Trebuia neapărat blocată o parte din Sub Arini, pentru un festival? Şi să mai ceri şi bani pentru bilet?

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Pentru că avem prea multe parcuri, obstrucţionăm cinci zile Sub Ariniul

…Şi de aceea, unul dintre ele, Sub Arini, de altfel singurul şi care oricum e vai de steaua lui la ce bine întreţinut e, care e şi în proiect cu o reabilitare de îţi dă fiori dacă eşti mai sensibil ecologic vorbind, poate fi folosit pentru festivaluri de muzică, oficial rock, neoficial mai multe (Bregovici şi Subcarpaţi cântă rock, la fel ca şi Paraziţii, nu?), va fi gazdă, cinci zile a festivalului "Focus in the Park". Adică cinci zile de rock, de bubuit başi, de „bucurie” pentru toţi cei care au case în zonă.
Nu mai întreb ce părere are natura aceea din parc, vietăţile cu aripi sau fără, că iar apar ultraşii care o dau pe isterii că nu înţelegem muzica, cultura, simţirea bine în grup, și alte aspecte care ţin de "atmosferă faină". Deci nu mai pomenim de locuri alternative mult mai în regulă pentru festivaluri gălăgioase, nici chiar de Piaţa Mare, care oricum e obişnuită cu gălăgii (parcă înainte era Focus in the City, care a fost problema de a ajuns "in the Park"?). Ci de faptul că un parc PUBLIC este îngrădit, vreme de CINCI ZILE; pentru un eveniment finanţat bogat pe agenda culturală, dar la care trebuie să plăteşti ca să intri.

Primăria e încântată, face reclamă şi spune chiar de unde să iei bilete

Într-o postare pe pagina proprie de facebook, Primăria Municipiului Sibiu îşi arată încântarea cu privire la faptul că un parc a renunţat la linişte pentru sunete tari din boxe. "Cinci zile incendiare de rock alternativ (????, n.n.) în Parcul Sub Arini! Cel mai cunoscut festival outdoor de acest gen, Focus in the Park va avea loc în perioada 21-25 august, fiind un eveniment cofinanțat de Primăria Sibiu prin Agenda Culturală 2024. Cea de a 11-a ediție aduce nume importante din țară și de peste hotare (???, n.n.). Pe cele trei scene ale festivalului vor urca printre alții: renumitul Goran Bregovic & his Funeral and Wedding Orchestra, legendara trupă de DJ britanici Sigma, Dub Pistols, una dintre cele mai de succes trupe britanice de dubstep din ultimele două decenii, The Subways, Alternosfera, Theatroll, dar și artiști autohtoni de renume ca Delia, Zdob și Zdub, Subcarpați, Bosquito, Omul cu șobolani, Luna Amară. Noutatea acestei ediții este silent disco, unde doritorii pot continua distracția de după concerte, între orele 24.00 și 2.00, muzica bună mutându-se în căștile de pe urechi. Festivalul îmbină distracția cu faptele bune. În primele două zile, la intrarea în festival va fi amenajată o caravană mobilă pentru donarea de sânge care se va face în limita capacității de recoltare. Persoanele care donează sânge în zilele de 21 sau 22 august la caravana mobilă vor primi un Day Pass gratuit pentru oricare din zilele de Focus in the Park, la alegere. Accesul publicului la festival este gratuit în prima zi, urmând ca în celelalte zile să se facă pe bază de bilete care pot fi achiziționate de pe platforma iabilet.ro și la intrarea în festival, în limita disponibilității. Acesta este un eveniment organizat de Asociația Focus Sibiu".

Câți bani a dat Primăria. De primit, nu a primit nimic pentru spațiul ocupat

Nu ne băgăm în gusturile oamenilor, oricând mă pot distra cu orice meloman de Focus despre Bregovici, Subcarpaţi, Bean, Zdubii, nu mi-e clar pe ce criterii a decis Primăria că unele trupe sunt aşa de faimoase şi nu avem aici locul şi timpul de a analiza asta (dar la nevoie şi dacă suntem provocaţi, o vom face) dar am căutat acea "Asociaţie Focus" pe net (nu că nu am şti, dar să vedem cum stă cu informaţiile publice) şi e cam sărăcie de informaţii. Zic sărăcie de informaţii pentru cineva care a primit 300.000 lei, sumă maximă, pe Agenda Culturală a Primăriei, pentru "Focus în The Park". La fel cât au primit "Cântecele Munţilor", ASTRA Film FEST, "AnimăASTRA", dublu faţă de SCAF-ul Muzeului Brukenthal.
Aceeaşi asociaţie a mai primit anul acesta 90.000 de lei, pentru Festivalul Internaţional de Fotografie "Focus Sibiu". Nu mai intrăm în alte detalii, nu ne interesează acum, ca să nu auzim legende că avem cine ştie ce pată.

