Articol
Dacă e august, pe Valea Ștezii e, negreșit, „Festivalul Brânzei și al Țuicii”. Anul acesta, cea de-a XXI-a ediție a manifestării emblemă a Rășinariului se desfășoară în 24 și 25 august, ingredientele principale fiind bucatele tradiționale, țuica, muzica și dansurile populare. Evenimentul a început sâmbătă după amiază, în prezența primarului comunei Rășinari, Bucur Bogdan, a vicepreședintelui CJ Marcel Luca, senatorului PNL Nicolae Neagu, a mai multor primari din județ și, bineînțeles, a localnicilor și oaspeților veniți din Sibiu și nu numai.
Primarul comunei Rășinari le-a spus celor prezenți : „Pe parcursul celor două zile de Festival sunt spectacole ale interpreților de muzică populară, ansambluri de dansuri, mâncăruri specifice zonei Mărginimii Sibiului și sper ca toată lumea să se bucure de ceea ce oferim noi. Îi avem invitați pe cei din Franța, care sunt alături de noi în fiecare an, ne bucurăm că le plac atât de mult tradițiile noastre populare. Pe parcursul celor două zile vor fi ansambluri din toată țara, interpreți din zona Mărginimii Sibiului și din alte zone, din Caraș Severin, din zona montană a județului Vâlcea. Evenimentul este foarte important pentru că avem producătorii care încă produc brânzeturi și alte produse exact așa cum o făceau bunicii noștri. De asemenea, dansul și portul popular care sunt promovate de tineri și așa ne dăm seama că tradițiile zonei nu vor fi pierdute”.
Cei care au venit în zona Curmăturii au avut parte de bucate tradiționale, gătite în ceaune, pe grătar și au putut cumpăra direct de la producători telemea, brânză de burduf sau țuică.
80 de lei kg de burduf, 40 de lei tocănița de berbecuț
Cei care au dat restaurantele din oraș pe o masă câmpenească pe Valea Ștezii au avut de unde alege. Preparatele tradiționale i-au ademenit pe turiști, iar asigurările comercianților că toate sunt „de la mama lor” i-au făcut pe oameni să guste din cât mai multe. Prețurile sunt toate buzunarele, mâncărurile pentru toate gusturile. Cine nu se dă în vânt după pastrama de oaie care costă 18 lei/100 de gr., tocănița de berbecuț cu mămăligă și salată (40 de lei porția), bulz 25 de lei bucata, poate încerca micii de Rășinari (7 lei/buc), cârnați de casă la grătar (15 lei/100gr). Cine ține la siluetă, se poate orienta către un pui la rotisor ce poate fi cumpărat cu 40 lei/kg. Garniturile își vând gustul cu prețuri între 5 – 8 lei: cartofi prăjiți 8 lei/100 gr, salată de varză 5 lei, ardei copt 5 lei.
Iar pentru că atunci când vii la „Festivalul Brânzei și al Țuicii” nu ai cum să pleci acasă cu mâna goală, mulți cumpără telemea care costă 45 lei/kg, brânza de burduf 80 lei/kg sau țuică la 30 lei/l.
Dan și Ionela au venit la sfârșit de săptămână în Sibiu și au dat o fugă la Rășinari pentru că auziseră de acum câțiva de ani de „Festivalu Brânzei și al Țuicii”: „Am fost și în anii trecuți și am zis să nu ratăm nici anul acesta, dacă tot suntem în Sibiu. Nouă ne plac mult preparatele din această zonă și, de obicei, cumpărăm brânză să ducem și acasă. Ne place mult cea de burduf, e puțin scumpă, dar e mult mai bună decât cea din magazin”, ne-a spus bărbatul venit din București.
Cine cântă și îi încântă pe participanți
Și ce merge mai bine cu bucatele tradiționale și țuica autentică, dacă nu folclorul?
Duminică, 25 august, festivalul a început la ora 10,00 cu vizitarea standurilor, urmată la ora 13,30 de pregătirea ,,Cocoloșului cu brânză – Bulzul Festivalului 2024” produs tradițional pentru degustat din specialitatea festivalului. Ora 15,00 aduce recitaluri oferite de Traian Stoiță, Sebastian Stan și Răzvan Năstăsescu, Victoria Meiţescu, Aurelian Adam, împreună cu tineri interpreți, un spectacol oferit de ansamblurile de dansuri populare din localitățile Armeniş, Polovragi, Corbii Argeș, Topoloveni, Traian și Măgura Ilvei. Va urca pe scenă și Grupul de muzică tradițională românească Junii coordonat de Cosmin Verde. De la ora 20,00, participanții se vor putea bucura de un recital oferit de Adrian Stanca cu formația, urmând ca evenimentul, să fie încheiat de Jocul călușerilor şi un foc de tabără. Prezentator va fi Traian Stoiţă.
Totodată, pe timpul festivalului între orele 14,00 –17,00 vor avea loc ateliere tematice pentru copii și tineri și drumeții!
Manifestarea culturală este organizată de Primăria comunei Rășinari în colaborare cu Asociația Dram Center07, Asociația Călușerii Rășinari, Asociația Turismul Sibian, APAR, Asociația Rășinari Confluențe Europene și este co-finanțată de Primăria Rășinari prin Agenda Culturală 2024 și de Consiliul Județean Sibiu prin Agenda pentru Cultură și Dezvoltarea Comunităților 2024.