Dezvoltarea sectorului de servicii pe bază de abonament în România: ce alimentează acest trend?

Acasa >

Articol

Serviciile pe bază de subscriptii se referă la afaceriile care oferă spre vânzare produse sau servicii pe baza unui abonament periodic (săptămânal, lunar sau anual). Printre cele mai cunoscute servicii din această categorie se numără serviciile de streaming, așa cum sunt Netflix, Disney +, Voyo sau Amazon Prime Video ori serviciile de software, precum Microsoft Office 365 sau Avira.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

De asemenea, se referă și la servicii de știri sau de tip magazin informativ la diverse ziare online, servicii de subscripție la jocuri, precum Xbox Game Pass ori Playstation Plus, servicii de subscripție pentru site-uri de comerț electronic, așa cum este Amazon Prime și multe altele.  Din punct de vedere al acestei afaceri, ideea de bază este reprezentată de obținerea unor plăți regulate, similare avantajului casei de la jocurile de noroc disponibile pe platformele online de specialitate, precum Vulkan Vegas.

Clienții plătesc în mod repetat, la intervale de timp prestabilite, pentru a beneficia de acces continuu la produsul sau serviciul pe care îl utilizează. În România, aceste servicii datează din anii 2000, iar în ultima perioadă, acest sector a crescut intens. Oare, care sunt motivele pentru care acest trends-a dezvoltat într-un mod atât de susținut în ultimii ani?

 

Ce se întâmplă cu sectorul serviciilor cu abonament la nivel mondial și în România?

Piața serviciilor de tip subscripție a atins în 2024 valoarea record de 1.5 trilioane de dolari, iar acest lucru se datorează creșterii anumitor segmente din acest domeniu, precum serviciile de streaming video (de exemplu, în medie, un consumator are 3 abonamente pe platforme de acest tip). Statisticile WifiTalents indică faptul că 40% dintre consumatorii de astfel de servicii la nivel mondial și-au propus să crească valoarea cheltuielilor în ceea ce privește această categorie de servicii.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Succesul afacerilor care oferă servicii bazate pe abonamente se datorează prezentării unor planuri tarifare diferențiate în funcție de ofertă, așa cum procedează peste 60% dintre cei care activează în acest domeniu. Trebuie menționat că 43% dintre consumatori sunt mai interesați de abonamentele pe termen scurt (săptămânal sau lunar) decât pe cele pe termen lung (anual ori pe mai mulți ani).

Unul dintre motivele care au condus la dezvoltarea acestui sector de afaceri, inclusiv pe plan intern, este reprezentat de posibilitatea oferită de companii de a testa produsele sau serviciile în mod gratuit pentru o perioadă de timp prestabilită. De exemplu, 92% dintre consumatori și-ar dori să existe o astfel de opțiune pentru serviciile și produsele care îi interesează.

Totodată, pe lista motivelor din spatele creșterii industriei afacerilor de servicii pe bază de abonament se numără și capacitatea companiilor de a-și fideliza clienții. Aceștia beneficiază de servicii personalizate, care sunt adaptate așteptărilor acestora, această tendință fiind una care se manifestă în majoritatea domeniilor de activitate.

Creșterea acestui sector economic este de 200% anual, valoarea acestei pieți în ultimii șapte ani crescând de 350% și cu 437% în ultimii zece ani. Afacerile tradiționale au înregistrat o creștere anuală de numai 3.3%, ceea ce indică în mod clar care este tendința actuală pe piața globală.

 

Cum se prezintă România din punct de vedere al serviciilor bazate pe abonament?

România reprezintă unul dintre statele europene care continuă să impresioneze la nivel de servicii pe bază de abonament. De exemplu, din punct de vedere al abonamentelor de internet fix, se poziționează pe locul secund în Europa de Est și pe locul șase la nivel global. Se poate spune că, una dintre activitățile preferate ale românilor este să vizioneze conținut video online, 92% dintre aceștia preferând acest tip de activitate.

Valoarea acestui segment economic se ridică la 65.24 milioane de dolari în 2024, datele furnizate de Statista indicând faptul că urmează o evoluție pozitivă până în 2027, atunci când valoarea va fi de 73.58 milioane de dolari (creștere procentuală anuală de 4.09%). De asemenea, serviciile de streaming muzical se bucură de aprecierea unui procent de 24.2% dintre români, acesta fiind un alt segment care va crește în anii următori.

În România, 54% dintre locuitorii aflați în mediul urban dețin minim un abonament la o platformă de streaming video online, peste 76% dintre aceștia folosind o conexiune de internet fix pe un televizor inteligent. Se poate spune că țara noastră apreciază serviciile care se bazează de abonamente în domenii precum comunicațiile, streamingul video și audio, precum și jocurile video.

 

Care sunt așteptările românilor în ceea ce privește sectorul serviciilor cu abonament?

Întocmai precum celelalte națiuni, românii își doresc să aibă parte de servicii de calitate, la prețuri accesibile, dar, mai ales, să li se ofere o experiență personalizată. De asemenea, posibilitatea de a testa produsele și serviciile în mod gratuit înainte de a le accepta, reprezintă o altă condiție din partea potențialilor consumatori.

Paradoxal, una dintre așteptările consumatorilor care intenționează să opteze pentru un serviciu ori un produs este reprezentat de condițiile de dezabonare. Ținând cont de dorințele și așteptările clienților potențiali, operatorii și furnizorii de servicii pe bază de abonament vor avea parte de o creștere și mai mare a afacerilor în următorii ani.

 

17 septembrie 2024 la 20:33

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor b.o.n.
acum 9 ore
A uitat de ziua soției sale! Și-a adus aminte de-abia după ce calificat-o pe Hermannstadt în finala Cupei României
Antrenorul echipei sibiene a dezvăluit, în conferința de presă, că a uitat să-i ureze soției sale ”La Mulți...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 9 ore
Radiografia unei calificări, sub lupa lui Măldărășanu: ”Meci senzațional, victorie meritată, dar problema noastră rămâne aceeași în continuare…”
Marius Măldărășanu susține că victoria cu Rapid, din semifinalele Cupei, a fost obținută absolut pe merit, chiar dacă...
Actualitate
2 min de citit
acum 13 ore
Agârbiciu – satul „brânzeturilor dumnezeiești”. Preotul și-a făcut fermă cu brune maramureșene și altar de rugăciune
Un om de poveste, cu o afacere...de poveste. Azi descoperim un personaj special, scos la lumină în postarea...
Actualitate
7 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 13 ore
FC HERMANNSTADT E ÎN FINALA CUPEI ROMÂNIEI. Sergiu Buș aduce calificarea în ultimele secunde!
Cu perspectiva unei noi calificări istorice în finala competiției KO, sibienii lasă impresia, în primele minute, că-i invită...
Actualitate
3 min de citit