Articol
Satul Dobârca, aflat la 35 km de Sibiu și 25 km de Sebeș, este atestat documentar din 1309, fiind pomenit cu numele de origine slavă Duburk. Ulterior a mai fost denumit în dialectul săsesc Dobrenk, în germană Doberg și în maghiar Doborka. În această localitate, care apare și pe vechea Harta Iosefină a Transilvaniei (1769), credincioșii Parohiei Dobârca (Parohie care ține de Protopopiatul Săliște) au fost onorați de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu care a binecuvântat lucrările realizate în ultimii ani într-o construcție veche de 150 de ani (n.n care a găzduit fostul cămin cultural din sat) acum înnobilată de noua sa destinație creștin misionară, anume de a fi biserică.
ÎPS Laurențiu a apreciat vrednicia părintelui paroh Liviu Dumitru Vasiu, dar și contribuția credincioșilor și a altor binefăcători, precum și susținerea Primăriei Miercurea Sibiulu, eforturi colective în urma cărora s-au finalizat ample lucrări de reabilitare și înfrumusețare a acestui locașu de cult care are formă dreptunghiulară. Aici, la finalul Sfintei Liturghii, ÎPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, l-a hirotesit iconom stavrofor pe preotul paroh Liviu Dumitru Vasiu, iar părintelui Nicolae Laţchescu i-a acordat Crucea Șaguniană pentru clerici.
De asemenea, a acordat acte de cinstire lui Ioan Troancă, primarul orașului Miercurea Sibiului, și binefăcătorilor care au contribuit la procesul de înnoire a lăcașului de cult. În soborul slujitor, sub protia Înaltpreasfinţiei Sa le, s-au aflat Pr. Petru-Toader Damian, protopop de Săliște, Pr. Nicolae Laţchescu, preotul paroh Liviu Dumitru Vasiu, împreună cu alți slujitori ai Sfintelor Altare.
„Când ne rugăm să-I cerem lui Dumnezeu ajutorul cu lacrimi, cu umilință, cu stăruință (…) Să fim mulțumitori, să Îl preamărim și să Îi mulțumim pentru toate darurile revărsate asupra noastră și să cerem pace și liniște.”, au fost îndemnurile de înțelepciune rostite de înaltul ierarhul. În acest contex sărbătoresc au fost binecuvântate dar și sfințite lucrările din interiorul și exteriorul lăcașului, fiind pomenit și numele părintelui Dimitrie Cunțan, compozitorul care a notat pentru prima dată, în sistemul de notație liniar, cântările bisericești din Transilvania și al cărui nume se află imortalizat pe una din laturii bisericii închinate Adormirii Maicii Domnului.