Curcubeu de culori pe cerul însorit, în Piața Mare. Măria-sa LUTUL, modelat în toate felurile și pictat în cele mai neobișnuite culori, la Târgul Olarilor

Acasa >

Articol

Ajuns la ediția cu numărul 58, Târgul Olarilor face puntea între ultima zi de vară și prima de toamnă, reunind în Piața Mare din Sibiu sute de meșteri populari și mii de vizitatori, admirând sau achiziționând fel și fel de vase, căni, vaze sau felurile obiecte confecționate din lut, care mai de care mai îmbrăcate în toate culorile.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Piața Mare din Sibiu a prins din nou culoare, la Târgul Olarilor, fiind luată cu asalt de mi de vizitatori din toate colțurile țării și chiar de peste hotare pentru a admira și a-și achiziționa cel puțin unul din zeci de de mii de vase de lut, oale, căni, vaze, obiecte de decor și care și mai care.

Toate acestea îi așteaptă pe vizitatori până duminică seara. Târgul Olarilor a ajuns la a 58-a ediție, iar în fiecare an meșteșugarii populari fac senzație din modelarea lutului, de la an la an exponatele fiind tot mai spectaculoase, furându-le ochii celor care au profitat de vremea bună de sfârșit de vară.

Peste 100 de meșteri populari din România, Ungaria și Republica Moldova și-au dat întâlnire în Piața Mare din Sibiu, unde măestria și talentul au făcut încă o dată un mare mix.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Octavian se bucură de atmosferă: ”Este prima dată când particip la un atfel de târg. Soția și-a cumpărat o oală pentru sarmale. Atmosfera e faină, multă lume, agitație puțină, chiar plăcut”, spune el.

Prețuri pentru toate buzunarele

Prețurile variază în funcție de produs, mărime și culoare. Aici găsim farfurii de ornament la 6 lei, căni ceramice la 10 lei, castroane pictate manual între 6 și 8 lei, farfurii mai mari, fiecare putând fi luată acasă pentru prețuri de la 10 lei în sus, sau vaze decorative, între 50 și 80 lei

Cele mai cumpărate produse, cel puțin de către copii, sunt fluierele din lut în formă de pasăre. Poate și prețul e atrăgător, părinții scăpând ieftin, scoțând din buzunar numai 10 lei pentru a achiziționa unul.

Oalele de sarmale sunt destul de căutate însă prețul acestora este destul de piperat și diferă cam mult de la o tarabă la alta. Avem oale pentru sarmale cu prețul între 70 la 100 lei. Cea mai scumpă oală de sarmale ajunge la 300 lei. Unul dintre meșteșugari ne-a făcut și o ofertă, la cumpărarea unei oale de sarmale urmând să primim un castron gratis. 

Custom Image

Pentru Bianca, meștelugarii sunt niște oameni extraordinari, care fac lucuri deosebite. De asemenea, apreciază foarte mult lucrurile făcute de mână.

”Mi se pare foarte frumos, aici găsim lucruri deosebite. Nu pot să fac o comparație pentru că nu am apucat să văd foarte multe. Apreciez orice este făcut de mână. Oamenii sunt extraordinari. Am pus ochii pe un platou făcut de mână și niște boluri frumoase din care să servim, la prânz, ciorba și tocănița”, ne-a spus aceasta.

Olărit la fața locului

Cunoscutul olar Ion Retezeanu din Tg. Jiu-Gorj este prezent și anul acesta la Târgul Olarilor. Cu ajutorul mâinilor sale iscusite a modelat câteva vase din lut în văzul tuturor. Ușor-ușor am intrat în vorbă cu el, l-am întrebat care este procedeul creării vaselor și de unde procură lutul trebuincios confecționării acestora.

”Lutul îl aduc din Vatra Satului, îl duc în atelier, îl prepar, după care îl modelez la roată, iar după ce se usucă, completăm capacitatea cuptorului, le punem la ardere, iar arderea durează între 8 și 12 ore, după care ieșim cu ele la târg. Culorile folosite sunt naturale, din pământ”, a mărturisit acesta.

Custom Image

Mischiu Constantin, din Horezu, jud. Vâlcea ne-a povestit care este tehnica de modelare din zona de unde provine el și cât timp e necesar pentru a crea un vas de lut.

”Prima dată se modelează, după care se lasă la soare, se decorează, iar se lasă la soare, se răzuie, răzuitul înseamnă că se face fundul vasului, se pune ștampila, după care se pune la uscat de tot. Le facem în serie, stăm câte o oră la un obiect ca să facem toate procedurile până la punctul final. În fiecare an participăm la Târgul Olarilor din Sibiu. Lutul îl procurăm de lângă Mănăsirea Horezu, îl luăm, îl pregătim acasă. Folosim coloranți naturali, mergem pe cinci culori, alb, piper, verde, roșală și un albastru”, a spus acesta.

Custom Image

Foto: Răzvan NEGRU

Custom Image Custom Image Custom Image  Custom Image Custom Image Custom Image  Custom Image  Custom Image  Custom Image Custom Image

Autor
31 august 2024 la 14:28

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 6 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 8 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit