Parada stradală "Amurgul Baroc” va fi prezentată în șase localități din județ

Acasa >

Articol

Costume de epocă impresionante, versurile poetului Radu Stanca, voci și instrumente, care alegorice, alături de nenumărate elemente artistice inedite sunt incluse în spectacolul studenților Departamentului de Artă Teatrală din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.
"Amurgul Baroc” va fi prezentat în 5 septembrie, ora19, la Săliște; în 8 septembrie, ora18:30, la Racovița; în 15 septembrie, ora 12:30  la Avrig; în 20 septembrie, ora 18, la Biertan; în 21 septembrie, ora 17:50, la Agnita și în 27 septembrie, ora17:30, la Cisnădie.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Pe un splendid bulevard al amintirilor, poetul Radu Stanca își deapănă trăirile, înconjurat de splendoarea unor costume venind direct din secolul al XVIII – lea, secolul barocului transilvănean. În ritmul dansurilor specifice acelei perioade, care transformă strada într-un imens salon de dans, personajele își dispută dreptul asupra imaginației poetului. Spectacolul se încheie cu un toast pentru iubire și o baladă dedicată splendidului oraș Sibiu.
“Să aducem magia Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu mai aproape de comunitățile din județul Sibiu este unul dintre motivele pentru care an de an suntem parteneri în acest eveniment deosebit. Promovarea culturii în mediul urban mic sau rural joacă un rol esențial în educarea tinerei generații, în păstrarea tradițiilor, valorilor și identității comunităților locale. Totodată, cultura nu înseamnă doar obiceiuri și meșteșuguri transmise din generație în generație, ci și o sursă de coeziune socială și apartenență, iar astfel de evenimente culturale reușesc să consolideze legăturile comunitare și să transmită mai departe moștenirea lor unică. Le mulțumesc partenerilor noștri de la FITS și mai ales maestrului Constantin Chiriac, care a acceptat provocarea noastră, iar acum un spectacol inedit va fi jucat în șase comunități. Vă invit dragi sibieni să fiți parte a acestei inițiative și pe lângă frumusețile pe care vi le oferă împrejurimile din județul Sibiu să savurați din plin și un moment artistic de excepție”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

„Este o reală bucurie să văd de câte șanse se bucură Sibiul când vine vorba de acces la cultură și la spectacole de calitate. Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Fundația Masca, condusă de Mihai Mălaimare, în colaborare cu Teatrul Național „Radu Stanca” creează o oportunitate pentru sibieni de a-și aminti de faimosul secol al barocului transilvănean. Principalul motiv pentru care am pus umărul în realizarea acestui proiect, în calitate de Ministru al Culturii, este acela că duce teatrul în stradă, și îl face accesibil pentru cei care nu participă frecvent la spectacole de teatru.

Datorită implicării Consiliului Județean Sibiu, teatrul ajunge, anul acesta, aproape și de oamenii comunităților care nu se bucură de aceeași abundență culturală ca cea a municipiului. Străzile din Săliște, Racovița, Avrig, Biertan, Agnita sau Cisnădie, se vor transforma, în luna septembrie, într-un imens salon de dans. Felicit coordonatorii acestui proiect inovator, doamna Luminița Bârsan și maestrul Constantin Chiriac. Am convingerea că întregul județ Sibiu va primi cu brațele deschise această inițiativă!” – Raluca Turcan, Ministrul Culturii din România.
„Amurgul Baroc” a avut premiera în 30 mai, s-a bucurat de succes în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu 2024, iar în timpul acestei veri a fost prezentat în Sibiu, Făgăraș și alte localități din țară.
Proiectul este co-finanțat de Consiliul Județean Sibiu prin intermediul unui parteneriat între Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu și Consiliul Județean.

AMURGUL BAROC
Scenariu: Anca-Dana Florea, după textele lui Radu Stanca; regia: Mihai Mălaimare; scenografia – Ana Stanciu; coregrafia – Mirela Simniceanu; muzica – Răzvan Diaconu; Machiaj – Mirela Vescan; asistent coregrafie – Constantin Gajim; asistent moment coral – Melinda Samson; Asistent moment instrumente – Pali Vecsei; asistent regie: Sebastian Smarandache; asistent actorie: Ștefan Tunsoiu; sunet: Cătălin Bobariu și Sebastian Smarandache; coordonator car alegoric: Sebastian Smarandache; comunicare: Sorana Maier Bițu; xoordonator proiect: Luminița Bîrsan; coordonatori deplasare: Luminița Bîrsan şi Dan Bartha-Lazăr.

Distribuție: Mihai Mocanu, Alexandru Bumbeș, Alexia Marcu, Mădălina Foficaș, Briana Iacob, Theodora Constantin, Sofia Ivan, Oana Noja, Andreea Cristina Dobre, Lilli Marie Müller, Raluca Cristea, Andreea Agapi, Maria-Samira Aradi, Luiza Cristina Părduț, Georgiana-Corina Faur, Alexandra Luchian

04 septembrie 2024 la 14:22

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Cosmin Rus
acum 1 oră
Turist polonez rănit în apropiere de Lacul Avrig
Salvamont Sibiu intervine pentru salvarea unui turist polonez care s-a rănit în timp ce se afla pe un...
Eveniment
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 ore
Dispută în Consiliul Local Sibiu privind organizarea unei competiții internaționale la Lacul lui Binder
Proiectul cu numărul 32 de pe Agenda Sportivă a ordinii de zi a ședinței Consiliului Local Sibiu, ce...
Actualitate
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 ore
S-a bătut monedă în Consiliul Local Sibiu pe tema căpușelor
Numărul mușcăturilor de căpușă a crescut semnificativ în ultima perioadă la Sibiu, Primăria efectuând încă de la jumătatea...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 3 ore
Cifre impresionante pentru Tiago Goncalves și Căbuz. Portughezul, cele mai multe centrări. Goal-keeper-ul lui Hermannstadt, în topul celor mai buni portari din Superligă
Portughezul Tiago Goncalves conduce detașat în ierarhia jucătorilor cu cele mai multe centrări din Superliga. Fundașul stânga transferat...
Actualitate
2 min de citit