Articol
Au mai rămas câteva zile până la începerea Sibiu Opera Festival, unul dintre cele mai vechi festivaluri din istoria operei sibiene. Cea de-a XXIII-a ediție a evenimentului va transforma Sibiul într-o capitală a operei și va avea loc în perioada 26 septembrie-12 octombrie, îmbinând două concepte, tradiția și tinerețea.
Vor fi prezente distribuții din toată țara, respectiv Opera Națională din București, Brașov, Iași, Cluj-Napoca; Teatrul de Operă și Balet din Constanța, Galați și, de asemenea, Filarmonica de Stat din Sibiu, gazda evenimentului.
„Take an Opera Break” și „Masterclass-ul” două momente speciale
În cadrul unei conferințe de presă,Claudia Robu, producător de emisiuni de operă, a enumerat câteva dintre suprizele cu care vine această ediție, una dintre ele fiind „Take an Opera Break” și Masterclass-ul susținut de Elena Moșuc și Ruxandra Donose, două dintre cele mai cunoscute soprane lirice.
„Gala este un moment așteptat de toți masteranzi care au trecut printr-o perioadă de selecție destul de serioasă, pentru a intra în acest masterclass, deoarece fiind doar trei zile trebuie să se lucreze punctual și interpretativ pentru fiecare voce împarte. Gala reprezintă un punct important pentru cei tineri pentru că aproape toți sunt la început și nu au participat la nici un concert important cu orchestra, nu au participat la un masterclass unde sa fie prezente două voci importante din spațiul liric, Elena Moșuc și Ruxandra Donose. Vom avea și „Take an Opera Break”, un recital de operă în spații neconvenționale, susținut de patru voci tinere, două soprane, tenor și bariton”, a spus aceasta.
Spectacole cu o distribuție tânără
Vom avea parte de un concert de muzică sacră, la biserica Catolică, concert care îl va avea în prim plan pe organistul Eduard Antal, care a făcut un adevărat periplu în toată țara. La festival va fi prezentă și muzica lui Mozart, pusă într-o lumină aparte de Cătălin Toropoc, solist al Operei Naționale din București. De asemenea, artiștii Operei Naționale din Cluj ne oferă „Nunta lui Figaro”.
Tinerețea va predomina în acest festival pentru că pe 6 octombrie vom avea parte de spectacolul „Boema” de Giacomo Puccini, un spectacol proaspăt, doar cu distribuție tânără. Teatrul din Galați este unul în care media de vârstă este cea mai mică din țară.
Vor fi 10 evenimente speciale
Din 3 și până în 12 octombrie vor fi 10 evenimente speciale, la Sala Thalia, la Centrul Cultural „Ion Besoiu” și la Biserica Romano Catolică.
Vineri, 20 septembrie, ora 19, la Sala Thalia și sâmbătă, la Agnita, în Curtea Bisericii Fortificate, va avea loc un concert sub conducerea muzicală a maestrului Cătălin Țorocop- bariton al operei naționale București.
„Știam că publicul din Sibiu este foarte rafinat având în vedere și apropierea de Viena, este absolut fabulos să fie atât de multe titluri care sunt alese foarte bine: de la Mozart și marele Puccini, pe care îl comemorăm anul acesta. Nu pot decât să vă felicit și sunt onorat că fac parte din acest mare eveniment”, a spus Cătălin Țoropoc în cadrul conferinței de presă.