Chiriile din Sibiu le suflă în ceafă celor din Cluj-Napoca: 500 de euro pentru un apartament cu două camere, 1200 pentru un penthouse

Acasa >

Articol

Sibiul se află în clasamentul orașelor în care sunt înregistrate câștiguri salariale mari, această performanță venind la pachet și cu prețuri ridicate pe piața imobiliară. În vreme ce Cluj-Napoca este lider în topul orașelor cu cele mai mari chirii din țară, nici Sibiul nu e foarte ieftin la acest capitol, pe alocuri suflându-i în ceafă municipiului de pe Șomeș. În urmă cu 20-30 de ani, studenții reprezentau baza clienților celor ce închiriau locuințe în Sibiu, însă azi cei veniți la studii aici sunt victime colaterale ale dezvoltării economice care a generat, într-o bună măsură, creșterea tarifelor la închirierea apartamentelor și caselor din oraș. Dezvoltarea Zonei Industrialei Vest și nu numai, a rețelelor de magazine mari și în general crearea de noi locuri de muncă în oraș au atras mulți tineri proveniți din județele limitrofe și din întreaga țară. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Pentru că prețul locuințelor a crescut semnificativ, iar creditele bancare sunt destul de scumpe din cauza nivelului ridicat al dobânzilor, mulți preferă varianta chiriei. În plus, spun tinerii veniți din alte județe, această soluție nu te ține legat de un loc anume, conferindu-ți un grad ridicat de mobilitate. 

Ce închiriai acum 10 ani cu 500 de euro și ce îți poți permite azi

În urmă cu 10-15 ani, cu 500 de euro puteai închiria o casă decentă într-unul din cartierele Sibiului. Azi, cu această sumă poți plăti chiria pentru o lună la un apartament confort II, cu o suprafață de 45 mp, situat la parter, într-un bloc din zona Dioda. Anunțul care promovează această locuință scoate în evidență faptul că a fost renovată de curând. Tot pentru un apartament cu două camere găsești oferte în zona Mihai Viteazu cu 400-450 de euro, în Turnișor cu 400-500 de euro sau cu 450 de euro, în Ștrand. Zona D-na Stanca pare a fi una mult căutată de cei ce doresc să închirieze un apartament cu două camere, prețurile variind aici între 400 și 500 de euro. Ceva mai ieftine sunt locuințele confort III, cele tip „vagon”, în zona Cedonia, unde un apartament cu două camere, fără prea multe îmbunătățiri și dotări, poate fi închiriat cu 330-350 de euro. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Garsoniere de azi, la preț de apartament cu 3 camere, de acum 10 ani

Nici garsonierele nu își „vând” spațiul prea ieftin. O astfel de locuință, situată în Hipodrom, se închiriază cu 300 de euro/lună, în zona D-na Stanca cu 300-350 euro, iar în Ștrand cu 300 de euro. Ceva mai ieftine sunt garsonierele din Vasile Aaron și Broscărie: 230-260 de euro. În Valea Aurie găsim garsoniere mobilate și utilate decent cu 280-320 de euro. În zona centrală o astfel de locuință, recent renovată, utilată cu toate cele necesare, se închiriază cu 350-400 de euro. În urmă cu 10-15 ani cu 350 de euro se putea închiria un apartament cu 3 camere în Hipodrom, Turnișor, Ștrand sau Valea Aurie.

1200 de euro pentru 3 camere. Bonus, terasă cu panoramă

Apartamentele cu 3 camere înregistrează, probabil, cele mai mari diferențe de preț. Găsim astfel de locuințe oferite spre închiriere în cartiere precum Hipodrom, Ștrand, Valea Aurie, Terezian sau Magnolia la prețuri cuprinse între 480 și 600 de euro, în funcție de suprafață, dotări și grad de confort. La polul opus sunt apartamentele cu 3 camere, locuințe „de lux” închiriate cu 1000-1200 de euro lunar. De exemplu, un apartament cu 3 camere, cu o suprafață de 100 mp, situat în zona Balanța, amenajat de un designer, mobilat și dotat la standarde înalte, poate fi închiriat cu 1000 de euro/lună. Peste drum, un penthouse cu 3 camere se închiriază cu 1200 de euro/lună, la fel ca o locuință similară situată în cartierul Ștrand. Gabriela Vlad, de la Agenția Imobilară Piedra, spune că „În general, acest tip de locuințe sunt închiriate de cetățeni străini care lucrează la companii multinaționale cu filiale în Sibiu, companii care suportă prețul chiriei. Proprietarii au investit mulți bani, inclusiv în designul interior și de aceea percep o chirie mai mare. În plus, aceste apartamente beneficiază de o serie de dotări moderne, de mobilier de lux ș.a.m.d”. În privința caselor, prețurile pentru închiriere variază între 850 și 2700 de euro/lună. De exemplu, o casă cu o suprafață de 70 mp și o curte de 400 mp, fără îmbunătățiri semnificative, situată în zona Calea Poplăcii, poate fi închiriată cu 850 de euro/lună. În zona centrală prețul se triplează: o casă amenajată modern, cu o suprafață de 120 mp, cu o curte individuală de 350 mp poate fi închiriată cu 2700 de euro. Între cei doi poli găsim case de închiriat în Ștrand, Lazaret sau zona Trei Stejari, la prețuri cuprinse între 1000 și 1700 de euro, tariful variind în funcție de suprafață, amenajări, confort.

„Nu cred că vom asista la o scădere a prețurilor !”

Există o corelare a prețurilor practicate la vânzarea locuințelor și a tarifelor de închiriere. Apartamentele noi din Sibiu s-au scumpit în ultima perioadă, în special din cauza creșterii prețului materialelor de construcții. Tendința de scumpire se regăsește și în cazul apartamentelor vechi, proprietarii acestora aliniindu-se rapid prețurilor afișate pentru locuințele recent construite. Gabriela Vlad spune că vânzările și chiriile merg mână în mână: „Întotdeauna atunci când prețul de vânzare crește, cresc și chiriile. Personal, nu cred că vom asista la o scădere a prețurilor nici în privința locuințelor puse în vânzare, nici a celor oferite spre închiriere. Unii dezvoltatori au fost luați prin surprindere de creșterea prețului materialelor de construcții și preferă să închirieze decât să vândă la un preț care să nu le acopere investiția. Tendința ultimei perioade a fost de creștere și nu cred că vom asista la ieftiniri consistente în viitorul apropiat. Să nu uităm că în Sibiu există o cerere mare, lucru care menține un nivel ridicat al prețurilor pentru locuințele oferite spre închiriere”. 

În prezent, nivelul chiriilor percepute în Sibiu îl depășește, în multe cazuri, pe cel din București, fiind ușor mai scăzut decât cel din Cluj Napoca, oraș considerat ca fiind cel mai scump din România. 

 

Autor
26 august 2024 la 13:43

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 8 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit