Rectorul ULBS, prof. univ. dr. habil. Sorin Radu, despre motivele pentru care ”Lucian Blaga” preia CSU Sibiu: ”S-a deschis ușa universității pentru o parte componentă a universității”

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Rectorul Universității ”Lucian Blaga”, prof. univ. dr. habil. Sorin Radu, a explicat, joi, într-o conferință de presă, care au fost pașii ce au trebuit parcurși pentru preluarea Clubului Sportiv Universitar de către universitatea sibiană. Inițiativa a avut-o clubul sportiv, care a solicitat integrarea în ULBS, apoi Consiliul de Administrație al universității sibiene a aprobat în unanimitate memoriul întocmit în acest sens, iar în decembrie a apărut și Ordinul ministrului Educației prin care se valida hotărârea Senatului ULBS prin care se preciza că, de la 1 ianuarie 2024, BC CSU Sibiu va deveni parte componentă a Universității ”Lucian Blaga” ca structură subordonată direct rectorului.

”Totul la început cu cererea pe care CSU Sibiu a adresat-o universității, aceea de a fi integrat în Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu. Pentru că acest club a fost la origine și mulți ani după înființare un club universitar.

Apoi, încurajările primite din partea Ministerului Educației de a prelua CSU Sibiu, pentru că, la nivelul ministerului, la nivelul Guvernului, s-a discutat consistent ce se va întâmpla cu cluburile sportive universitare, în contextul în care se discuta despre măsurile de austeritate ce aveau să fie legiferate la finalul anului 2023.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Pasul următor, după ce am procesat și am discutat despre această cerere și am înțeles cum se integrează în strategia de dezvoltare a universității, memoriul pe care l-am întocmit a fost susținut în cadrul Consiliului de Administrație, unde a fost adoptat cu unanimitate și apoi a fost votat în ședința de Senat din septembrie 2023, tot în unanimitate, organigrama universității modificându-se în acel moment și clubul sportiv intrând ca structură subordonată direct rectorului Universității.

Apoi a urmat Ordinul ministrului Educației, prin care se valida hotărârea de Senat. Acest ordin a venit în decembrie 2023 și preciza că, începând cu 1 ianuarie, CSU Sibiu devine structură componentă a Universității «Lucian Blaga» din Sibiu”, a afirmat rectorul ULBS, Sorin Radu.

 

Numirea Consiliului de Administrație

 

Ulterior, în prima parte a acestui an, s-a lucrat la elaborarea și adoptarea Regulamentului de organizare și funcționare al clubului, apoi numirea Consiliului de Administrație al clubului sportiv.

”În lunile ianuarie, februarie și martie am fost preocupați de elaborarea și adoptarea Regulamentului de organizare și funcționare al clubului, document care este public, apoi de numirea Consiliului de Administrație. (…) Este un Consiliu de Administrație suplu, format din oameni care – am considerat în acel moment și consider mai departe – sunt direct implicați în viața clubului și care sunt capabili să găsească resursele financiare necesare pentru organizarea și funcționarea clubului”, a mai spus rectorul ULBS.

Rectorul ULBS a explicat și care au fost motivele pentru a o numi pe prof. univ. dr. Mihaela Herciu ca președintele Consiliului de Administrație al CSU Sibiu: ”Sunt cel puțin trei argumente. Unu: pentru că, clubul fiind în directa subordine a rectorului, eu trebuia să găsesc un om potrivit cu care să pot lucra și în care să am încredere. Doi: trebuia să fie, în viziunea mea, un om care să aibă experiență managerială și expertiză managerială. Și trei: să aibă, evident, cunoștințe profunde în zona economică, în zona contabil financiară, pentru că un Consiliu de Administrație are și acest rol de a identifica și a gestiona resursele financiare”.

Din Consiliul de Administrație al CSU Sibiu mai fac parte Horațiu Floca – directorul CSU Sibiu, Laurențiu Buduleci – președintele secției de baschet a clubului, Andu Hanea, Cornel Benchea, Alexander Wolfgang Guib și lect. univ. Iulian Stoian

 

Statutul clubului: ordonator terțiar de credite

 

Rectorul Sorin Radu a făcut referire, în conferința de presă, și la statului CSU Sibiu, susținând că acesta este, în momentulde față, ordonator terțiar de credite aflatîn subordinea sa directă.