Suntem curioşi însă cât costă să închiriezi, cinci zile, o asemenea suprafaţă de parc-domeniu public, în zonă centrală. Suntem curioşi şi cum fac cei de la mediu când aprobă spectacole în zone şi naturale şi aproape de arii locuite. Suntem curioşi şi cât e de în regulă să interzici accesul publicului, CINCI ZILE, pe o porţiune importantă de singur parc cât de cât mai consistent. Nu vă ascundem, am trimis şi noi întrebarea aceasta Primăriei (privind posibila plată a unei chirii pentru spațiul public ocupat în timpul Festivalului), şi am primit răspuns pe seară, după publicarea articolului, în ediția print.

Cum era de așteptat pentru unii, Primăria nu percepe chirie organizatorilor pentru acest eveniment. Iată răspunsul transmis la solicitarea Tribunei de reprezentanții Primăriei Sibiu: „Conform HCL 124/2024 privind aprobarea finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru proiectele culturale, nonprofit, de interes general, Agenda Culturală 2024, art. 3: "Se aprobă utilizarea temporară a domeniului public în regim gratuit, pentru realizarea proiectelor culturale finanțate, cu referire la taxa de ocupare a domeniului public stabilită prin H.C.L. nr. 160/2023, anexa VII, art. 486, alin. 1, punctul 1, cu excepția: zonelor de alimentație publica, a zonelor comerciale, precum și a oricăror altor spații unde sunt stabilite taxe și tarife prin Hotărâri ale Consiliului Local al Municipiului Sibiu." În ceea ce privește perceperea unei taxe de intrare la eveniment de către organizatori, precizăm că, în conformitate cu Ghidul de finanțare, interdicția de a vinde bilete pentru evenimentele care beneficiază de finanțare din bugetul local se aplică doar în zonele centrale, respectiv Piața Mare, Piața Mică și Piața Huet, și nu se aplică în celelalte zone ale orașului, cum este și Parcul Sub Arini. Prin urmare, aplicarea taxei de intrare nu contravine dispozițiilor Ghidului de finanțare. 

Focus in the Park este un eveniment selectat pe Agenda Culturală  a Sibiului și deci ocuparea domeniului public se face cu titlu gratuit. Organizatorii vor achita taxă de ocupare a domeniului public pentru zonele de alimentație publică, zonele comerciale și alte spații pentru care este stabilită o taxă de ocupare. După încheierea montărilor tuturor elementelor pe domeniul public, Serviciul Salubrizare, Protecția Mediului și Administrarea Domeniului Public va efectua măsurători în teren pentru a stabili suprafața ocupată cu zone comerciale și zone de alimentație publică și va calcula taxa aferentă, tariful fiind de 2 lei/mp/zi. 

În contextul articolului publicat, facem o precizare generală: toate evenimentele care au loc în Sibiu dau viață orașului și sunt cerute și așteptate de tineri și nu numai, aceștia dorindu-și un oraș viu, cu activități interesante la care pot participa, inclusiv de genul concertelor. Mai facem încă o precizare: în Parcul Sub Arini sunt aprobate puține evenimente, din care 2 de mai mari dimensiuni. Evenimentele sunt avizate cu foarte mare atenție, pentru a pune în valoare această zonă naturală, dar fără a o încărca excesiv.” .

Cititorii întreabă: de ce nu Municipalul?

Un cititor ni se plânge că (cităm): "Focus in The Park” – a “sechestrat“ un domeniu public recreativ) o parte din Parcul SubA rini timp de 5 zile, împrejmuind cu garduri metalice înalte îmbrăcate în bannere, o bună parte din parc, astfel obstrucționând accesul dimineața sau după-masă la alergat sau ciclat al acelor cetățeni din Sibiu și nu puțini care doresc o gură de aer curat, care cu siguranță vor ACCESUL în parcul care le este destinat activităților recreative, nu la “o bere și trei mici” pentru o activitate economică. Și toate acestea se întâmplă în condiţiile în care ar fi putut închiria (rezerva), la doi paşi, Stadionul Municipal unde ar fi putut desfășura oricâte evenimente ar dori, acesta fiind și împrejmuit".

