Noutățile începutului de an școlar în orașul Avrig

Acasa >

Articol

După Revoluția din 1989, deschiderea anului școlar 2024 – 2025 reprezintă, cel mai probabil, evenimentul cu prilejul căruia au fost consemnate cele mai importante noutăți din întreg sectorul dedicat învățământului de pe teritoriul orașului Avrig.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Preșcolarii și elevii de la Liceul Tehnologic Mârșa au revenit în „casa lor”

 

Deși, încă din urmă cu un an, elevii și preșcolarii de la Liceul Tehnologic Mârșa ar fi trebui să beneficieze de spațiile reabilitate și modernizate ale instituției, întârzierile din procesul de execuție al lucrărilor, parcurgerea destul de greoaie a anumitor etape birocratice, dar și alte chestiuni, au făcut ca doar acest an școlar situația să revină la normal. Astfel, după un an școlar în care elevii au fost nevoiți să facă naveta pentru a învăța la una dintre școlile din Avrig sau să învețe în schimburi și să meargă la grădiniță într-un spațiu amenajat prin recompartimentarea de urgență a sălii de festivități a instituției, copiii mârșeni au pășit din nou în „casa lor”. De această dată însă, au găsit spații complet schimbate, cu dotări moderne și multe elemente de noutate absolută, ce fac din această instituție de învățământ, una dintre cele mai moderne din județ.

 

Instituție reabilitată printr-un proiect de interes județean

 

Liceul Tehnologic Mârșa a fost beneficiarul obiectivului de investiții „Reabilitarea, modernizarea şi dotarea grădiniţei, şcolii generale şi a sălii de sport", cuprins în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei din localitatea Mârşa, oraşul Avrig". Proiectul a fost desfășurat datorită unui parteneriat încheiat între orașul Avrig și Consiliul Județean Sibiu, finanțat parțial prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020.

Astfel, clădirile ce au găzduit sala de sport (etajul clădirii), grădiniţa, şcoala gimnazială, liceul şi şcoala profesională au fost scoase temporar din utilizare, ulterior acestea fiind supuse reabilitării și modernizării. În plus, au fost amenajate și dotate terenurile exterioare (loc de joacă pentru copii, spații de odihnă și recreere, teren de sport multifuncțional).

Investiţia a creat condiţii pentru creşterea calităţii procesului educaţional şi implicit a calităţii vieţii locuitorilor, prin asigurarea unor spaţii adecvate, necesare derulării activităţii Liceului Tehnologic Mârşa. S-au amenajat sălile de curs, conform normativelor în vigoare, iar clădirea a fost dotată cu instalaţiile, dotările şi utilităţile necesare desfăşurării normale a activităţilor. Din punct de vedere al utilizării spaţiului, s-au avut în vedere normativele existente în ceea ce priveşte suprafaţa care trebuie să revină unui elev, au fost create spații pentru cabinete şi laboratoare.

„Dragi elevi, stimate cadre didactice, dragi părinți! Începutul anului școlar este, în primul rând, despre copii, care, sunt sigur că au fost nerăbdători să se întoarcă în bănci și să își revadă colegii și profesorii. Dragilor, îmi doresc ca emoțiile care vă încearcă acum să vă conducă spre performanță școlară și cât mai multe reușite. Voi veți fi primii care vă veți bucura de rezultatele obținute prin studiu, dar și noi suntem mândrii să avem în mijlocul comunității noastre elevi inteligenți, educați și bine crescuți. Vă îndemn să fiți în continuare curioși, să profitați din plin de școală, să aveți un an școlar cu note mari și cu multe cunoștințe acumulate. Stimate cadre didactice, meritați din plin respectul nostru și admirația elevilor dumneavoastră, dar și pe a noastră, a tuturor. Îmi doresc să dați dovadă în continuare de profesionalism, dar și de răbdare și perseverență. Pentru că în procesul educațional este nevoie de toate acestea. Succes în noul an școlar și să aveți rezultate pe măsura eforturilor depuse. Dragi părinți, mi-aș dori să nu uităm că școala este cea mai bună cale să-i pregătim pe cei mici pentru viitor, dar pentru asta e nevoie de implicarea tuturor: elevi, profesori, părinți și administrație publică. După cum vedeți, v-ați întors astăzi într-o clădire nou rabilitată și pe această cale aș vrea să vă mulțumesc tuturor pentru răbdarea de care ați dat cu toții dovadă în această perioadă. Veți constata, în cele din urmă, că acest efort a meritat; începând de la grădiniță, care este reabilitată complet, cu dotări noi, cu absolut tot ceea ce este nevoie pentru un învățământ de calitate, clădirea liceului, de asemenea, cu mobilier, tehnică IT, table inteligente, absolut totul este nou în aceste clădiri… După cum vedeți, și curtea este amenajată, veți beneficia și de un teren sintetic multifuncțional, dar și de o sală de sport renovată și modernizată. Vă mulțumesc, încă o dată, pentru răbdarea de care ați dat dovadă și vreau să vă asigur, în continuare, pe toți, că administrația locală se va apleca și se va implica activ în tot ceea ce înseamnă procesul educațional în orașul nostru. Vă urez tuturor să aveți parte de un an școlar cu bucurie și cu rezultate deosebite. Vă mulțumesc!”, a menționat primarul orașului Avrig, Adrian Dumitru David, în alocuțiunea susținută la Mârșa cu prilejul desfășurării festivității de deschidere a noului an școlar.  

