Articol
Este an electoral în care, aşa cum e obiceiul o dată la patru ani, apar persoane care se preocupă de tine, de problemele tale, de viaţa pe care o duci, de starea oraşului, a zonei sau a ţării. Vor să îţi arate că sunt pregătiţi să conducă, să rămână la conducere sau să ia locul altora, care acum sunt la conducere. Ei sunt, adică erau, Candidaţii. Din partea unui partid sau independenţi, mai cunsocuţi sau mai puţin cunoscuţi, eu au fost aleşi (de partide) ca să fie aleşi (de noi). Au încercat, cumva, să te convingă, în funcţie de posibilităţile de comunicare şi fondurile alocate, să le dai votul. În campania electorală, ţi-au arătat, în mod repetat, că ei sunt oamenii de care ai nevoie şi de care oraşul are nevoie. Tu i-ai susţinut sau nu, te-ai certat pentru ei sau împotriva lor pe viu sau pe reţele. I-ai ales sau nu. Ai urmărit cu inima la gură sau nepăsător şi ştiind deja rezultatul pentru că nici nu era greu să vezi asta. Apoi fiecare şi-a văzut de ale sale. Participanţii la jocul electoral au părăsit cumva locul competiţiei după tradiţionalele şi standardizatele mulţumiri şi mici promisiuni, iar tu ţi-ai văzut de ale tale, nemaifiind interesat de subiect.
Dar parcă o întrebare tot îţi persistă în cap. Ce mai fac ei acum? Ei candidaţii, ei, cei care erau preocupaţi de Sibiu şi de tine? Care aveau critici de adus, soluţii de propus, idei de implementat? Mai sunt implicaţi? Mai au viaţă publică locală?
Am încercat să aflu asta, pe unul din canalele prin care comunicau în campania electorală: reţelele sociale, de fapt facebook, că e mai spaţios şi e loc şi de texte şi de imagini. Iată ce ne-a ieşit.
Cine au fost candidaţii
Lista candidaților la Primăria Sibiu la alegerile din 2024 a fost aceasta: Gheorghe-Florian Giubega din partea PSD, Astrid-Cora Fodor din partea Forumului Democrat al Germanilor din România, Adrian-Cosmin Bibu din partea Partidului Naţional Liberal, Sebastian-Ilie Suciu din partea Alianţei pentru Unirea Românilor, Ioan-Ștefan Zară din partea Partidului Ecologist Român, Ciprian Faraon din partea Partidului Umanist Social Liberal, Cristian-Mihai Marinescu de la Partidul Patrioților, Ruxandra Cibu Deaconu din partea Uniunii Salvaţi România/Alianța Dreapta Unită (USR-PMP-Forța Dreptei) şi candidatul independent Lucian-Alexandru Găvozdea. Ordinea am luat-o întîmplător, nu în funcţie de preverinţe sau non-preferinţe. Rezultatul îl ştim, primar a rămas Astrid Fodor.
Ce mai fac ei acum. De la nimic, la politică.
Câştigătorul alegerilor, Astrid Fodor (FDGR), ştim ce face, deoarece a rămas în funcţie, iar activitatea sa publică este… publică prin comunicatele emise de către Primăria Municipiului Sibiu.
Nu îi căutaţi vreo pagină proprie (de profil sau pagină-pagină), nu o să găsiţi, iar dacă găsiţi, nu este ea, în mod sigur. Astrid Cora Fodor este printre puţinii primari care nu are pagină proprie de facebook, separat de cea a instituţiei-primărie, cea ce este un detaliu interesant. Ultima sa apariţie ca ppersonaj principal în o postare a primăriei a fost pe 29 auguzst, când a primit vizita ambasadorului Portugaliei, Paulo Cunha Alves.
Florian Giubega, cel care a fost candidatul social-democrat la Primăria Sibiu, are un profil – Florian Giubega şi o pagină proprie – Giubega Florian. Activitatea sa virtuală este destul de vie, în majoritatea ei axată pe viaţa de partid. Postări proprii, în ultimul timp, destul de puţine. Una pe pagină, de Ziua Internaţională a Tineretului, pe 12 august, iar cealaltă pe profil, din 22 august, unde se referă la candidatura la preşedinţie a lui Marcel Ciolacu.
Candidatul liberal Adrian Bibu în schimb, a dispărut efectiv ca activitate în zonă, pagina sa de facebook nemaioferind nimic de la mesajul post-alegeri de pe 10 iunie: "Mulțumesc pentru vot și vă asigur de buna mea credință și de faptul că voi face în continuare lucruri pentru Sibiu și pentru sibieni!". Restrul e tăcere, vorba filmului.
Sebastian Suciu, candidatul AUR, nu pare a avea o activitate virtuală intensă, ultima sa postare fiind din 27 iulie, cu un clip video în care apare o petrecere la un foc de tabără pe fundal de piesă folk americană şi comentariul destul de criptat: "Prietenia adevarată e superioară celor două fețe mediocre!".
Ecologistul Ioan-Ștefan Zară este printre puţinii candidaţi al cărui profil nu are postări cu mesaje politice proprii sau venite de la "centru". Ultimele sale apariţii, cea mai recentă fiind de pe 23 august, sunt despre: trei păsări care mimează că sunt epuizate, pentru ca un om să le ofere apă, un mesaj pacifist şi solicitare de măsuri împotriva răspândirii poliomielitei în Gaza şi un share la o ştire din Sibiu 100% care spune că în România se vinde cea mai scumpă apă îmbuteliată.
Ciprian Faraon, preşedintele actual al PUSL Sibiu şi fost candidat al ADU înainte de a fi înlocuit de Ruxandra Cibu Deaconu de la USR, îşi continuă activitatea politică pe pagina sa, dar nu prin postări frecvente. Ultima este de pe 5 august, de la dezbaterea "Cota Unică vs. Impozitul Progresiv: Pozițiile divergente ale coaliției de guvernare" .
Cristian Marinescu are pagina (sau una dintre pagini, că am văzut mai multe cu acest nume) deosebit de activă, multe declaraţii pe video, sau filmări, ultima postare fiind chiar în timp ce scriu aici, despre cum DNA a venit la fostul prefect de Sibiu Lucian Radu. Anterior era un clip care se referea la producţia şi produsele unei anumite firme.
Ruxandra Cibu Deaconu, candidatul USR/ADU la primărie, are o pagină proprie de politician activ. Ultima sa postare este din 25 august, de la dezbaterile USR Tineret de pe sau de la o anumită "Insula Deputaților". Cele anterioare sunt or eacţie la transformarea Spitalului CFR în spital municipal, despre "admirația, aprecierea și recunoștința față de minunata comunitate din Turnu Roșu, pentru primirea călduroasă și deschiderea cu care ați întâmpinat-o pe Elena Lasconi, candidata USR la președinție" sau (tot) despre Elena Lasconi.
Alexandru Găvozdea, independentul de pe listele pentru primărie, are, în continuare o pagină activă, dar în materie de arhitectură şi ceva activism civic. Ultima sa postare, din 18 august, se referă la Roşia Montană şi perioada aceea de "uniţi salvăm" Restul ţine mai mult e bucătăria OAR. A, apropo, pe cand o vizită a presei pe la Independenţa pe la hale?
Şi cam atât, dacă mi-a scăpat cineva să-mi spuneţi. Aş fi putut continua şi despre cum, la locale, a existat impresia generală că oricum ai vota, tot la fel iese, despre cum avem un electorat inert şi apatic, alimentat de o campanie campanie neconvingătoare la fel ca alelerile în sine şi mai ales faptul că aveai impresia că participai la o piesă cu finalul gata scris, oricum ai fi întors-o. Dar acum e deja târziu şi nu cred că ne mai interesează sau pasă…