Articol
Un grup de drumeți care cobora de pe Vârful Netedu din Munții Făgăraș au avut parte de o experiență inedită: mergând pe potecă, au dat „nas în nas” cu un urs. Ambele „tabere” s-au speriat, însă doar ursul a fost cel care luat-o la goană.
„Vă dați seama că ne-am speriat cu toții! Ursul a apărut brusc, de după o stâncă. Era un urs tânăr și, aproape imediat, a luat-o la fugă”, descrie Catri Naicu, ghidul montan care conducea grupul.
Pentru că poteca se afla între doi versanți abrupți, ursul a ales să se refugieze într-un brad din apropiere.
„Am luat decizia să continuăm coborârea, trecând efectiv pe sub bradul în care se afla tânărul urs. Am ținut la îndemână sprayul contra animalelor sălbatice. Aveam petarde și vuvuzele, pe care, din fericire, nu am fost nevoiți să le folosim, pentru că ursul oricum era speriat”, a mai adăugat ghidul sibian.
Ursul cățărat în copac poate fi observat într-o scurtă înregistrare video efectuată de unul dintre turiștii care au trecut pe sub brad și au ajuns, în siguranță, la marginea șoselei.
Grupul, alcătuit în principal de sibieni, a efectuat o excursie pe traseul Bâlea Lac – Vârful Netedu (2351 m), loc din care se poate observa zona de creastă și Transfăgărășanul, șoseaua spectaculoasă care, în această lună, va împlini 50 de ani de la darea în funcțiune.
Prezența urșilor în zona Transfăgărășanului este la ordinea zilei, mulți turiști obișnuind să-i hrănească. „Este o dovadă de iresponsabilitate, întrucât ursul nu este un animal de companie. Așa, se poate ajunge foarte ușor la tragedii, chiar la pierderi de vieți omenești, iar ursul este relocat sau împușcat”, a mai adăugat Catri Naicu, ghidul având și o propunere pe care o adresează autorităților: „Ar trebui să se ia în calcul implantarea unor dispozitive care să permită localizarea în timp real a urșilor care obișnuiesc să se apropie prea mult de comunități. Așa, se poate ști cu exactitate unde se află ursul și se pot lua decizii rapide, înainte de producerea vreunei nenorociri”.
Pățania turiștilor sibieni a avut loc în luna iunie a acestui an, însă ea poate fi oricând oferită drept exemplu asupra surprizelor pe Munții Făgăraș le oferă, uneori, drumeților.
Mihai POP
<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ftribuna.sibiu%2Fvideos%2F1201909827681169%2F&show_text=false&width=267&t=0" width="267" height="476" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>