”CSU Sibiu este ordonator terțiar de credite în subordinea directă a rectorului. Acesta este statutul. Practic, cum funcționează? În contractul instituțional pe care rectorul îl semnează cu Ministerul Educației, începând cu 1 ianuarie, a apărut o structură nouă care este bugetată separat, pe niște indicatori de calitate, ca și universitatea. Evident, indicatorii sunt diferiți. Acest buget este în directa responsabilitate a rectorului, dar care are obligația să defalce partea de buget către ordonatorul terțiar, în caz concret CSU Sibiu. Am preluat clubul și este important să menționez acest lucru, după ce am încheiat o misiune de audit”, a mai spus prof. univ. dr. habil. Sorin Radu.

Acesta a adăugat că auditul ”s-a încheiat cu bine”: ”Acea misiune de audit a fost făcută de experți în audit, s-a încheiat cu bine. Acest audit s-a făcut și în relația pe care clubul o avea cu două entități, cu care clubul colabora de foarte mulți ani, mă refer la Asociația ABC, respectiv la Asociația Andu CSU. Toate cele trei verificări de audit s-au încheiat cu bine, drept urmare am putut proceda la pasul următor, acela de a anumi Consiliul de Administrație”.

 

Motivele pentru care ULBS a preluat CSU Sibiu

 

Rectorul ULBS consideră că, odată cu această preluare, CSU Sibiu redevine parte componentă a universității sibiene, acesta fiind unul din motivele pentru care a fost realizată, alături de credința că sportul ”reprezintă liantul care unește comunitatea”.

”Sunt mai multe argumente. În primul rând că CSU Sibiu a apărut ca o structură universitară. În 1971, vă readuc aminte… Rădăcinile universității noastre sunt la 1969, atunci când Universitatea «Babeș-Bolyai» a ales să deschidă o secțiune aici, la Sibiu. Atunci s-a născut acest spirit și această mișcare sportivă. Ani buni de-atunci a fost un club universitar.

Acest club universitar a continuat să funcționeze chiar și atunci când diferiții rectori, care au condus universitatea, prin semnătura lor, au permis ca această structură să intre în asocieri de tip privat. Au încheiat, să zicem, acel parteneriat public-privat, universitatea neavând resursele financiare, în acele timpuri, pentru a susține clubul.

Astăzi, clubul – sau, mă rog, în 2023 – s-a întors spre universitate. Aș spune că s-a deschis ușa universității pentru o parte componentă a universității, dar care vreme de mai mulți ani nu a fost, să zicem, în casa universitară.

Un alt motiv, pentru că noi credem cu tărie că sportul reprezintă liantul care unește, care conectează această comunitate, care poate aduna împreună autorități locale, autorități publice, companii private, firme private, mari și mici, instituții publice de tot felul, asociații sportive private, părinți, copii, adolescenți și universitatea. Vedem universitatea ca o instituție care strânge împreună, care leagă împreună toate aceste lucruri, pentru două motive simple, dar extrem de importante. Pentru că noi credem că educația are o componentă esențială care înseamnă sportul, o educație sănătoasă, iar sportul face parte din această componentă”, a mai spus prof. univ. dr. habil. Sorin Radu.

 

Un alt motiv: arena universitară

 

Printre motivele care i-au determinat pe cei din managementul Universității ”Lucian Blaga” de a prelua CSU Sibiu este și construirea arenei universitare., ca parte a proiectului comunitar al ULBS.: ”Nu în ultimul rând, am gândit proiectul și am spus-o în mai multe rânduri, am gândit proiectul arenei universitare, proiect unde avem un partener solid, AFT-ul, Academia Forțelor Tereste «Nicolae Bălcescu», am gândit acest proiect cumva care să închidă această buclă a rolului pe care universitatea vrea să-l joace în cadrul comunității, conectând partea de educație cu partea de mișcare sportivă.

Arena este făcută nu pentru universitate, sau urmează să fie făcută nu pentru universitate, urmează să fie construită ca parte a acestui proiect comunitar care trebuie să încurajeze atât mișcarea sportivă a copiilor cât și cea a tinerilor, a juniorilor și cea de performanță. Rolul arenei universitare este esențial ca să putem sprijini dezvoltarea sportivă în Sibiu”.

Autor
12 septembrie 2024 la 14:44

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 4 ore
Noaptea în care a răsunat “Hristos a Înviat” (şi) la biserica de pe Mihai Viteazu
Sărbătoarea Învierii, ca orice sărbătoare a creştinătăţii, este, în desfăşurarea ei, aceeaşi. Nu e ceva diferit de la...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 23 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit