnă vine cu ușoare ieftiniri.
Prețuri mai mici ca luna trecută
Un kilogram de ardei kapia costă între 5-6 lei, spre deosebire de luna trecută când prețul ajungea la 15 lei/kg. Vinetele au scăzut de la 6 lei, la 3-4 lei/kg, iar gogoșarii la 8 lei/kg. Prețul roșiilor a rămas, însă, la fel de ridicat: 15-10 lei/kg. Sunt comercianți care vin cu zeci de kilograme de roșii și nu reușesc să le vândă pentru că sunt prea scumpe.
Varza, conopida și castraveții, la mare căutare
La mare căutare pentru pusul murăturilor sunt castraveții de grădină, care costă între 6-8 lei/kg. Varza albă e numai bună de pus la butoi, prețul fiind între 3-4 lei/kg.Păstârnacul costă 5 lei/kg, iar morcovii 7 lei/kg. Cât despre conopidă, prețul este destul de ridicat, între 16-20 lei/kg. În funcție de cantitatea cumpărată comercianții mai lasă din preț câte 1-2 lei, ca să crească vânzările.
Unul dintre producătorii locali ne-a spus care este ingredientul de bază al murăturilor: „Sarea este un ingredient de bază pentru murături, pe lângă hrean și mărar. După ce legumele sunt așezate în borcan, deasupra se adaugă crenguțe de vișin”, a spus acesta.
Prune la 6 lei, pentru compot sau gem
Cei cărora le plac gemurile sau compoturile vor găsi prune între 5-6 lei/kg. Doamna Elena spune că secretul unui gem bun este esența de vanilie, care îi dă un gust mai deosebit: „Nu am de ce să vă mint, în timp ce fierb prunele adaug și o lingură, două de esență de vanilie și nu adaug conservanți”, a spus aceasta.
„Nepoților le place compotul de prune, așa că mă pregătesc din timp. Le mai fac și plăcinte sau găluște cu prune, dar mai încântați sunt de compot”, a spus Maria, în timp ce se uita la prețuri.