 

O nouă grădiniță pentru prichindeii Avrigului

 

Începând cu acest an școlar, o parte dintre preșcolarii Avrigului au fost arondați Grădiniței cu Program Normal Avrig, situată pe strada Cânepii, nr. 82. Noua grădiniță din Avrig a fost finalizată în vara anului trecut, iar în urma parcurgerii tuturor etapelor premergătoare și întocmirii documentației necesare, aici a debutat activitatea specifică.

Noua grădiniță deține 3 săli de grupă și 60 de locuri (1 sală grupa mică cu 20 locuri, 1 sală grupă mijlocie cu 20 locuri și o sală grupă mare cu 20 de locuri), și a fost realizată prin proiectul "Grădiniţă cu program normal Avrig, judeţ Sibiu", finanţat din fonduri europene (Programul Operaţional Regional 2014 – 2020) și realizat în cadrul parteneriatului încheiat între Primăria Avrig şi Ministerul Educaţiei.

Grădinița se află în administrarea Școlii Gimnaziale Avrig, unitate cu personalitate juridică.

În același timp cu începerea activității la noua structură școlară, au fost asigurate condițiile necesare pentru eliminarea „schimbului doi”, ce a funcționat la Grădinița cu Program Normal nr. 3 Avrig („La Piticul”).

 

Deschiderea Creșei Avrig – amânată câteva săptămâni

 

Chiar dacă au fost făcute eforturi deosebite în acest sens, debutul anului școlar nu a însemnat și începerea activității la Creșa din Avrig, așa cum era de așteptat.

Creșa, finalizată încă de anul trecut, primul obiectiv de acest fel construit la Avrig după 1989, va deveni funcțională în câteva săptămâni, situația existentă acum la Avrig fiind similară cu cea înregistrată anul trecut în Sibiu și alte localități.  Înscrierile pentru cele trei grupe organizate aici s-au desfășurat și, după angajarea personalului didactic, urmează angajarea personalului nedidactic, respectiv deschiderea așezământului. (Conform organizării creșei, vor fi funcționale trei grupe, și anume: grupa mică, pentru copii cu vârsta între trei luni și un an – 9 locuri; grupa mijlocie, pentru copiii cu vârsta între un an și doi ani – 30 locuri; grupa mare, pentru copiii cu vârsta între doi și trei ani – 30 locuri.)

Obiectivul de investiții ”Construire creșă în orașul Avrig, împrejmuire imobil și drum de acces”, a constat în construirea și dotarea unei creșe care asigură toate funcțiunile impuse de normele actuale în domeniu, realizarea de alei și amenajări exterioare, împrejmuire și construirea unui drum de acces în incinta proprietății de pe strada Gheorghe Lazăr, nr. 37 (în spatele Școlii Gimnaziale Avrig).

Noua creșă are un regim de înălțime D + P, o suprafață construită de 695 mp (suprafața desfășurată a clădirii este de 1.625 mp), iar investiția ocupă un teren de peste 2,7 hectare.

Construcția creșei a fost finanțată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și orașul Avrig, cota locală de cofinanțare depășind 65 % din valoarea totală a investiției.

Autor
09 septembrie 2024 la 11:03

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 2 minute
Serviciul Evidența persoanei îşi prelungeşte programul pentru ca să se obţină rapid o carte de identitate valabilă pentru alegeri
Primăria Municipiului Sibiu a anunţat că, fa fel ca şi la alegerile precedente, ghişeele Serviciului Evidenţa Persoanelor vor...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 3 ore
Astăzi se pun în vânzare biletele pentru finala FC Hermannstadt – CFR Cluj. Prețuri între 40 și 70 de lei
Clubul sibian a anunțat pe rețelele de socializare că marți, 29 aprilie, va începe comercializarea biletelor pentru finala...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 3 ore
FC Hermannstadt te invită să-i (re)cunoști pe finaliștii Cupei României! Multe surprise pregătite suporterilor
Echipa sibian îi așteaptă, miercuri, 30 aprilie, la ora 18:00, pe suporteri la Stadionul ”Municipal” pentru reîntâlnirea cu...
Actualitate
1 min de citit
Autor Mihai POP
acum 7 ore
Eleva din Turnișor ajunsă în semifinala „Românii au talent” are nevoie de votul sibienilor
Sara Hanț, a cărei cutremurătoare poveste de viață a ajuns să fie cunoscută de o țară întreagă, va...
Eveniment
1 min de citit