Articol
Marțea trecută, la Centrul de Documentare și Informare din cadrul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Avrig s-a desfășurat ediția 2024 a Școlii Academice, Internaționale și Interdisciplinare. Manifestarea a fost coordonată de președintele Centrului Cultural Misionar „Gheorghe Lazăr”, protopopul de Avrig, pr. Vasile Gafton.
Au participat elevi din clasele a XI-a și a XII-a, alături de cadre didactice de la liceul avrigean, iar invitatul de onoare a fost prof. Octavian Lecca, cel ce a și propus tema principală a lucrărilor manifestării: Fericirea.
După o scurtă prezentare de introducere expusă de directorul instituției de învățământ gazdă, prof, Marcel Luca, a vorbit celor prezenți preotul Vasile Gafton, care a prezentat lucrarea „Dimitrie Cantemir, Andrei Şaguna şi Gheorghe Lazăr – trei personalităţi proeminente cu trei concepţii inedite despre Fericire”.
În deschiderea expunerii sa, protopopul Avrigului a vorbit despre concepțiile lui Dimitrie Cantemir despre fericire, așa cum sunt acestea expuse în „Sentențiile” (Sentințele) întâlnite în valoroasa scriere intitulată Istoria ieroglifică şi considerată „prima scriere de amploare cu caracter beletristic din literatura română”.
Când a făcut trecerea spre Sfântul Mitropolit Andrei Șaguna, pr. Vasile Gafton s-a axat doar spre o parte a operei acestuia și mai precis, a încercat evidențierea modului în care este reflectată fericirea în Scrisorile pastorale pe care Ierarhul le-a adresat credincioşilor săi de-a lungul întregii perioade de păstorire ca mitropolit al Transilvaniei.
Gheorghe Lazăr, cea de-a treia mare personalitate și concepția acestuia despre fericire, la care a făcut referire preotul avrigean în prezentarea sa, a fost comemorat chiar în ziua desfășurării lucrărilor manifestării de la Avrig. Chiar dacă, destinul lui Gheorghe Lazăr a fost unul tragic, Vasile Gafton consideră că „pe tot parcursul existenţei tragice a lui Lazăr este prezent un licăr de speranţă. O lumină. O flacără. Şi, da, suntem convinşi că Lazăr a fost fericit”. În sprijinul acestei afirmații, prezentarea protopopului a cuprins mai multe referiri la concepţia teologică a lui Gheorghe Lazăr. „În privinţa celor câteva texte din scrierile lui Lazăr pe care le avem la dispoziţie, trebuie spus că, din ele, se poate observa cum teologia este elementul prezent în tot ceea ce a scris. Tot la fel cum şi despre religiozitatea sau credinţa sa în Dumnezeu s-a spus că a fost implicată în tot ceea ce a făcut el”, a menționat preotul, continuând prezentarea cu exemple și interpretări din scrierile marelui cărturar avrigean.
Următorul reper înscris în programul Școlii Academice, Internaționale și Interdisciplinare a aparținut prof. Petre Din, reprezentantul Catedrei de Istorie și Socio – Umane din cadrul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Avrig, ce a semnalat, în câteva cuvinte, apariția celei de-a X-a ediții a volumului „Istoria scrisă de tineri”, lucrare coordonată de domnia sa.
Istoricul a menționat că volumul cuprinde lucrările prezentate în cadrul ediției din acest an a Sesiunii Regionale de Comunicări și Referate ale Elevilor „239 de ani de la martiriul lui Horea și Cloșca”, a prezentat, pe scurt, câteva din temele abordate în cadrul lucrărilor cuprinse și a evidențiat importanța și buna reputație de care se bucură sesiunea în rândul cadrelor didactice și elevilor pasionați de studiul istoriei naționale și universale.
Cea mai consistentă parte a programului a aparținut prezentării prof. Octavian Lecca, ce a vorbit despre ultima sa carte, „În Căutarea Fericirii”, dar și despre alte cărți scrise de domnia sa. Prezentarea a cuprins numeroase legături cu exemple din viața personală, întâmplări de viață, evenimente de răscruce, conexiuni cu diverse explicații științifice, filosofice ori religioase, sfaturi și idei de abordare a anumitor situații din viața școlară sau din afara acesteia etc.
Și pentru că prezentarea prof. Octavian Lecca a fost extrem de complexă și a atins numeroase fațete ale fericirii, o temă dintotdeauna populară și de actualitate, la finalul acesteia a apărut o idee – provocare pentru toți elevii participanți. Astfel, în zilele ce urmează liceenii vor fi rugați să scrie pe hârtie toate întrebările și dilemele despre fericire, nelămurite în urma activității de marțea trecută, acestea vor fi centralizate și transmise prof. Octavian Lecca, care, la rândul său, va răspunde fiecăruia și va încerca să lămurească toate situațiile sau problemele ce-i vor fi expuse. Rămâne încă de stabilit dacă răspunsurile profesorului vor fi transmise în scris, vor fi prezentate în cadrul unei ediții – continuare a academiei, sau vor fi subiectul unei noi cărți.
Prezentarea cărții „În Căutarea Fericirii”, desfășurată în cadrul activității găzduite de liceul avrigean, a fost doar o avanpremieră pentru lansarea oficială a volumului, programată pentru duminică, 13 octombrie, începând cu ora 17, la Biblioteca ASTRA din Sibiu.