FOTO/VIDEO: Strugurii din viile de la Apoldu de Sus, culeși cu un utilaj de 300.000 de euro

Acasa >

Articol

Ne aflăm în perioada anului în care strugurii sunt numai buni de cules. Cunoscut pentru vinurile sale bune și de calitate, Domeniul Apoldium deține o gamă vastă de soiuri de struguri, unele dintre ele fiind foarte vechi.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Una dintre provocările cu care producătorii de vinuri se confruntă este culesul recoltei. Am vizitat viile din Apoldu de Sus ca să înțelegem mai bine ce înseamnă acest proces.  Aici am descoperit mașina care culege boabele rând pe rând și adună aproximativ 2 tone de struguri pe oră. Circuitul este foarte simplu, utilajul culege strugurii efectiv, iar boabele cad într-un recipient din mașină. De acolo, se varsă în tractor și sunt transportați la cramă, unde se valorifică.

„Avantajul acestei mașini este rapiditatea cu care poți culege strugurii, ea scutește undeva la 100-120 de oameni pe zi”, ne-a explicat Roland Blaj, producător local din Apolu de Sus.

Custom Image

„Costă peste 300 mii de euro, dar își face treaba”

Imagine intercalată
Imagine intercalată

În România sunt puține astfel de utilajepentru că și costul este destul de mare, peste 300 mii de euro, dar investiția, spun producătorii, se amortizează destul de repede, având în vedere suprafețele de vie care există la Apold.

„Mașina este proprietatea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj, este cea mai modernă mașină de cules care există, fiind singurul utilaj din județul Sibiu de genul acesta. Costă peste 300 mii de euro, dar își face treaba”, ne-a spus producătorul.

Bineînțeles există și riscul ca mașina să nu poată pătrunde prin toate locurile, motiv pentru care strugurii se vor culege manual. Anul acesta recolta a dat roade mai devreme decât se așteptau producătorii, astfel culesul s-a început cu o lună mai repede.

„Am început culesul cu o lună mai repede decât anul trecut datorită vremii favorabile. Cu cât timpul de cules este mai scurt cu atât ai șansa să iasă un vin foarte bun”, ne-a spus Roland Blaj.

Custom Image

„Este destul de greu să conduci o astfel de mașină”

Reporterii Tribunei au făcut o scurtă plimbare cu mașina de cules, curioși să afle cât de dificil este să conduci un astfel de utilaj și care sunt riscurile. Am stat de vorbă cu lucrătorul care o are în grijă și care ne-a mărturisit că pentru el este unul dintre cele mai grele utilaje pe care le-a condus și că trebuie să ai mare îndemânare și echilibru. 

„Tot echilibrul e în mâinile tale, dacă ai apăsat un buton greșit există riscul să te răstorni. Culesul depinde de zonă, avem undeva la 65 de hectare, cam două săptămâni durează culesul. Este destul de greu să conduci o astfel de mașină pentru că e îngustă, are 3 metri și jumătate lățime și 7-9 metri lungime, riscul de a te răsturna este mare. Este important ca operator să o echilibrezi, ai nevoie de îndemânare. Este unul dintre cele mai grele utilaje pe care le-am condus”, a spus acesta.

Custom Image

Fiecare are brandul, sticla și eticheta lui

Universitatea deține 65 de hectare, iar Domeniul Apoldium 15 hectare, sunt două entități separate, care colaborează foarte bine între ele. Fiecare are brandul, sticla și eticheta lui.

„Universitatea de Științe Agricole a cumpărat în anul 2020 domeniul viticol de la producătorul vinurilor „Gorgandin”. Există două unități, Universitatea care are brandul „Vinea Apoldia Maior” și brandul „Apoldium” care aparține societății Domeniul Apoldium”, a mărturisit producătorul.

Gama de struguri este foarte largă, aici întâlnim soiuri precum sauvignon blanc, muscat ottonel, pinot gris, fetească albă, fetească regală, neuburger. Noutatea din acest an este plantarea unui soi vechi numit „Iordana” din care se produce șampania.

„Soiul neuburger a fost adus cu greu din zona Austriei, de aceea ne bucurăm foarte mult.  Ca noutate, cei de la Universitate au plantat soiul Iordana care a fost un soi vechi în Apold, din care se făcea spumant” ne-a mărturisit producătorul de vin.

Custom Image

„Noua presă cu care se poate produce șampanie”

Materia primă ajunge la cramă unde se desciorchinează și se sparg boabele, după care ajunge în presă. Aceasta are diverse programe în funcție de soiuri.  Mustul ajuns în cisterne, se ține 24 de ore la 10 grade, apoi se extrage doar vinul limpede.

Încă o noutate ar fi presa cu care se poate produce șampania: „Noua presă de struguri se poate folosi pentru a produce șampanie, fiindde ultimă tehnologie, din Italia, iar valoarea acesteia este de 85 de mii euro”, a spus Roland Blaj.

Mustul se transferă la alte cisterne, după care urmează procedul de fermentare care durează în funcție de soi și climă. Cât despre resturile care rămân, acestea se folosesc din nou în vie pentru fertilizare.

Foto: Răzvan NEGRU

Video: Maria-Antonia OANA

Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

Autor
12 septembrie 2024 la 13:01

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 11 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 12 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit