Articol
Vine weekend-ul și sibienii vor să știe cum să își petreacă zilele libere. Pentru a le ușura alegerea, am încercat să facem o scurtă prezentare a evenimentelor la care pot lua parte în acest sfârșit de săptămână.
Astfel, începem cu cei mici, dar nu numai ei, care în acest weekend se pot plimba cu Mocănița, mai ales că aceasta își serbează ziua. În 7 și 8 septembrie iese pe traseu mocănița cu abur de Zilele Mocăniței. Plecarea se va face din gara Cornățel, sâmbătă, 7 septembrie – de la orele 10:00, 12:30, și 15:00 și duminică, 8 septembrie de la orele 10:00, 12:30, și 15:00
Tot cei mici sunt așteptați la Teatrul Gong, care în acest weekend le-a pregătit „Sarea-n bucate”, după Petre Ispirescu, sâmbătă, 7 septembrie, de la orele 11,00, 18,00, și duminică, 8 septembrie, de la ora 11,00. Tot sâmbătă, 7 septembrie, va avea loc Atelierul de Creat Povești „Păpuși dansatoare”, de la orele 10,00 și 12,00.
Anii Drumeției nu i-a uitat pe sibieni și a pregătit pentru ei sâmbătă, 7 septembrie, o tură la Cascadele Moașei – Monumentul salvamontiștilor, alături de ghidul Radu Zaharie și o drumeție la stână la Mitică, în Ilimbav, ghid Catri Naicu. Sâmbătă 7 septembrie – duminică 8 septembrie sibienii sunt chemați să petreacă weekendul la Cabana Suru, în Munții Făgăraș, alături de ghidul Dumitrul Troancă. Duminică, 8 septembrie, cutreierăm plaiurile Jinei, alături de ghidul Nicoleta Ocneriu sau mergem într-o drumeție în Munții Făgăraș, pe Vârful Lespezi și Vârful Cornul Călțunului, cu ghidul Radu Zaharie.
Biblioteca ASTRA va găzdui, în aceste zile ale sfârșitului de săptămână expoziția filatelică națională „Centenarul Asociației Filateliștilor sibieni (1924-2024)”. La expoziție vor participa expozanți din principalele centre filatelice din țară și din Republica Moldova. Cu această ocazie, Asociația Filateliștilor din județul Sibiu va realiza un catalog al expoziției, un plic și o ștampilă specială, o medalie și o insignă și va edita lucrarea intitulată „Scurtă istorie a filateliei sibiene”. Totodată la eveniment va fi sărbătorit și decanul de vârstă al filateliei românești, ec. Mircea Țața, la împlinirea a 100 de ani. Vernisajul expoziției va avea loc vineri 6 septembrie, ora 11, la Biblioteca Județeană ASTRA, Corp B.
Muzeul ASTRA le-a făcut program sibienilor în acest weekend, aici desfășurându-se „SibiuGuitarMeeting” ediția aniversară de 10 ani. Între 6 și 8 septembrie Muzeul devine locul de întâlnire al celor mai îndrăgiți artiști ai muzicii folk-rock, ei oferindu-le celor prezenți concerte live, recitaluri, serenade de chitară și un program bogat de activități. Printre artiștii care vor urca pe scenă se numără Dirty Shirt, Bosquito, Ronnie Romero (ex. solist Rainbow) & Gus G (ex. chitarist Ozzy Osbourne), Timpuri Noi, Byron, Fără Zahăr, Antract și folkiștii Ducu Bertzi și Mircea Vintilă. Sâmbătă, 7 septembrie, va avea loc Concertul Manifest, recitalul a sute de chitariști sosiți la Sibiu din peste 50 de orașe, ce s-au pregătit un an întreg pentru a cânta în același timp un playlist format din 23 de piese folk-rock românești și internaționale, alături de artiștii invitați pe scenă
La Filarmonica de Stat, timp de trei zile, între 6-8 septembrie, peste 200 de copii și tineri din România, Republica Moldova și Bulgaria vor concura în cadrul Festivalului Internațional ”Capitala Muzicală”. Copiii înscriși la concurs se vor întrece în 4 secțiuni: Muzică instrumentală, Folk, Muzică populară și Muzică ușoară.
SCAF – Sibiu Contemporary Art Festival, cel mai important festival de artă contemporană din sud-estul Europei se va deschide sâmbătă, 7 septembrie. Sibienii pot participa la expoziții la Mănăstirea Ursulinelor, Piața Mare, Palatul Brukenthal, Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă Contemporană, Promenada Mall, Muzeul Cinegetic, sau pot merge în weekend să vadă singurele catacombe cunoscute ale orașului. Construite la subsolul Bisericii și al Mănăstirii Ursulinelor, catacombele sunt adevărate cripte care adăpostesc mormintele maicilor și slujitorilor fostei mănăstiri. Numele lor este greu de identificat, în majoritatea cazurilor foarte puține morminte păstrând însemnele inițiale. Ce atrage atenția când se intră în catacombe este faptul că unele monumente funerare sunt deschise. Vizitele vor avea loc zilnic, începând de sâmbătă, 7 septembrie, la orele 12,00, 15,00 și 17,00. Alături de vizite la expoziții, sibienii se pot bucura în acest weekend de muzică și distracție la Campus Experience, la PEDA, concert FiRMA în curtea Mănăstirii Ursulinelor, Art Symphony, video mapping pe fațada clădirii Mănăstirii Ursulinelor.
Sursa foto: Arhiva Tribuna