Nu e doar întrebarea unui singur cititor, ci şi a altora, şi chiar a noastră. De ce nu stadionul? Multe concerte şi festivaluri au loc pe stadioane, unde încape infinit mai multă lume şi care să stea mult mai confortabil. A, veţi zice de food truck-uri, bere la preţ de mai multe, locuri de şpliplaţ, sau alte chestii considerate de mulţi localnici "faine" şi "nu de ne simţim şi noi bine". Păi ele pot fi lângă stadion, ca la anteriorul Sunbreak, având în vedere că pe stadion sunt anumite reguli de participare. Şi aşa stă şi mai mult fierbe la soare Municipalul acela. Şi nu ar fi nici măcar o premieră, dacă ne uităm în trecut. DAR e mai cool să pui gard şi să urle dubstepul şi vocalistul printre copaci.

Am fost în zonă. Gardul e frumos şi lung…

Am fost şi eu în zonă, nu atât ca fan (nu plătesc şi nu donez sânge pentru un bilet, mai pe bune…) ci ca om curios. Vă pot spune că, da, aşa e, de la podul din beton până oho, mai spre primul podeţ, un superb gard a acoperit tot ce e între cele două alei, cea de biciclete dinspre Calea Dumbrăvii şi cea de biciclete dinspre Victoriei (a, asta nu e de biciclete? Punem pariu?). Deci nu e blocat complet-complet, dar faceţi voi o plimbare relaxantă când e live-ul în toi. Trafic e ca la mine pe stradă, maşini intră şi ies din spaţiul verde "dedicat", că acum e voie de la primărie. Gardurile îmi amintesc de festivalurile din pandemie, mai ales că sunt şi acoperite, ca nu cumva să vezi ceva înăuntru, dacă nu ai plătit, chiar dacă în principiu nu plăteşti să te uiţi la public, mese sau alte amenajări de consum sau relaxare. Dar nu te pui cu sentimentul de proprietar, chiar dacă doar pentru câteva zile.
Interesant cum acel autobuz-centru de recoltare a sângelui bloca aproape complet o cale de acces spre locul-de joacă-"cupolă"-arteziană, dar să spunem că era un fel de "teaser" la eveniment.

Aveam speranţa ca a tunci când acolo nu se petrece vreun concert, recital, DJ session, discotecă la căşti (bună idee, dar cam ciudată dacă o vezi din exterior şi fără căşti), locul să fie, totuşi deschis. Cel puţin la nivelul zilei de miercuri, însă nu. Dar să zicem că era încă şantier…
Mai mult? Vom vedea. Şi mai ales vom auzi. Vom mai vizita locul. Întrebările rămân: Trebuia neapărat blocat Sub Ariniul pentru un festival? Şi să mai ceri şi bilet?

Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image
 

Autor
21 august 2024 la 13:59

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 28 minute
Proprietarul clădirii nefinalizate de pe Calea Poplăcii contestă demolarea: „Am respectat autorizația la milimetru”
Alexandru Olariu, proprietarul blocului nefinalizat de ani de zile de pe Calea Poplăcii nr. 59, a fost prezent...
Actualitate
2 min de citit
Autor b.o.n.
acum 13 ore
(ACTUALIZARE) Cei doi minori din Alțâna au fost găsiți în zona Troiței de lângă Șelimbăr!
În jurul orei 23:00, polițiștii sibieni au reușit depistarea celor doi copii, pe raza localității Șelimbăr, în zona...
Actualitate
1 min de citit
Autor Mihai POP
acum 15 ore
O giurgiveancă a câștigat Marele Premiu al Festivalului „Lucreția Ciobanu”
Cea de-a opta ediție a Festivalului - concurs „Lucreția Ciobanu” o are drept câștigătoare pe Alexandra Georgiana Pițu,...
Actualitate
2 min de citit
Autor b.o.n.
acum 15 ore
Doi minori din Alțâna au plecat după lemne de foc și nu s-au mai întors acasă! Amplă acțiune de căutare!
La nivelul IPJ Sibiu este în desfășurare o amplă acțiune de căutare a doi minori, ambii în vârstă...
Actualitate
2 min de citit